75 jaar wetenschap en innovatie aan de frontlinie

Thema:
Veilige samenleving
1 juli 2022

Vijfenzeventig jaar geleden, vlak na de Tweede Wereldoorlog en aan het begin van de wederopbouw, werd de Rijksverdedigingsorganisatie TNO opgericht. Het toenmalige ministerie van Oorlog koos voor de samenwerking met TNO in het besef dat een klein land slim moet zijn. Met het vertrouwen in de wetenschap als aanjager van vernieuwing.

Demonstratie van innovatie voor de frontlini in Nederland

TNO vervult vele verschillende rollen voor Defensie. Van operationeel analist tot onderzoeker. Van techwatcher tot beleidsadviseur. Altijd dicht tegen de operatie aan en voortdurend grensverleggend. Zo zijn we dus luis in de pels, maar ook spin in het web. Het geheim van de samenwerking tussen TNO en Defensie zit in de tegenstelling tussen dienstbaar én onafhankelijk.

Op 29 juni vierde en herdacht TNO samen met het Ministerie van Defensie de afgelopen 75 jaar. Maar tijdens een inhoudelijk programma en demonstraties in en buiten het Nationaal Militair Museum richtten ze vooral samen de blik op de toekomst. “De huidige toestand in de wereld vraag daar ook naar”, stelde Marja Eijkman, managing director van TNO Defensie en Veiligheid in haar openingswoord.

De oorlog aan de oostgrens maakt duidelijk dat de frontlinie dichtbij is. Natuurlijk volgen wij op de voet welke systemen ze daar gebruiken. Ook hier maken kennis en technologie het verschil.
lr_tno_75jaardss_nmm_2347
Marja Eijkman, managing director TNO Defensie en Veiligheid

Voorbeelden van het defensieonderzoek dat nu wordt gedaan waren door de aanwezigen te beleven in een flink aantal demonstraties.

Laat je verder inspireren

119 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 april 2024
11 afleveringen
Dit is de tijd van grote uitdagingen. Van innovatieve oplossingen. De tijd om duurzaamheid te versnellen. Waarin we voorop lopen in veiligheid.

Samen misdaad anders bestrijden

Informatietype:
Nieuws
3 april 2024

TNO Jaarverslag 2023: Innoveren, onderzoeken en orkestreren

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2024

Internationale Vrouwendag 2024

Informatietype:
Insight
8 maart 2024

Onderzoek naar het El-Chaab-incident

Informatietype:
Nieuws
7 maart 2024