TNO en Hortivation investeren 17 miljoen euro voor adaptive & autonomous growing systems

Thema:
Glastuinbouw
24 februari 2023

Op 23 februari 2023 hebben TNO en Hortivation in het World Horti Centre een raamovereenkomst voor een periode van 5 jaar afgesloten. Basis hiervoor is de onlangs gepresenteerde roadmap om te komen tot adaptive & autonomous growing systems. In de roadmap staan 7 ontwikkel lijnen gepresenteerd waar pre-concurrentieel onderzoek nodig is om als toeleverend cluster in de tuinbouw de concurrentiepositie te verbeteren. Over de periode van 5 jaar is de totale R&D investering 17 miljoen euro.

Nederland is wereldwijd koploper op het gebied van tuinbouwtechnologie. Annie van de Riet, directeur van Hortivation ziet een aanvulling op het leveren van tuinbouwtechnologie door het leveren van diensten, zoals een gegarandeerde hoeveelheid producten. Om dit mogelijk te maken is het nodig om zowel de bouw als exploitatie van de kas te digitaliseren. Door als sector in te zetten op een gezamenlijke data infrastructuur wordt samenwerking tussen ketenpartijen vereenvoudigd en kunnen nieuwe producten en diensten worden ontwikkeld. Centrale rol hierin spelen zaken als de gezamenlijke taal (Common Greenhouse Ontology CGO), de Hortivation Hub voor veilig en eenvoudig uitwisselen van CGO data en het elektronisch kasdossier (Kas Informatie Systeem KIS)

De samenwerking tussen de 60 bij Hortivation aangesloten bedrijven en TNO is al jaren zeer succesvol, met deze extra impuls is het mogelijk om de kansen die datascience en AI bieden te benutten en daarmee het verdienvermogen van de sector te vergroten.

2022-roadmap-hortivation-visual
De route naar adaptieve en autonome groei in 2027: datagestuurd bouwen, datagestuurde groei, data infrastructuur, hortivation suite, robotica en groeisystemen, duurzaamheid en ketenintegratie.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

SIOM: systeemintegratie voor de internationale glastuinbouw

Informatietype:
Artikel
Kassenbouwers realiseren samen met TNO voorsprong op de wereldmarkt door baanbrekende technologie: Systeem Integratie en Optimalisatie Model (SIOM).

Kasontwerpprogramma CASTA/Kassenbouw

Informatietype:
Artikel
Met ontwerpprogramma CASTA/Kassenbouw bereken je als kassenbouwer de onderbouw van Venlo- en andere kassen, voor een optimale constructie en lichtdoorlaat.

Data driven bouwen en telen in de glastuinbouwsector

Informatietype:
Artikel
Hoe kan Big Data en ICT tuinbouwtoeleveranciers helpen met de export van tuinbouwtechnologie, schaalvergroting en de ontwikkeling digitaal telen?

Dringend gezamenlijke inspanning nodig om Nederlandse netwerkinfrastructuur toekomstbestendig te maken en behouden

Informatietype:
Nieuws
11 november 2021
Er is meer nationale samenwerking nodig vanuit de Nederlandse sectoren en netwerkindustrie voor de ontwikkeling en inzet van communicatienetwerken. Gezien de rol van digitalisering in verduurzaming en de impact van geopolitieke verschuivingen op digitale soevereiniteit kan de ontwikkeling niet alleen aan de markt worden overgelaten.