Eerste wereldwijde conferentie over AI in het militaire domein

Thema:
Artificiële intelligentie
Operations and human factors
15 februari 2023

Op 15-16 februari vond in het World Forum in Den Haag, de eerste wereldwijde Summit on Responsible Artificial Intelligence in the Military Domain plaats: REAIM 2023. TNO nam deel aan de conferentie met een actieve bijdrage aan de discussie over de belangrijkste voorwaarden, kansen, uitdagingen en risico's van militaire toepassingen van AI. Ook publiceerde TNO een position paper over het onderwerp.

Deze eerste top over verantwoorde AI in het militaire domein trok meer dan 2.500 deelnemers, waaronder ministers, beleidsmakers, academici, bedrijfsleiders, maatschappelijke organisaties en journalisten van over de hele wereld. Door alle relevante stakeholders uit te nodigen, wil de Nederlandse regering kennis en begrip van militaire AI internationaal delen en opbouwen, de silo's tussen verschillende belanghebbenden doorbreken en dit onderwerp hoger op de internationale politieke agenda plaatsen.

Academici en andere belanghebbenden werden uitgenodigd om onderzoeks- en position papers in te dienen. TNO steunt dit initiatief en bracht speciaal voor deze summit een position paper uit.

Position Paper: Operationalization of meaningful human control for military AI, a way forward

In deze position paper, een kort opiniestuk, presenteert TNO de (multi-level) Socio-Technological Feedback Loop (STFL). Dit is een benadering die breed inzetbaar is voor het verantwoord inzetten van AI-systemen, ook in het militaire domein.

De snelle opkomst van Artificial Intelligence (AI) heeft het denken over, maar ook de ontwikkeling en het gebruik van intelligente en autonome systemen in het militaire domein aangewakkerd. Naarmate Ai zich verder ontwikkelt, zullen ook de mogelijkheden toenemen om delen van menselijk werk door AI te laten doen. Voor de krijgsmacht zien we potentiële voordelen in de vergroting van de snelheid, de efficiëntie, de effectiviteit en de veiligheid van het optreden.

De STFL is een methodiek om alle betrokken stakeholders op een goede manier te betrekken bij de governance, het ontwerp, de ontwikkeling en de inzet van op AI gebaseerde systemen. Deze methodologie moet leiden tot duidelijke belegde verantwoordelijkheden en door de mens gewenste uitkomsten van het militair optreden.

Adversarial AI in het cyberdomein

Een andere recente paper betreft “Adversarial AI in het cyberdomein“. Artificial Intelligence wordt gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de nabije toekomst. De technologie zal ook voor cybersecurity, de veiligheids- en defensiesector effect hebben op alle capaciteiten. TNO geeft inzicht aan de hand van het recente onderzoek naar de kwetsbaarheden van AI toepassingen in het cyberdomein.

Laat je verder inspireren

62 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmakers: Grenzen van vliegsimulatie verleggen met de Desdemona

Informatietype:
Insight
6 december 2023
In deze aflevering spreken we tijdmaker Annemarie Landman, een onderzoeker op het gebied van menselijk presteren in Soesterberg, over onderzoek naar de prestatie van piloten met behulp van de Desdemona.

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

Nederland start bouw GPT-NL als eigen AI-taalmodel

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel