Intensief stikstofonderzoek in en rond het Liefstinghsbroek
Zes onderzoekspartijen meten twee jaar lang de hoeveelheid stikstofdioxide en ammoniak in en rond het Natura2000 gebied het Liefstinghsbroek. Door intensiever te meten, moet de meetpilot ‘Maatwerk met Meetwerk’ nog preciezer inzicht bieden in de herkomst en neerslag van stikstof.
Vrijdag werd symbolisch het laatste meetkastje overhandigd aan gedeputeerde Johan Hamster bij theehuis MoeNieks in Vlagtwedde. Hierbij waren de adviescommissie, de deelnemende partijen, direct betrokken omwonenden en ondernemers aanwezig.

Verschillende meetmethodes
Verdeeld over het gebied staan ruim twintig meetopstellingen met verschillende meetmethodes. De hoeveelheid aanwezige stoffen worden gemeten bij de bron, concentraties in de lucht en het effect op het gebied. Dit gebeurt integraal en met de nieuwste technieken. Zo ontstaat een beter beeld van de stikstofsituatie in en rond het Liefstinghsbroek. De pilot ‘Maatwerk met Meetwerk’ loopt tot en met oktober 2024.
Uniek aan deze pilot is dat in en rond een specifiek natuurgebied tegelijkertijd wordt gemeten met verschillende meetmethodes en meetpartijen. Het is goed dat metingen gestart zijn. De natuur gaat hier in het Liefstinghsbroek achteruit en daarom zijn hier op korte termijn passende maatregelen nodig. Door de pilot hopen we op nieuwe inzichten.
Resultaten en betrokken partijen
De resultaten worden verwerkt in het advies van de Adviescommissie het Liefstinghsbroek. De commissie werkt in opdracht van de provincie Groningen, aan een voorstel om de natuurkwaliteit van het Natura 2000-gebied te versterken en tegelijkertijd perspectief te bieden aan de landbouw.
De betrokken onderzoekpartijen zijn: OnePlanet Research Center, Zicht op Stikstof, TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek), UvA (Universiteit van Amsterdam), WUR (Wageningen University & Research)/ WLR en RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
De meetpilot wordt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de provincie Groningen gefinancierd.
Laat je verder inspiren
TNO's EASSI kan adoptie van SSI versnellen
Met EASSI van TNO kunnen issuers en verifiers tijd en geld besparen door te werken met één gateway voor alle SSI-wallets die holders kunnen gebruiken.


TNO-blik op 2030: Digitale privacy en veiligheid voor iedereen
Privacy en (cyber)veiligheid zijn hoekstenen van onze digitale maatschappij. Met slimme innovaties als SSI-technologie kunnen we ervoor zorgen dat burgers voor 2030 zorgeloos online gegevens uitwisselen. Lees hoe.


Synthetische datageneratie: veilig leren van persoonlijke data
Persoonlijke data van patiënten, burgers of klanten kunnen voor organisaties waardevol en leerzaam zijn, maar gebruik stuit vaak op problemen met privacy. Synthetische data kunnen uitkomst bieden.


Conversational AI
Conversational AI maakt informatie uitwisseling mogelijk tussen mensen en AI-systemen. Maar hoe zetten we dit op een verantwoorde manier in? Bij TNO onderzoeken we de uitdagingen om deze technologie optimaal in te zetten.


Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud van start
Vanaf vandaag kunnen bedrijven bij het 'Centre of Excellence for Data Sharing and Cloud' terecht voor kennis en expertise deling voor datadeel- en cloud vraagstukken. Ontdek meer.

