Een betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig energiesysteem
Hoe bouwen we aan een volledig duurzaam energiesysteem dat betrouwbaar, betaalbaar en rechtvaardig is? Ontdek in een viertal webinars de achtergrond, ontwikkelingen, technologieën en het onderzoek naar ons toekomstige, duurzame energiesysteem en wat daarvoor nodig is. Bekijk de webinars nu terug.
Aflevering 1: Een industrie zonder fossiele brandstoffen
In dit webinar onder leiding van moderator Rene Peters gaan Faruk Dervis, Senior Business Developer Systeemintegratie (TNO) en Robert de Kler, Senior Research Scientist (TNO) in gesprek over technologische oplossingen voor decarbonisatie van de industrie en de inpassing hiervan in het energiesysteem. Hiermee geven we de industrie en andere stakeholders inzichten over kritische succesfactoren voor de transitie.
Corné Boot, Head of Government Affairs BP Netherlands en Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Cimate Program, reflecteren op de presentaties en praten mee via een livestream verbinding.
De kansen en uitdagingen van systeemintegratie in de energietransitie
Aflevering 2: Energiearmoede en de energietransitie
Koen Straver, Energiearmoede-expert van TNO, gaat in dit interactieve webinar in gesprek en beantwoordt vragen over de energiearmoede problematiek. Dit doet hij aan de hand van de bevindingen en inzichten uit onderzoek en het rapport over energiearmoede van TNO en partners.
Lees ook het whitepaper Energiearmoede en de energietransitie (pdf).
In gesprek over de energiearmoede problematiek
Aflevering 3: De noodzaak van grootschalige energieopslag
In dit webinar, onder leiding van moderator René Peters, gaan Joris Koornneef en Remco Groenenberg in gesprek over grootschalige energieopslag. Hoe slaan we elektriciteit duurzaam op, en in welke vorm? Hoe waarborgen we de leveringszekerheid van energie?
Met grootschalige en innovatieve technologieën en infrastructuur energieopslag realiseren
Aflevering 4: Systeemintegratie - grootschalige windenergie om te voldoen aan een CO2-vrij energiesysteem
Bekijk hier het Engelstalige webinar over systeemintegratie.
Webinar systeemintegratie
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Waarom kiezen mensen (niet) voor een elektrische auto?
Om de klimaatdoelstellingen te halen stimuleert de overheid elektrisch vervoer met gericht beleid. TNO deed in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek naar wat consumenten beweegt of afremt elektrisch te gaan rijden.


Voordelige productie van hernieuwbare DME met groene stroom en CO2
Het project POWERED (Production Of Wind Energy and other Renewable Energy based DME) richt zich op de ontwikkeling van Sorption Enhanced DME Synthesis (SEDMES), een technologie waarmee hernieuwbare en gerecyclede koolstof-DME wordt geproduceerd als alternatief voor fossiele DME en LPG.


TNO-onderzoek geeft inzicht in levens van huishoudens met energiearmoede
TNO deed onderzoek naar de levens van mensen die te maken hebben met energiearmoede. Door interviews kreeg TNO een gedetailleerd en diepgaand inzicht in welke problematiek de huishoudens ervaren, hoe ze hier mee omgaan en waar ze vanuit hun eigen perspectief mee geholpen zouden zijn.


Decarbonisatie opties voor de Nederlandse maakindustrie
Met het MIDDEN-project slaan het Planbureau voor de Leefomgeving en TNO de handen ineen om innovatieve decarbonisatie in de industrie te realiseren. Verken de unieke database en kennisbank met waardevolle informatie over alle industriële clusters en processen in ons land.


Verschillen in kwetsbaarheid voor hoge energieprijzen vraagt om gericht beleid
Een nieuwe TNO-studie geeft inzicht in de financiële kwetsbaarheid van huishoudens op de langere termijn als gevolg van hoge energieprijzen. Het onderzoek laat zien dat de mate waarin verschillende huishoudens kwetsbaar zijn voor hogere energieprijzen, sterk afhankelijk is van hun inkomen, woningkwaliteit en eigendomssituatie.

