nieuws

Burgemeester Heerhugowaard opent NeroZero-lab met bakken pannenkoek

NeroZero woning Heerhugowaard: de nieuwste innovaties op het gebied van ventilatie, zonwering en energie- en watermanagement • 08 mrt 2018

Fijn stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid. 90% van de blootstelling aan fijnstof doen we op in gebouwen. Diverse onderzoeken laten zien dat binnen-bronnen, naast fijn stof dat van buiten komt, ook een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren. Vooral tijdens en na het koken zijn de fijnstofniveaus verhoogd. Om het belang van goede kookafzuiging als onderdeel van een gezond binnenklimaat te benadrukken, werd vandaag de officiële opening van het NeroZero lab gevierd met het bakken van een pannenkoek.

Wil je meer weten over het NeroZero lab?

Neem contact op met Huub Keizers

Neem contact op
Burgemeester Heerhugowaard Bert Blase, Joke Geldhof gedeputeerde provincie Noord-Holland, Monique Stam-De Nijs wethouder gemeente Heerhugowaard

Burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard opende 8 maart het NeroZero lab door het bakken van een pannenkoek (berucht om het vrijkomen van fijn stof bij het bakken) en serveerde die met wethouder Monique Stam-De Nijs aan Joke Geldhof, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Ruimtelijke ordening en Wonen. Peter Paul van ‘t Veen, Director Market, Buildings, Infrastructure & Maritime van TNO lichtte deze en andere  NeroZero-innovaties toe die samen met het bedrijfsleven worden ontwikkeld in het lab.

Later die middag kwamen zo’n 250 deskundigen en belangstellenden elders in Heerhugowaard samen om tijdens een symposium meer te weten te komen over innovaties om huizen van het gas los te krijgen.

Afzuigkap

Van de binnen-bronnen zijn de kookemissies grotendeels te vermijden door een goede afzuigkap en een voldoende afvoer-luchtstroom. In het aardgasloze NeroZero lab in Heerhugowaard is een motorloze afzuigkap geïnstalleerd die aangesloten is op een nieuw lagedruk geluiddempend kanalensysteem. De afzuigkap vangt met weinig energie en geluid veel van de kook-emissies van fijn stof af. De kap is een gezamenlijke ontwikkeling van TNO, Atag, Bribus, en Koppen Bouwexperts. Het ventilatiesysteem van Brink Climate Systems zorgt ook dat toevoerlucht op een comfortabele manier wordt ingeblazen.

Met zo min mogelijk zo veel mogelijk

NeroZero staat voor ‘met zo min mogelijk zo veel mogelijk’. Het is de derde demonstratiewoning in Heerhugowaard waar vooral innovaties op het gebied van kookafzuiging, ventilatie, zonwering en energie- en watermanagement ontwikkeld en getest worden ondersteund door de TKI Urban Energy en er staan nog meer innovaties op stapel. Het NeroZero-lab is een van de bouwstenen in een volgende fase van duurzame ontwikkeling in de woningbouw. De wijk ‘Nieuwe Waard’ bestaat uit 96 onderhoudsarme en energiezuinige woningen van ontwikkelaar Timpaan en gebouwd door Scholtens.

Ons werk

Prestaties monitoren van energie-installaties en componenten

Voldoet een concept aan de verwachtingen? Hoe ervaart de gebruiker – thuis, op kantoor of elders – het energieklimaat? Na het ontwikkelen van producten en het toepassen van concepten wilt u de prestaties... Lees verder
Kennis

Duurzame gebouwen: naar een energieproducerende gebouwde omgeving

Het energiegebruik in Europa neemt toe en fossiele brandstoffen raken op. Voor ongeveer 40% vindt het energieverbruik plaats binnen de gebouwde omgeving. Die moet in ons land in 2050 volledig energieneutraal... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.