nieuws

Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik

06 aug 2018

Vandaag werd de ‘Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibioticagebruik’ gelanceerd door een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift BMC Gastroenterology.  Medische zorgverleners, patiënten en consumenten kunnen de door TNO en ARTIS-Micropia ontwikkelde gids gebruiken als handvat, voor het gebruik van probiotica bij een antibioticabehandeling.

Wil je de gids downloaden?

Downloaden

Gezondheidsbevorderend effect

De darmflora, oftewel microben die de werking van de darmen mogelijk maken, is heel belangrijk voor je weerstand. Antibiotica worden veel gebruikt in de strijd tegen bacteriële ziekteverwekkers. De antibiotica (met name breed-spectrum antibiotica) kunnen  een verstorend effect hebben op de darmflora, met verschillende nadelige gevolgen. Dit is een veelvoorkomend probleem aangezien het breed spectrum antibioticum amoxicilline, met een grote kans op klachten, het meest voorgeschreven antibioticum is in Nederlands met 1,2 miljoen gebruikers in 2017.

Antibiotica-gerelateerde diarree (AGD) is een van de meest voorkomende bijwerkingen. Probiotica zijn microben die, indien ze in voldoende mate worden toegediend in zuiveldrankjes of als voedingssupplement, een gezondheidsbevorderend effect hebben. Het is bewezen dat de inname van bepaalde probiotica bij antibioticagebruik  een preventieve werking hebben en de kans op AGD verkleinen.

Probiotica beschermen de darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat je weerstand meer intact blijft, verkleint de kans op terugkerende infecties. Minder infecties leiden tot minder antibioticakuren. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie.

Aanpak onderzoek

TNO en ARTIS-Micropia namen op 15 november 2016 het initiatief tot het ontwikkelen van de gids tijdens het Micropia-symposium Ken Uzelf, in aanwezigheid van wetenschappers en vertegenwoordigers uit de beroepspraktijk en het bedrijfsleven. Lees in het themaverhaal op www.micropia.nl/nationale-gids meer over de aanpak van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door Micropia-hoogleraar verbonden aan de VU en onderzoeker bij TNO, Remco Kort, samen met co-auteurs Ger Rijkers, Cyrille Krul en Valeria Agamennone.

De probiotische producten zijn uiteindelijk gegroepeerd op basis van het aangetoonde effect in minstens één tot drie onafhankelijke klinische studies. Producten kregen drie sterren als er een effect werd gevonden in tenminste drie van de geselecteerde studies; twee sterren bij een effect in twee studies; en één ster bij een effect in slechts één studie. De gids, die uiteindelijk bestaat uit acht producten, geeft een overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om zo antibiotica-geassocieerde diarree (AGD)te voorkomen.

De gids moet een handvat bieden aan patiënten, consumenten en zorgprofessionals zoals huisartsen, tandartsen en apothekers. De gids zal jaarlijks worden geëvalueerd en indien nodig aangepast.

Expertise

Microbiology & Systems Biology

Microbiology & Systems Biology (MSB) is een innovatieve groep die internationaal erkend wordt in het bedenken van oplossingen voor uiteenlopende uitdagingen op het gebied van voeding, gezondheid en biotechnologie.... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.