nieuws

TNO wereldwijd 10e met octrooiaanvragen 4IR-technologieën

11 dec 2020

Volgens het Europees Octrooibureau (EOB) is TNO de grootste onder de Nederlandse onderzoeksinstituten en universiteiten op het gebied van octrooiaanvragen voor 4IR-technologieën, met 138 indieningen tussen 2000 en 2018.  Wereldwijd bezet TNO de 10e plaats met ingediende octrooien. TNO is daarmee naast Fraunhofer (Duitsland) en CEA (Frankrijk) één van de drie toonaangevende Europese onderzoeksinstellingen. 4IR (4e Industriele Revolutie)-technologieën hebben betrekking  op slimme verbonden objecten zoals Internet of Things (IoT), big data, 5G en kunstmatige intelligentie (AI).

Uit de EOB studie blijkt verder dat TNO 59% van de octrooien voor 4IR- technologieën heeft aangevraagd op het gebied van connectiviteit. Dit zijn met name netwerkprotocollen voor massaal aangesloten apparaten en draadloze datasystemen voor korte- en langeafstandscommunicatie. Daarnaast ligt de focus van de octrooien op toepasbare innovaties gerelateerd aan de beveiliging van data en slimme toepassingen voor de huiselijke omgeving. Veel van deze octrooien zijn samen met KPN ingediend.

“Het toont onze grote innovatiekracht op het gebied van digitalisering en robotisering van industriële productie die onder andere via octrooien beschikbaar komt voor commerciële toepassingen door marktpartijen. Het is prachtig om TNO in de top van deze ranglijst te zien. Opnieuw een bevestiging van de succesvolle samenwerking met onze vele partners, waaronder KPN, om het innovatief en concurrerend vermogen van het bedrijfsleven in Nederland wereldwijd te versterken. Ik ben hier buitengewoon trots op”, aldus Peter Werkhoven, Chief Scientific Officer en lid van de Raad van Bestuur van TNO.

Wereldwijde top 10 van universiteiten en onderzoeksinstellingen samen met de 4IR-technologievelden waarin zij een aantoonbaar technologisch voordeel hebben ontwikkeld (Bron EOB)

Voor meer informatie zie: EPO - Innovation in smart connected objects accelerating fast worldwide, new patent data shows.

intellectualpropertypage

Octrooien en Licenties

Het innovatieve onderzoek van TNO leidt tot vele uitvindingen voor nieuwe producten en productieprocessen. Om de marktkansen hiervan te vergroten voeren wij een actief beleid in het beschermen van intellectuele... Lees verder
Algemeen

Octrooioverzicht

In onderstaand overzicht vindt je alle octrooien (inclusief octrooiaanvragen) die TNO actueel in volledige en/of gedeelde eigendom heeft. Door op de titel te klikken kun je de volledige octrooitekst inzien.... Lees verder
Nieuws
Contact

Prof. dr. Peter Werkhoven

  • Artificial Intelligence

Mediavragen?