nieuws

Consortium bouwt corona-test applicatie met privacy-by-design

Open source en not-for-profit • 14 apr 2020

Het uNLock consortium heeft het initiatief genomen om een open source, non-profit applicatie te ontwikkelen die het mogelijk maakt om de uitkomst van een coronatest of -potentieel- een coronavaccinatie te delen. Deze oplossing, waarmee het niet mogelijk is contacten te traceren, beschermt de privacy van de gebruikers. De test geeft zekerheid dat de data echt zijn en dat persoonlijke gegevens nooit worden gedeeld.

Het open consortium, bestaat inmiddels uit Rabobank, CMS, TNO, Ledger Leopard, Arbo Unie, EY en verschillende professoren van de Universiteit Leiden (juridische faculteit), de Technische Universiteit Delft (faculteit Techniek, Bestuur & Management) en Dutch Blockchain Coalition. Er lopen ook gesprekken met diverse andere publieke en private partijen.

TNO brengt in het consortium haar ruime ervaring met privacybeschermende technologie, vooral met Self-Sovereign Identity SSI, met zich mee. TNO is al ruime tijd betrokken bij de internationale standaardisatie daarvan en is voorzitter van de workstream usecases in het internationale COVID-19 Credentials Initiative.

Privacy-by-design

De app is gebaseerd op de principes van privacy by design. De met de app verzamelde informatie wordt alleen decentraal opgeslagen. Dit betekent dat een geteste zorgmedewerker een QR-code op het ziekenhuis kan scannen, die hem informeert over het huidige toelatingsbeleid en of hij/zij hieraan voldoet. Op basis daarvan kan de zorgverlener ervoor kiezen om een veilig maar anoniem certificaat te sturen dat dit bewijst.

De controlerende partij krijgt alleen een groen scherm te zien, om aan te tonen dat de verzorger voldoet aan het beleid. Als de medewerker hier niet aan voldoet, wordt hij/zij geïnformeerd over de acties die moeten worden ondernomen om toegang te krijgen.

Hierdoor kan een verifiërende partij (bijvoorbeeld een ziekenhuismedewerker of luchthavenpersoneel) er zeker van zijn dat het veilig is om een bezoeker toe te laten, zonder persoonlijke gegevens over die bezoeker te vragen of op te slaan. Dit is het punt waarop Self-Sovereign Identity wordt toegepast.

Het “heropenen” van de samenleving

Met de uNLock applicatie kunnen recent geteste medewerkers in de zorg worden ingezet op plekken waar dit extra belangrijk is. In een volgende fase zouden vrijwilligers mogelijk gecontroleerd toegang kunnen krijgen tot verpleeghuizen. Dit kan uiteraard alleen als er voldoende testcapaciteit is. De focus ligt op zorgmedewerkers en eventueel mantelzorgers of andere mensen met kritieke functies.

We zijn ons bewust van de mogelijkheid van scope creep en geloven dat gezondheidsclaims niet gebruikt zouden moeten worden in omgevingen waarin dit niet strikt noodzakelijk is. Daarom hebben we een ethiekraad van gerenommeerde experts opgericht, die nauw samenwerkt met de technische en juridische teams. Zo garanderen we zowel privacybestendig als waardegevoelig design. Op deze manier creëert de applicatie nieuwe beleidsmogelijkheden voor het voorzichtig heropenen van de Nederlandse samenleving.

Unieke invalshoek

Het uNLock consortium heeft bij het ontwikkelen van haar oplossing een unieke invalshoek gekozen: het richt zich op het herstellen van vertrouwen in de fysieke interacties in het dagelijks leven, zonder de privacy te ondermijnen.

De ‘coronacrisis’ wordt gekenmerkt door een discussie over hoe individuele privacyrechten moeten worden gebalanceerd met de noodzaak om de samenleving te beschermen. We zijn van mening dat deze twee geen tegenstellingen zijn, maar gecombineerd kunnen worden. Deze behoefte is duidelijk in de gezondheidszorg, maar zal ook van cruciaal belang zijn voor bijvoorbeeld de luchtvaartindustrie. UNLock is complementair aan de tracking- en symptoomcheck-apps die volop besproken worden rond de ‘appathon’ van het ministerie van VWS.

Open voor nieuwe partners

Het consortium zoekt specifiek nog zorginstellingen en testlaboratoria om snel pilots uit te voeren. Neem in dat geval contact op met het team. Dat kan via de uNLock-website, via de andere betrokken partners of door een mail te sturen naar Sterre den Breeijen.

TNO Insights

Brains4corona: coronacrisis bestrijden met innovatiekracht

09 april 2020
De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving en de wereldeconomie. TNO zet daarom haar innovatiekracht in om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de effecten van het coronavirus. Het... Lees verder
Nieuws

Tips voor ouders tijdens de corona-crisis

27 maart 2020
De actuele maatregelen die getroffen zijn om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben een grote impact op gezinnen. Ouders* dienen zoveel mogelijk thuis te werken en kinderen kunnen niet... Lees verder
Nieuws

‘Werken tijdens de Corona-crisis’: TNO adviseert

25 maart 2020
TNO lanceert de HowAmI-app waarbij we het welbevinden van werkend Nederland gedurende de crisis monitoren. Wekelijks worden adviezen geformuleerd en gedeeld om werknemers én werkgevers te helpen zo goed... Lees verder
Nieuws

Expertpanel beantwoordt vragen ziekenhuizen over huisvesting en luchtbeheersing in kader Corona

23 maart 2020
TNO, TU Eindhoven, VCCN en Royal HaskoningDHV stellen hun expertise beschikbaar om de zorgsector te ondersteunen bij acute vraagstukken over de technische infrastructuur van ziekenhuizen in relatie tot... Lees verder
Nieuws

Vragen over het testen van mondkapjes?

31 maart 2020
TNO wordt momenteel veel benaderd over het testen van mondkapjes. Lees verder
Roadmap

Innovatiekracht tijdens de coronacrisis: TNO biedt kennis en expertise

De coronacrisis laat grote sporen na op onze samenleving en de wereldeconomie. Juist nú is onze slogan Innovation for Life meer dan ooit van toepassing. TNO heeft ontzettend veel innovatiekracht in huis.... Lees verder
Nieuws
Contact

Sterre den Breeijen MSc

  • Self-Sovereign Identity
  • SSI
  • Decentralized Architectures
  • Digital Identity

Mediavragen?