Wij richten ons op tien maatschappelijke aandachtsgebieden.
TNO werkt veel samen met bedrijven, overheden en andere organisaties. Onze kennis en expertise is gericht op toepassing met en voor anderen.
We ontwikkelen kennis niet om de kennis, maar om de praktische toepassing.
TNO biedt je de kans om grensverleggend werk te doen en klanten en samenleving te helpen met innovatieve, praktische, slimme oplossingen.
Op TNO Insights lees je verdiepende interviews en artikelen. Laat je inspireren door de innovaties van TNO!
In een gebied 100 km ten noordwesten van Texel heeft de Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, per toeval een 3 kilometer diep begraven uitgedoofde vulkaan ontdekt. Dit gebeurde bij het analyseren van gegevens binnen een onderzoek naar de ondergrond van de Noordzee voor een groep van opdrachtgevers. In die gegevens ziet de vulkaan er ongeveer hetzelfde uit als de Zuidwalvulkaan in de Waddenzee, die 50 jaar geleden werd aangeboord. De geologen hebben de nieuw ontdekte vulkaan Mulciber gedoopt, naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.
De vondst betekent dat we nu vier vulkanen op Nederlands grondgebied kennen. Naast de dode Mulciber en Zuidwalvulkaan zijn dat de actieve vulkanen Mount Scenery op het Caribische eiland Saba en de Quill op het nabijgelegen eiland Sint Eustatius.
Michiel van der Meulen, hoofd kartering van TNO, was blij verrast: “Een toevalstreffer, die bijdraagt aan onze kennis van de ondergrond van Nederland en ons deel van de Noordzee.”
De Mulciber werd herkend aan opvallende afwijkingen in de structuur van de ondergrond en het aardmagnetisch veld ter plekke. Dit laatste wordt veroorzaakt door verhoogde concentraties magnetische mineralen, die veel voorkomen in vulkanisch gesteente en minder in de omringende afzettingen.
Daarnaast is er vlakbij de locatie een dik pakket vulkanische as en basalt aangeboord. ”Deze observaties kunnen tezamen maar op één manier bevredigend verklaard worden: we hebben er een vulkaan bij”, aldus Van der Meulen.
De Geologische Dienst Nederland heeft de taak om op nationale schaal inzicht te bieden in geologische hulpbronnen zoals gas, olie, grondwater, steenzout, zand, grind en klei, en in geologische risico’s zoals bodemdaling en aardbevingen.
GDN doet daarom veel onderzoek om gedetailleerde kennis van de samenstelling en eigenschappen van de ondergrond te vergaren. Zij is daarnaast de beheerder van alle data en kennis van de Nederlandse ondergrond.
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw!
blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten
Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.