nieuws

Provincie Noord-Brabant, EZK en TNO investeren in nieuwe generatie batterijtechnologie van Holst Centre

Eindhoven • 29 jun 2020

Holst Centre heeft bekend gemaakt dat de provincie Noord-Brabant, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en TNO investeren in een demonstratielijn voor de nieuwe 3D vaste stof lithium-ion batterij. Het doel is om te werken naar een prototype waarmee kan worden aangetoond dat de veelbelovende technologie werkt en voor massaproductie geschikt is.

Oplaadbare op lithium gebaseerde batterijen hebben de toekomst, met tal van toepassingen, van nieuwe generaties draagbare en implanteerbare apparaten, aandrijving van elektrische voertuigen tot het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van hernieuwbare energie.

Fabrikanten van batterijen streven daarom naar een hogere capaciteit van energieopslag, een langere levensduur en snellere laadtijden. In deze groeimarkt is ook een snelle productietijd tegen zo laag mogelijke kosten essentieel voor succes.

3D vaste stof batterij

Bij Holst Centre werken experts van TNO aan een revolutionair type batterij die gebaseerd is op 3D-technologie en enkel vaste stof lagen. Deze ‘3D Solid State Thin Film’ batterijen zijn, vergeleken met de huidige ‘natte’ lithium batterijen, lichter en veiliger. Daarbij laden ze razendsnel op en hebben een lange levensduur.

De solid state batterijen worden gevormd door miljarden paaltjes te bedekken met extreem dunne lagen functioneel materiaal. Zo ontstaat een 3D-structuur met enorm oppervlak en zeer korte afstand tussen de beide elektrodes in de batterij. Lithium-ionen hoeven dan slechts een korte weg af te leggen waardoor laden en ontladen veel sneller gaat.

Solid state, oftewel vaste stof, heeft als voordeel dat er weinig tot geen brand- of explosiegevaar is. De eerste toepassingen zijn te verwachten in wearables, waarin de huidige onveiligere lithium batterijen nu nog dominant zijn. Op de langere termijn moeten er grotere batterijen komen voor voertuigen.

Tekst gaat verder onder filmpje

Filmpje van Provincie Brabant, waarin onder ander Ton van Mol, managing director Holst Centre vertelt over de 3D Solid State batterij

Investeren in veelbelovende technologie

Met de subsidies wordt een demonstratielijn van verschillende machines gebouwd waarmee kan worden aangetoond dat de technologie werkt. De provincie Noord-Brabant investeert 1,5 miljoen euro en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat 3 miljoen.

Ton van Mol, directeur TNO bij Holst Centre: “Onze onderzoekers pionieren met een nieuwe 3D solid-state architectuur. Door het toepassen van spatiële atoomlaagdepositie, een technologie die door TNO samen met industriële partners in Eindhoven ontwikkeld is, kunnen de batterij-lagen uniform op een 3D-structuur worden aangebracht. Dit resulteert in een nieuw batterijconcept, dat de veiligheid, oplaadtijd en levensduur van bestaande lithium-ion-batterijen aanzienlijk kan verbeteren. We zijn heel blij dat de provincie, EZK en TNO ook geloven in deze voor Nederland belangrijke ontwikkeling en investeren in een demonstratielijn. Hiermee kan een prototype worden gebouwd waarmee wij kunnen aantonen dat deze veelbelovende technologie geschikt is voor grootschalige batterijproductie.”

Het ministerie van Economische zaken en Klimaat vindt het van belang deze technologie te behouden voor Nederland. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat:

“In het Kennis- en Innovatieconvenant dat vorig jaar is afgesloten tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid is een belangrijke rol weggelegd voor innovatie op sleuteltechnologieën. Deze belangrijke investering is hier een goed concreet voorbeeld van en zorgt dat we voorop blijven lopen met onze economie en onze sterke concurrentiepositie blijven behouden in Europa.”

Meer informatie over het Holst Centre?

Meer informatie
Nieuws
Contact

Mediavragen?