nieuws

Eerste fase test drijvende dunnefilm-zonnepanelen afgerond

02 jul 2020

In de Weperpolder ligt, naast het drijvende solarsysteem van Groenleven, de proefopstelling van het TKI project [email protected] Sinds maart dit jaar is deze drijvende dunnefilm-proefopstelling operationeel en wordt het systeem continu gemonitord. De data wordt vergeleken met de data van Groenleven en het systeem presteert volgens verwachting.

Meebewegen

Drijvende testmodule van [email protected] tijdens installatie in de Weperpolder.

In het kader van het TKI- project [email protected] ontwikkelt een consortium onder leiding van Solliance, samenwerkingsverband van TNO en imec, een nieuw concept voor drijvende zonnepanelen. Het concept wordt ontwikkeld voor offshore toepassingen. De grondgedachte achter deze innovatie is een drijfconstructie die de golven volgt in plaats van probeert te trotseren. Dit is mogelijk door gebruik te maken van flexibele dunnefilm-zonnecellen en sterke maar buigzame drijvers. Buig- en vermoeiingstesten bij Solliance hebben laten zien dat dunnefilm-zonnemodules miljoenen kleine verbuigingen zonder schade kunnen doorstaan. Een schaalmodel van het concept is op golfslag beproefd in het testbasin van Marin. Uit deze testen blijkt dat het concept technisch levensvatbaar voor offshore toepassing kan zijn.

Voor deze tweede praktijktest is er een demonstratiesysteem gebouwd met een vermogen van 1.000 Wp. Het belangrijkste doel is het bepalen van de juiste drijfhoogte en stabiliteit van het drijflichaam. Eind 2019 is dit systeem te water is gelaten in de Weperpolder, naast een groot drijvend solarsysteem van Groenleven. De elektrische aansluiting op het solarpark van Groenleven volgde in het voorjaar van 2020. Vanaf het moment van aansluiten wordt het systeem continu gemonitord. De data wordt vergeleken met de data van Groenleven en het systeem presteert volgens verwachting. Groenleven heeft zelf ook ambities om offshore te gaan en is daarom erg geïnteresseerd in de testresultaten.

Opmaat voor volgende fase drijvende zonnepanelen

Gastheer Willem Biesheuvel (Groenleven, rechts) met Wim Soppe (TNO/Solliance), projectleider [email protected]

Eind juni sluit de eerste fase van het project [email protected] De monitoring wordt voortgezet in de tweede fase van het [email protected] project. In deze vervolgfase zal een groter testsysteem met een vermogen van 50 kWp worden gebouwd en geïnstalleerd in het Oostvoornse meer. Na afloop van deze fase, eind 2021, verwacht het consortium, waarin Genap, Bluewater Energy Services, Marin, Avans en TNO deelnemen, klaar te zijn om eerste volwaardige offshore pilot-systemen te kunnen bouwen voor toepassing op de Noordzee.

Meer weten over drijvende dunnefilm-solarsystemen?

Neem contact op met Ronn Andriessen ›

Contact opnemen
Ons werk

Uniek onderzoek drijvende zonnepanelen

Een consortium onder leiding van TNO is een onderzoeksproject gestart voor drijvende zonne-energiesystemen. Partners zijn de petrochemische onderneming SABIC, het Noorse energiebedrijf Equinor en de gemeente... Lees verder
Nieuws
Contact

Mediavragen?