nieuws

TNO stelt geologische fietsroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijngebied samen

Fietsend leren over de ondergrond van Utrecht • 03 jul 2020

De Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, heeft de geologische fietsexcursie Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijngebied opgezet waarvan de gids vanaf vandaag beschikbaar is via de VVV Kromme Rijnstreek.* 

De route loopt langs verschillende geologisch interessante plekken over de Utrechtse Heuvelrug en door het Kromme Rijngebied. Al fietsend krijg je een indruk van de geologische ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het ontstaan van het landschap in deze omgeving. Hiermee wil de GDN, in het kader van 100 jaar geologie in kaart, mensen op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de Nederlandse ondergrond en zijn invloed op het huidige landschap.

Het geologische verhaal van Midden-Nederland

Geologische fietsexcursie Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijngebied

De route verloopt via dertien geologische punten over de Utrechtse Heuvelrug en door het Kromme Rijngebied en is circa 42 km lang. De geologische ontwikkeling van Midden-Nederland wordt verteld aan de hand van de goed zichtbare landschappelijke variatie in het gebied. Naast een korte inleiding geologie en uitgebreide informatie bij elk punt biedt de gids een uitneembare kaart van de fietsroute. Hierop staat ook praktische informatie vermeld, zoals de fietsknooppunten, musea en een selectie van horeca onderweg.

Jeroen Schokker, geoloog bij de Geologische Dienst Nederland, een van de auteurs van deze uitgave, hoopt dat de excursie de interesse van mensen voor geologie wekt:

“Geologie is dichterbij dan mensen zich soms realiseren. Het huidige Midden-Nederlandse landschap is het resultaat van honderdduizenden jaren geologische geschiedenis. Onderweg kun je bijvoorbeeld in het landschap zien hoe breed de Kromme Rijn was in de romeinse tijd, waarom kasteel Sterkenburg juist op die plek is gebouwd en hoe het komt dat in groeve De Zanderij bij Maarn grote keien zijn gevonden die afkomstig zijn uit de Ardennen.”

Reeks geologische excursies

De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, bevordert een duurzaam beheer van de Nederlandse ondergrond door inzet op maatschappelijke behoeften als veiligheid, energie en grondstoffen. Deze brochure maakt deel uit van een reeks brochures waaronder ook geologische wandel- en fietsroutes. Hiermee wil de Geologische Dienst mensen verwonderen over de Nederlandse ondergrond.

* De gids is te verkrijgen bij VVV Wijk bij Duurstede (Markt 24 te Wijk bij Duurstede) en VVV Houten (Onderdoor 80, te Houten)

Ons werk

100 jaar geologie in kaart

Medio 1918 werd door de Minister van Waterstaat Lely de voorloper van de Geologische Dienst Nederland ingesteld, met als opdracht om voor Nederland een systematische geologische kartering op te zetten.... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Michiel van der Meulen

Mediavragen?