nieuws

Wegwijzer voor ouders: de ScheidingsATLAS

11 sep 2020

Elke maand stranden er duizenden relaties, met pieken na de vakanties in de zomer en in december. Bij deze scheidingen zijn veel kinderen betrokken. Op de Dag van de scheiding brengen TNO experts Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker samen met Wendy van Vliet van het Kenniscentrum Kind en Scheiding het boek de ScheidingsATLAS uit. Een wegwijzer voor ouders tijdens of na hun scheiding.

Elk jaar zijn circa 86.000 minderjarige kinderen betrokken bij scheidingen en verbroken samenwoonrelaties.

Jaarlijks eindigen 31.000 huwelijken in een echtscheiding en worden nog eens zo’n 60.000 samenwoonrelaties verbroken. Bij zulke breuken zijn vaak kinderen betrokken. In ons land zijn bij een scheiding of een verbroken samenwoonrelatie elk jaar circa 86.000 minderjarige kinderen betrokken. Een partnerrelatie wordt beëindigd, maar de ouderrelatie blijft bestaan. Dit leidt regelmatig tot vragen en onzekerheden bij ouders. Het boek “ScheidingsATLAS: Wegwijzer voor ouders” helpt ouders om hun scheiding op een zo soepel mogelijk te laten verlopen, voor de kinderen én voor henzelf.

ScheidingsATLAS: Wegwijzer voor ouders

Handboek voor scheidingen

De ScheidingsATLAS is een praktisch handboek dat gesprektechnieken biedt voor het overleg met de ex-partner, informatie over opvoeden na de scheiding, tips voor communiceren met de kinderen, een overzicht van mogelijkheden voor verdere ondersteuning en vele herkenbare anekdotes. Het boek kwam tot stand als naslagwerk bij de training ScheidingsATLAS en is gebaseerd op onderzoek, bijdragen van experts en ervaringen van gescheiden ouders.

De interventie de ScheidingsATLAS

In Nederland bestond behoefte aan onderbouwde en toegankelijke ondersteuning voor ouders na scheiding. Daarom is in 2017 de interventie ‘ScheidingsATLAS’ (© TNO) ontwikkeld. ScheidingsATLAS is een kortdurende interventie speciaal ontwikkeld met en voor gescheiden ouders, ter ondersteuning van ouderschap na scheiding.

De interventie is beschikbaar in twee varianten, als online training en als groepstraining, en heeft als doel gescheiden ouders te informeren en te ondersteunen. Ook biedt het concrete tips gericht op ondersteuning van kinderen en communicatie met de andere ouder.

Onderzoek naar de effecten van de ScheidingsATLAS liet positieve resultaten zien. Mariska Klein Velderman onderzoeker van TNO en mede-auteur van het boek: ‘Ouders gaven aan dat ze in de training bruikbare tips hadden gekregen waar ze zelf thuis mee aan de slag konden. De handvatten en informatie die ouders zo blijken te waarderen staan beschreven in het boek.

Eerder was dat alleen beschikbaar als handboek voor deelnemers aan de training. Het is heel fijn dat het nieuwe boek vanaf nu voor alle ouders in Nederland en Vlaanderen beschikbaar is. Het boek biedt iedere ouder tijdens of na de moeilijke scheidingsperiode informatie en adviezen die voor hem of haar belangrijk zijn.’

Lees hier meer over de ScheidingsATLAS interventie of meld je aan voor de online training. Voor informatie over de groepstraining, informeer bij Kenniscentrum Kind en Scheiding in de regio Haaglanden of Humanitas in Almere.

Het boek (ISBN 9789057125447) is verkrijgbaar via Uitgeverij Nieuwezijds (Nederland), Uitgeverij EPO (België), boekhandels en online (bv. Bol.com)

Ons werk

Preventieve aanpak echtscheidingsproblematiek

Ruim één op de drie huwelijken eindigt in een scheiding. Daarnaast zijn er ook veel volwassenen die een samenwoonrelatie verbreken. Dit betreft vaak jonge mensen die nog maar kort samen waren, maar ook... Lees verder
Ons werk

Scheidingsatlas - over ouderschap na scheiding

Scheidingen komen veel voor: in Nederland verbreken naar schatting jaarlijks zo’n 49,5 duizend gehuwde, samenwonende of geregistreerde partner-paren met minderjarige kinderen hun relatie. Er verandert... Lees verder
TNO Insights

ScheidingsATLAS: laagdrempelige training voor ouders na scheiding

27 maart 2018
Een derde van alle huwelijken eindigt in een echtscheiding, ongeveer 35.000 per jaar. Daarnaast worden jaarlijks nog eens zo’n 60.000 samenwoonrelaties verbroken. Bij zo’n breuk zijn vaak kinderen betrokken.... Lees verder
Nieuws
Contact

Dr. Mariska Klein Velderman

  • Echtscheiding
  • Jeugd
  • Weerbaarheid
  • Preventie
  • Psychosociale ontwikkeling

Mediavragen?

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.