Digitalisering en automatisering zetten scenario’s transport en bereikbaarheid op zijn kop
22 jan 2021
De snelle en dynamische veranderingen in de mobiliteit vereisen dat het overheidsbeleid de focus verlegt. Niet meer de exacte route vastleggen, maar flexibele, adaptieve sturing op de uiteindelijke maatschappelijke doelen (veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid). Deze voorbeelden worden uitgewerkt in een vandaag gepubliceerd whitepaper van TNO “Succesvolle mobiliteitstransitie met adaptieve reisbegeleiding”.
Wegvervoer innovatiever dan spoor en water
Er valt nog veel winst te behalen bij het vervoer van goederen over de weg. Innovaties op het gebied van automatisch rijden en zelforganisatie, schonere voertuigen en dataplatforms vinden in het wegverkeer veel sneller plaats dan op het spoor en in de binnenvaart. Hierdoor zullen de transportkosten en milieueffecten voor het wegvervoer meer en sneller afnemen dan bij spoor en binnenvaart. Als vrachtwagens substantieel en autonoom in de nacht kunnen rijden zal ook de bereikbaarheid verbeteren.
Advies
TNO adviseert het modal shift-beleid van weg naar spoor en binnenvaart te herijken door nieuwe kansen en inzichten voor alle modaliteiten zoals ook mogelijk blijvende veranderingen als gevolg van de coronamaatregelen, integraal mee te nemen in de lange termijn beleidsvorming.
Automatisch rijdende auto’s geen oplossing in stad
Om veilige, leefbare en bereikbare steden te realiseren wordt de automatisch rijdende auto vaak gepresenteerd als dé oplossing. De belofte is immers een veilige automatisch rijdende auto die geen uitstoot veroorzaakt en geen parkeerplaats nodig heeft. Berekeningen van TNO laten echter zien dat in de meest ongunstige situatie het aantal voertuigkilometers met 74% toeneemt en de congestie in steden meer dan verdrievoudigt. Dit staat nog los van minder belastingopbrengsten en een afname van lopen en fietsen.
Advies
TNO adviseert daarom ook hier adaptieve sturing op de lange termijn maatschappelijke doelen door inzichten in de technologische ontwikkelingen en maatschappelijke impact, de interactie daartussen, en potentiële (positieve en negatieve) maatschappelijke effecten goed en flexibel mee te nemen.
Zero, zero, zero
Deze nieuwe adaptieve manier van beleidsvorming, implementatie en uitvoering vergt echter diepgaande kennis. Kennis ten aanzien van de technologie, de snelheid van innovaties, bijbehorende kosten en de mogelijke implicaties op het mobiliteitssysteem. Maar ook van de effecten op de maatschappelijke doelen (zoals: veiligheid (‘zero casualties’), leefbaarheid en gezondheid (‘zero emission’), bereikbaarheid (‘zero loss’)).
Men kan hierbij denken aan kennis waarmee gedragsreacties van gebruikers op beleid in de context van maatschappelijke trends kunnen worden voorspeld, kennis over de kosten- en impactbepalende factoren en diepgaand inzicht in de exacte stand van de technologie.
Mobiliteitstransitie: beleidsmatig navigeren naar gewenste maatschappelijke bestemming
Diverse (technologische) ontwikkelingen hebben een grote impact op ons mobiliteitssysteem. Hierdoor veranderen de rollen en verantwoordelijkheden van overheden, bedrijven en gebruikers (zowel consumenten... Lees verderNieuwe diensten en exportproducten versnellen mobiliteitstransitie
Nieuwe technologieën veranderen de manier waarop we werken, reizen en goederen vervoeren ingrijpend. Dit biedt kansen voor bedrijven om innovatieve ontwikkelingen zoals MaaS (Mobility as a Service), automatisch... Lees verderLeidt mobiliteitstransitie tot reversed modal shift voor goederenvervoer?
Logistieke vervoerders zien hun businessmodel veranderen als gevolg van de digitalisering. Waar transportbeleid voor goederenvervoer nu vaak is gericht is op een verschuiving van weg naar spoor en binnenvaart,... Lees verderMobiliteitstransitie vraagt om toekomstbestendig en adaptief beleid
Een mobiliteitstransitie zonder sturing kan leiden tot ongewenste ontwikkelingen. Denk daarbij aan ‘verrommeling’ van de openbare ruimte, negatieve impact op milieu, afname van verkeersveiligheid, uitsluiting... Lees verderSelf-organising logistics één van de kansen van de mobiliteitstransitie
Een mobiliteitstransitie zonder sturing leidt tot ongewenste ontwikkelingen. Denk daarbij aan potentieel verlies aan arbeidsplaatsen en overheidsinkomsten uit mobiliteit en economische impact voor bedrijven.... Lees verderBescherming consumenten en bedrijven noodzakelijk in mobiliteitstransitie
Nieuwe mobiliteitsproducten en -diensten hebben de potentie om, via gepersonaliseerde diensten, beter aan te sluiten bij de behoeften van gebruikers (zowel consumenten als bedrijven). Deze innovaties... Lees verderMr. Ellen Lastdrager
Neem contact op met Mr. Ellen Lastdrager
De vraag is verzonden! Je ontvangt binnenkort een bevestigingsmail.
Er is helaas iets misgegaan. Probeer het later opnieuw.