nieuws

TNO LAMP snelle corona test wordt onderdeel landelijke testcapaciteit

Commerciële straten volgen spoedig • 29 jan 2021

De TNO Corona snelle test gebaseerd op LAMP is een integraal onderdeel geworden van de Nederlandse corona testinfrastructuur. GGD Amsterdam zette de test als eerste al enige weken kleinschalig in bij de RAI teststraat. Nu wordt de test, die TNO de afgelopen maanden heeft ontwikkeld, grootschalig uitgerold in de rest van Nederland, te beginnen in Amsterdam en daarna bij de andere XL-testlocaties. Minister de Jonge van VWS en GGD Amsterdam hebben dat vandaag bekend gemaakt.

Na de klinische validatie in oktober jl. bij de GGD Amsterdam, heeft TNO de testmethode verder geoptimaliseerd en samen met MolGen b.v. uit Utrecht geschikt gemaakt om ook in grote aantallen tests te kunnen verwerken. Om die schaalvergroting mogelijk te maken moesten onder andere ook de daarvoor benodigde pipetteerrobots als onderdeel van de test worden gevalideerd bij de GGD Amsterdam. De TNO snelle test is geschikt voor zowel mensen met als zonder klachten. MolGen, dat als mkb-onderneming al vroeg met TNO samenwerkte, gaat de gehele inrichting van de mobiele labs en de toelevering van gebruikersartikelen verzorgen.

Op korte termijn zullen ook commerciële teststraten kunnen gaan werken met de LAMP test.

Het ministerie van VWS wil de LAMP test samen met de SpiroNose blaastest inzetten, niet alleen om de testcapaciteit op korte termijn uit te breiden, maar vooral ook om veel sneller dan nu de uitslag van een test te kunnen geven.

Grootschalig testen

De corona LAMP test van TNO kan na een uur met een nagenoeg zelfde nauwkeurigheid als de PCR-test aangeven of een onderzocht monster het coronavirus bevat. Kort daarna kan dat resultaat via de GGD met de geteste persoon worden gedeeld. Bij de standaard PCR test die bovendien veel duurder is, kan dat gehele proces in de praktijk meer dan 24 uur duren. Een snelle uitslag betekent dat bij een negatieve uitslag de betrokkene meteen weer aan het werk kan en niet onnodig lang hoeft te wachten. Een uitbreiding van de totale testcapaciteit betekent ook dat de wachttijd voor iedereen voor een test kan worden teruggebracht.

Na een begin binnen het Brains4Corona programma van TNO is de LAMP test verder ontwikkeld door TNO en MolGen voor het ministerie van VWS in samenwerking met de GGD Amsterdam, RIVM, DSM, LUMC, UMCG en  daarbij financieel ondersteund door ZonMw.

De test komt voort uit het TNO Brains4Corona programma.

Nieuws

Praktijkproef met corona sneltest TNO succesvol

15 oktober 2020
TNO en GGD Amsterdam hebben de afgelopen twee weken validatie-onderzoek gedaan naar de TNO sneltest voor corona. Er zijn in de RAI bijna 900 monsters door zowel de TNO sneltest beoordeeld op de aanwezigheid... Lees verder
Nieuws

TNO ontwikkelt snelle, goedkope en betrouwbare coronatest: binnen het uur een uitslag

16 september 2020
TNO opent binnenkort samen met de GGD Amsterdam bij de RAI een proef-teststraat voor een Corona-sneltest die door TNO en partners wordt ontwikkeld. Deze nieuwe test verkort de periode tussen monsterafname... Lees verder
Roadmap

Innovatiekracht tijdens de coronacrisis: TNO biedt kennis en expertise

De coronacrisis laat grote sporen na op onze samenleving en de wereldeconomie. Juist nú is onze slogan Innovation for Life meer dan ooit van toepassing. TNO heeft ontzettend veel innovatiekracht in huis.... Lees verder
TNO Insights

Brains4corona: coronacrisis bestrijden met innovatiekracht

09 april 2020
De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving en de wereldeconomie. TNO zet daarom haar innovatiekracht in om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de effecten van het coronavirus. Het... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Maarten Lörtzer

  • persvoorlichting
  • woordvoerder
  • media
  • voorlichter
  • pers

Mediavragen?

Volg TNO op social media

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.