New Energy Coalition en TNO bundelen kennis en expertise

Thema:
Transitie naar een duurzaam energiesysteem
20 mei 2021

Samenwerken om de energietransitie te versnellen is cruciaal om de klimaat doelstellingen 2030 en 2050 halen. Daarom bouwen TNO en de New Energy Coalition (NEC) hun samenwerking uit. Beide organisaties werken al geruime tijd op projectbasis samen aan de energietransitie.

Op 20 mei ondertekenden Ton de Jong, managing director EnergieTransitie bij TNO en Marieke Abbink, Director New Energy Coalition een overeenkomst om de samenwerking te formaliseren.

De New Energy Coalition brengt partijen bij elkaar om samenwerkingsverbanden te creëren die de transitie naar een duurzame energie-economie versnellen. TNO past wetenschappelijk onderzoek toe, verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren en die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken.

Door deze overeenkomende missies en kernwaarden is het een slimme en logische stap voor beide partijen om de samenwerking om de energietransitie te versnellen verder vorm te geven.

Wat houdt de samenwerking in?

Om de klimaatdoelstellingen te halen en de energietransitie te versnellen moeten bedrijven, (kennis-) instellingen en overheden samen innoveren om doorbraken te bereiken in technologie en kennis, in economische en maatschappelijke toepassingen én in het denken en doen van mensen.

De samenwerking kenmerkt zich door open innovatie en samenwerking tussen kennispartijen, over-heden en bedrijven en is gericht op toepassing en ontwikkeling van nieuwe innovaties die versneld toepasbaar zijn in onze samenleving.

Gezamenlijke projecten

New Energy Coalition en TNO werken onder andere samen met partners aan de volgende projecten:

Energietransitie op de Noordzee - North Sea Energy

TNO heeft mede de basis gelegd voor het publiek-private North Sea Energy programma. Door koppeling van energiesystemen op de Noordzee versneld over te schakelen op hernieuwbare energiebronnen, significant kosten te besparen, CO2-uitstoot te verlagen en de ruimte op de Noordzee optimaal te benutten.

Multifunctionele energie-eilanden op de Noordzee - IJvergas

In het project IJvergas onderzochten TNO en partners de haalbaarheid van een multifunctioneel energie-eiland op de Noordzee.

De rol van havens in de energietransitie - Havenschets

In het project Havenschets onderzoeken TNO en de Rijksuniversiteit Groningen en New Energy coalition de rol van drie Nederlandse havens (Groningen, Den Helder, Amsterdam) als scharnierpunten in de Energietransitie.

Onderzoek naar waterstofinfrastructuur - HyDelta

Binnen het landelijk onderzoeksprogramma HyDelta doet TNO onderzoek naar transport en opslag van waterstof over grote afstanden via pijpleidingen of schepen. Het programma wordt geleid door New Energy Coalition.

Slimme energietransitie in historische steden - Pocityf

Een nieuw door de EU gefinancierd smart city-project, POCITYF, is bedoeld om historische en culturele steden in Europa om te vormen tot efficiëntere, gezondere en duurzame leefomgevingen met “positieve energiedistricten”. Het project is een samenwerking van 46 partners uit 13 landen

Betere en snellere besluitvorming in de energietransitie - ES-TRAC

ESTRAC is een meerjarig samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen en TNO. In het ESTRAC-project Transforming Regions onderzoeken en ontwikkelen we benaderingen, methoden en instrumenten die kunnen worden gebruikt voor besluitvorming in de energietransitie op regionaal en lokaal niveau.

Oplossingen voor slimme verduurzaming van eilanden - IANOS

In het project IANOS werken TNO en partners aan geïntegreerde oplossingen voor energie-slimme en CO2-neutrale eilanden. De eilanden Ameland (Nederland) en Terceira (Portugal) zijn de eerste proeftuinen. Na afronding van de eerste onderzoeksfase volgt de uitrol op de eilanden Bora-Bora (Frankrijk), Lampedusa (Italië) en Nisyros (Griekenland).

Bij het project zijn in totaal 34 projectpartners uit 9 Europese landen betrokken. Het IANOS-project wordt gefinancierd uit het Horizon 2020 onderzoek- en innovatieprogramma van de EU.

Laat je verder inspireren

1210 resultaten, getoond 1 t/m 5

Thuiswerkers wonen kwartier verder van werk

Informatietype:
Nieuws
17 april 2024
Uit recente gegevens van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en het CBS blijkt dat thuiswerkers gemiddeld een kwartier langer onderweg zijn naar hun werk dan werknemers die niet thuiswerken.

World Hydrogen Summit 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
Rotterdam Ahoy

Hergebruik van afvalhout door integrale ketensamenwerking

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Biobased prefab gevels: sein op groen

Informatietype:
Insight
15 april 2024

Van land tot wand: Stro, bouwmateriaal van de toekomst?

Informatietype:
Insight
15 april 2024