nieuws

TNO EN PARTNERS LEGGEN BASIS VOOR EUROPESE DATADEEL INFRASTRUCTUUR

12 mei 2021

TNO heeft, samen met 25 andere Europese organisaties onder de vlag van OPEN DEI, een position paper gepubliceerd waarin de implicaties van Europese data soevereiniteit uiteen worden gezet.

Dataopslag en datagebruik zijn essentieel voor de Europese digitale economie. Om een te sterke afhankelijkheid van grote spelers in het buitenland te voorkomen werkt Europa aan data soevereiniteit. De inzichten die ontstaan uit verschillende databronnen zijn van grote economische en maatschappelijke waarde. De grote uitdaging is om dat potentieel ten volle te benutten, zonder grip te verliezen.

Onafhankelijk van dataplatformen

Vanuit de Europese Unie is het principe van European Data Spaces omarmd; gefedereerde datadeelsystemen waarbij er Peer to Peer gedeeld wordt. In tegenstelling tot de grote cloud platforms, wordt de data niet centraal opgeslagen maar zoveel mogelijk bij de bron gehouden. European Data Spaces zorgen ervoor dat de databronhouder ten aller tijden controle houdt over zijn eigen data en niet meer afhankelijk is van dataplatform (semi) monopolisten.

In het positionpaper paper Design Principles for Data Spaces wordt ingegaan op de vraag wat European Data Spaces precies zijn en hoe ze functioneren. Dat wordt onder andere gedaan aan de hand van de International Data Spaces (IDS) standaard en architectuur. De IDS standaard is een set afspraken voor onafhankelijke en gecontroleerde datadeling en wordt steeds vaker en breder toegepast zoals in de Nationale AI coalitie, iSHARE en het Smart Connected Supplier Network.

Het paper biedt meer inzicht hoe een en ander moet gaan werken. Het is bekend dat de EU Commissie digitale soevereiniteit wil voor haar organisaties en burgers. Het gebruik van data speelt daarin een cruciale rol.

Meer weten?

Lees het position paper Design Principles for Data Spaces

Lees het position paper
Kennis

International Data Spaces maakt uitwisselen van data veilig en makkelijk

Data delen wordt steeds belangrijker. Het op een efficiënte en veilige manier combineren, verrijken en analyseren van data kan deelnemende partijen veel opleveren. De opkomende data-economie brengt echter... Lees verder
Ons werk

GAIA-X: Een Europees initiatief voor meer digitale soevereiniteit

GAIA-X is een Europees initiatief voor meer digitale soevereiniteit. Dataopslag en datagebruik, bijvoorbeeld ten behoeve van AI-toepassingen, zijn essentieel voor de Nederlandse digitale economie. Kan... Lees verder
Roadmap

Data sharing: de sleutel tot verdere digitalisering

Data sharing, oftewel het delen van data, versnelt innovatie. Denk aan betere behandelmethoden door het veilig delen van patiëntgegevens. Of aan digitalisering van papieren processen en gebruik van kunstmatige... Lees verder
Nieuws
Contact

Drs. Frans van Ette

  • Trusted digital market place

Mediavragen?