Menselijke prestaties

Thema:
Operations and human factors

De expertisegroep Menselijke prestaties (HP) richt zich op de optimalisatie en verbetering van menselijke prestaties in uitdagende omstandigheden.

Dit doen we door:

  • het meten, verbeteren en voorspellen van prestaties op fysiek, mentaal, cognitief en perceptueel gebied van militairen en veiligheidsprofessionals, binnen de uitdagende - soms extreme - operationele omstandigheden waarin zij moeten opereren, zoals ‘omgeving’ (waaronder klimaat), ‘kleding en uitrusting’ en ‘fysiek belastende omstandigheden’;
  • innovatieve methoden, technieken en producten ontwikkeld of doorontwikkeld teneinde genoemde professionals optimaal te laten presteren én gezond en fit te houden. Denk hierbij aan koelvesten, camouflagekleding, nachtzicht, exoskeletten, apps en integratie van sensoren in kleding of andere ‘wearables’.

HP bestaat uit 3 teams

  • Perseverance, Preparedness & Environmental Ergonomics (P2E2)
  • Advancing Human performance in Environments that are Adverse and Demanding (AHEAD)
  • Perceptie, Cognitie, Neuro & Technologie (PCNT)

De groep heeft uitgebreide kennis van, en ervaring met, de eindgebruiker en de omstandigheden waarbinnen deze opereert.

De belangrijkste onderliggende expertises:

  • P2E2: het meten, optimaliseren/verbeteren en modelleren van menselijk presteren op fysieke, mentale, fysiologische en cognitieve aspecten, waarbij de prestatie binnen het systeem (van kleding, uitrusting en omstandigheden) benaderd wordt.
  • AHEAD: het meten, voorspellen en verbeteren van menselijk presteren op fysiek en/of cognitief gebied in extreme omstandigheden, met name bewegende platformen (lucht, land en zee) bij zware cognitieve en fysieke taakbelasting.
  • PCNT: Het op basis van neurofysiologie detecteren en voorspellen van de mentale toestand en cognitieve prestatie van mensen. Het (in lab en veld) meten en modelleren van de visuele perceptie ten einde enerzijds beter te kunnen zien (met behulp van sensoren, helderheidsversterkers, warmtebeeld, en fusie daarvan), en anderzijds minder goed gezien te worden (camouflage).

Onze Faciliteiten

De groep maakt gebruik van verschillende faciliteiten waarmee de omstandigheden van een eindgebruiker op een gecontroleerde manier gesimuleerd kunnen worden. De faciliteiten zijn geclusterd rondom fysiek, mentaal en cognitief presteren, visuele perceptie, (des)oriëntatie en bewegingsziekte, thermofysiologie en onderdompeling in virtuele omgevingen. Daarnaast is de afdeling gespecialiseerd in veldexperimenten.

Laat je verder inspireren

4 resultaten, getoond 1 t/m 4

Eerste overzicht van technieken cyberaanvallen van AI door AI

Informatietype:
Nieuws
17 februari 2023

Kunstmatige Intelligentie wordt in alle internationale trendrapporten gezien als de belangrijkste disruptieve technologie van de komende jaren, ook binnen het cybersecurity-domein.

Eerste wereldwijde conferentie over AI in het militaire domein

Informatietype:
Nieuws
15 februari 2023

REAIM 2023: Conferentie over de belangrijkste voorwaarden, kansen, uitdagingen en risico's van militaire toepassingen van AI.

Personeelstekort alleen oplosbaar met multidisciplinaire systeemaanpak

Informatietype:
Nieuws
30 maart 2022

Het massale personeelstekort dat we vandaag beleven en onoplosbaar lijkt, is wat in de wetenschap een ‘wicked problem’ wordt genoemd. Zo’n complex probleem vereist volgens TNO een multidisciplinaire systeemaanpak. Deze aanpak helpt organisaties om te investeren in een mix van maatregelen die daadwerkelijk effectief is. Door een systematische analyse van samenhangende oorzaken, passende maatregelen en de (on)gewenste effecten kunnen organisaties komen tot een optimale balans. Europees onderzoek heeft laten zien dat een juiste balans in technologie, duurzame inzetbaarheid en ontwikkeling van personeel, en arbeidsorganisatie tot 25% betere prestaties en 35% meer motivatie leidt binnen een organisatie.

TeamNL met hulp TNO voorbereid op weersomstandigheden Tokio

Informatietype:
Nieuws
15 juli 2021
Onlangs ontving TNO tientallen olympische sporters: hockeyers, roeiers en skateboarders, om ze in de klimaatkamers van de Human Tech Campus in Soesterberg te confronteren met de omstandigheden zoals die in Tokio kunnen voorkomen.