Radar technologie

Radarsystemen zijn onmisbaar in de moderne wereld. Of het nu gaat om marineschepen, militaire drones of zelfrijdende voertuigen, radars geven altijd een betrouwbaar beeld van de omgeving. Bij TNO hebben we uitzonderlijke kennis van radartechnologie. En we behoren tot de top in de wereld met een focus op zogenaamde AESA-radars.

Radarkennis op ieder niveau

Onze afdeling radartechnologie ontwikkelt radarkennis op ieder niveau. Van complete systeemconcepten en architecturen tot geïntegreerde microgolfschakelingen, antennes, real-time digitale processing, en signaalverwerkingsalgoritmes. We houden onze kennispositie hoog door intensieve en langdurige samenwerking met ministeries, universiteiten, kennisinstituten en industriële partijen in binnen- en buitenland.

Systeemconcepten en architecturen

We beschikken over een solide achtergrond in systems engineering. Vanuit daar zetten we ideeën van onderzoekers en eisen en wensen van klanten om in radars met ideale eigenschappen. Hoge prestaties, laag gewicht, grote flexibiliteit, minimale afmetingen en laag energieverbruik. Op deze manier hebben we experimentele X-band en S-band radars ontwikkeld, zoals:

  • AMBER (multibeam FMCW)
  • EMERALD (MIMO FMCW)
  • RADOCA (MIMO FMCW)
  • SAPPHIRE (polarimetric MIMO FMCW)

MMIC’s, zend-ontvangstmodules en antennes

Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC’s) zijn essentiële componenten voor AESA radars. Ze zijn bepalend voor het uitgezonden vermogen, de gevoeligheid en het vermogensverbruik. We lopen wereldwijd voorop met het ontwerp van geavanceerde MMIC’s op basis van Gallium Arsenide (GaAs), Gallium Nitride (GaN) en Silicium Germanium (SiGe) processen.

Dat is mogelijk dankzij uitstekende relaties met de industrie. Een breed netwerk in de wetenschappelijke wereld. En goede faciliteiten en procedures om te kunnen ontwerpen, meten en testen. We ontwerpen ook complete zend-ontvangstmodules en antennes op maat voor allerlei militaire en commerciële radartoepassingen, inclusief radars voor satellieten.

Algoritmes en real-time processing

Algoritmes sturen zend-ontvangstmodules aan en zetten de ontvangen radarsignalen om naar bruikbare informatie. Zo bepalen ze de functionaliteit van een radar. Voorbeelden van recent ontwikkelde algoritmes zijn gebaseerd op compressive sensing en deep learning. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale hardware (multi-core processoren, System-on-chip, System-in-Package), software en snelle interfaces kunnen we de voordelen van deze nieuwe algoritmes in digitale AESA radars ten volle te benutten.

Inspelen op de behoeften van onze partners

We hebben een bijzondere combinatie van dieptekennis, domeinkennis en een sterke systems engineering achtergrond. Hierdoor kunnen we diensten leveren en radar (sub)systemen ontwerpen die op elk vlak rekening houden met de eisen van de gebruiker: functionaliteit, omgeving, fabricage, onderhoud en logistiek.

Volg de laatste ontwikkelingen

120 resultaten, getoond 1 t/m 5

Samen misdaad anders bestrijden

Informatietype:
Nieuws
3 april 2024
Misdaad bestrijden doe je niet alleen. Nieuwe kansen in Publiek-Private Samenwerking (PPS) zijn daarom belangrijk voor publieke organisaties zoals het Openbaar Ministerie, politie en andere bijzondere opsporingsdiensten (BOD's).

TNO Jaarverslag 2023: Innoveren, onderzoeken en orkestreren

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2024

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
11 maart 2024
10 afleveringen

Internationale Vrouwendag 2024

Informatietype:
Insight
8 maart 2024

Onderzoek naar het El-Chaab-incident

Informatietype:
Nieuws
7 maart 2024