Radar technologie

Radarsystemen zijn onmisbaar in de moderne wereld. Of het nu gaat om marineschepen, militaire drones of zelfrijdende voertuigen, radars geven altijd een betrouwbaar beeld van de omgeving. Bij TNO hebben we uitzonderlijke kennis van radartechnologie. En we behoren tot de top in de wereld met een focus op zogenaamde AESA-radars.

Radarkennis op ieder niveau

Onze afdeling radartechnologie ontwikkelt radarkennis op ieder niveau. Van complete systeemconcepten en architecturen tot geïntegreerde microgolfschakelingen, antennes, real-time digitale processing, en signaalverwerkingsalgoritmes. We houden onze kennispositie hoog door intensieve en langdurige samenwerking met ministeries, universiteiten, kennisinstituten en industriële partijen in binnen- en buitenland.

Systeemconcepten en architecturen

We beschikken over een solide achtergrond in systems engineering. Vanuit daar zetten we ideeën van onderzoekers en eisen en wensen van klanten om in radars met ideale eigenschappen. Hoge prestaties, laag gewicht, grote flexibiliteit, minimale afmetingen en laag energieverbruik. Op deze manier hebben we experimentele X-band en S-band radars ontwikkeld, zoals:

  • AMBER (multibeam FMCW)
  • EMERALD (MIMO FMCW)
  • RADOCA (MIMO FMCW)
  • SAPPHIRE (polarimetric MIMO FMCW)

MMIC’s, zend-ontvangstmodules en antennes

Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC’s) zijn essentiële componenten voor AESA radars. Ze zijn bepalend voor het uitgezonden vermogen, de gevoeligheid en het vermogensverbruik. We lopen wereldwijd voorop met het ontwerp van geavanceerde MMIC’s op basis van Gallium Arsenide (GaAs), Gallium Nitride (GaN) en Silicium Germanium (SiGe) processen.

Dat is mogelijk dankzij uitstekende relaties met de industrie. Een breed netwerk in de wetenschappelijke wereld. En goede faciliteiten en procedures om te kunnen ontwerpen, meten en testen. We ontwerpen ook complete zend-ontvangstmodules en antennes op maat voor allerlei militaire en commerciële radartoepassingen, inclusief radars voor satellieten.

Algoritmes en real-time processing

Algoritmes sturen zend-ontvangstmodules aan en zetten de ontvangen radarsignalen om naar bruikbare informatie. Zo bepalen ze de functionaliteit van een radar. Voorbeelden van recent ontwikkelde algoritmes zijn gebaseerd op compressive sensing en deep learning. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale hardware (multi-core processoren, System-on-chip, System-in-Package), software en snelle interfaces kunnen we de voordelen van deze nieuwe algoritmes in digitale AESA radars ten volle te benutten.

Inspelen op de behoeften van onze partners

We hebben een bijzondere combinatie van dieptekennis, domeinkennis en een sterke systems engineering achtergrond. Hierdoor kunnen we diensten leveren en radar (sub)systemen ontwerpen die op elk vlak rekening houden met de eisen van de gebruiker: functionaliteit, omgeving, fabricage, onderhoud en logistiek.

Volg de laatste ontwikkelingen

105 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 augustus 2023
4 afleveringen

Dit is de tijd van grote uitdagingen. Van innovatieve oplossingen. De tijd om duurzaamheid te versnellen. Waarin wevoorop lopenin veiligheid. Levens gezonder maken. En klimaatveranderingbestrijden… Vanuit de ruimte! Dit is de tijd van: Het kan wél. Dit is ónze tijd. Met Glenn van der Burg.

Samen sneller innoveren

Informatietype:
Artikel

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. Om deze het hoofd te bieden is niet alleen nieuwe kennis en technologie nodig, maar ook snellere innovatietrajecten. Bijdragen aan de innovatiemotor voor defensieonderzoek is daarbij een belangrijke factor. Daarom zet TNO zich in om innovaties te creëren die bijdragen aan vrede en veiligheid.

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023

Het wordt ontzettend druk in de ruimte. Elk jaar sturen bedrijven en organisaties meer nieuwe satellieten in een baan om de aarde. Veel daarvan kunnen na de lancering niet meer worden geïdentificeerd. Onderzoekers van TNO vroegen zich af of hier niet iets aan te doen was en hebben nu met succes een levensvatbare oplossing getest. We spraken met Fabrizio Silvestri, Optical System Engineer, die hieraan heeft meegewerkt en ons er van alles over vertelde.

Hoe blijf je koel tijdens warme dagen?

Informatietype:
Artikel

Vaak snakken we in de winter naar de zon. In het voorjaar snellen we dan ook massaal naar de terassen bij de eerste warme stralen. Maar op echt zonnige dagen verlangen we weer naar koelte. Zomerse dagen, met een temperatuur van 25 graden of hoger én tropische dagen, waarbij het kwik oploopt tot boven de 30 graden, komen steeds vaker voor in Nederland. Hoe blijf je koel bij deze temperaturen?

Migratie

Informatietype:
Artikel

Grote kwesties in Europa zijn migratie en asielzoekers, die voortkomen uit complexe situaties. Uitdagingen betreffen opvang, huisvesting, zorg en integratie.