Radar technologie

Radarsystemen zijn onmisbaar in de moderne wereld. Of het nu gaat om marineschepen, militaire drones of zelfrijdende voertuigen, radars geven altijd een betrouwbaar beeld van de omgeving. Bij TNO hebben we uitzonderlijke kennis van radartechnologie. En we behoren tot de top in de wereld met een focus op zogenaamde AESA-radars.

Radarkennis op ieder niveau

Onze afdeling radartechnologie ontwikkelt radarkennis op ieder niveau. Van complete systeemconcepten en architecturen tot geïntegreerde microgolfschakelingen, antennes, real-time digitale processing, en signaalverwerkingsalgoritmes. We houden onze kennispositie hoog door intensieve en langdurige samenwerking met ministeries, universiteiten, kennisinstituten en industriële partijen in binnen- en buitenland.

Systeemconcepten en architecturen

We beschikken over een solide achtergrond in systems engineering. Vanuit daar zetten we ideeën van onderzoekers en eisen en wensen van klanten om in radars met ideale eigenschappen. Hoge prestaties, laag gewicht, grote flexibiliteit, minimale afmetingen en laag energieverbruik. Op deze manier hebben we experimentele X-band en S-band radars ontwikkeld, zoals:

  • AMBER (multibeam FMCW)
  • EMERALD (MIMO FMCW)
  • RADOCA (MIMO FMCW)
  • SAPPHIRE (polarimetric MIMO FMCW)

MMIC’s, zend-ontvangstmodules en antennes

Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC’s) zijn essentiële componenten voor AESA radars. Ze zijn bepalend voor het uitgezonden vermogen, de gevoeligheid en het vermogensverbruik. We lopen wereldwijd voorop met het ontwerp van geavanceerde MMIC’s op basis van Gallium Arsenide (GaAs), Gallium Nitride (GaN) en Silicium Germanium (SiGe) processen.

Dat is mogelijk dankzij uitstekende relaties met de industrie. Een breed netwerk in de wetenschappelijke wereld. En goede faciliteiten en procedures om te kunnen ontwerpen, meten en testen. We ontwerpen ook complete zend-ontvangstmodules en antennes op maat voor allerlei militaire en commerciële radartoepassingen, inclusief radars voor satellieten.

Algoritmes en real-time processing

Algoritmes sturen zend-ontvangstmodules aan en zetten de ontvangen radarsignalen om naar bruikbare informatie. Zo bepalen ze de functionaliteit van een radar. Voorbeelden van recent ontwikkelde algoritmes zijn gebaseerd op compressive sensing en deep learning. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale hardware (multi-core processoren, System-on-chip, System-in-Package), software en snelle interfaces kunnen we de voordelen van deze nieuwe algoritmes in digitale AESA radars ten volle te benutten.

Inspelen op de behoeften van onze partners

We hebben een bijzondere combinatie van dieptekennis, domeinkennis en een sterke systems engineering achtergrond. Hierdoor kunnen we diensten leveren en radar (sub)systemen ontwerpen die op elk vlak rekening houden met de eisen van de gebruiker: functionaliteit, omgeving, fabricage, onderhoud en logistiek.

Volg de laatste ontwikkelingen

80 resultaten, getoond 1 t/m 5

Jubileum TNO: 90 jaar aan innovaties

Informatietype:
Nieuws
30 september 2022

Dit jaar bestaat TNO 90 jaar. Opgericht in 1932 om kennis toepasbaar te maken. Om zo bij te dragen aan maatschappelijke opgaven en het verdienvermogen van Nederland. In die negen decennia zijn talloze innovaties ontwikkeld, elk met hun eigen impact. Voor de komende jaren stelt TNO wederom ambitieuze doelen die ze samen met haar partners dit decennium wil realiseren.

Hoe wetenschap helpt in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit

Informatietype:
Artikel

Criminelen pakken door 'crimineel' te denken. Dit is het uitgangspunt van het Ondermijningslab, een samenwerkingsprogramma van TNO en alle RIEC’s in Nederland.

TNO over Miljoenennota: juist nu is innovatie essentieel

Informatietype:
Nieuws
20 september 2022

De Miljoenennota en Troonrede gaan in op de grote maatschappelijke en economische uitdagingen waarvoor Nederland staat. In samenwerking met universiteiten en ondernemers werkt TNO aan structurele oplossingen voor een duurzame, veilige, digitale en gezonde samenleving om zo het verdienvermogen en de arbeidsmarkt van Nederland te versterken.

Doorbraak in schreeuwend personeelstekort

Informatietype:
Artikel

Personeelstekort is een groeiend probleem. TNO stelt een systeemaanpak voor om dit op te lossen.

Verwerken van stuw-, spring- en pyrotechnische stoffen

Informatietype:
Artikel

Maatschappelijke uitdagingen zoals geopolitieke verwikkelingen, toenemende mondiale spanningen, afhankelijkheid van het buitenland en materiaalschaarste nopen landen ertoe om te zorgen dat hun strijdkrachten optimaal zijn toegerust om zich te verdedigen, zowel nu als in de toekomst.