Radar technologie

Radarsystemen zijn onmisbaar in de moderne wereld. Of het nu gaat om marineschepen, militaire drones of zelfrijdende voertuigen, radars geven altijd een betrouwbaar beeld van de omgeving. Bij TNO hebben we uitzonderlijke kennis van radartechnologie. En we behoren tot de top in de wereld met een focus op zogenaamde AESA-radars.

Radarkennis op ieder niveau

Onze afdeling radartechnologie ontwikkelt radarkennis op ieder niveau. Van complete systeemconcepten en architecturen tot geïntegreerde microgolfschakelingen, antennes, real-time digitale processing, en signaalverwerkingsalgoritmes. We houden onze kennispositie hoog door intensieve en langdurige samenwerking met ministeries, universiteiten, kennisinstituten en industriële partijen in binnen- en buitenland.

Systeemconcepten en architecturen

We beschikken over een solide achtergrond in systems engineering. Vanuit daar zetten we ideeën van onderzoekers en eisen en wensen van klanten om in radars met ideale eigenschappen. Hoge prestaties, laag gewicht, grote flexibiliteit, minimale afmetingen en laag energieverbruik. Op deze manier hebben we experimentele X-band en S-band radars ontwikkeld, zoals:

  • AMBER (multibeam FMCW)
  • EMERALD (MIMO FMCW)
  • RADOCA (MIMO FMCW)
  • SAPPHIRE (polarimetric MIMO FMCW)

MMIC’s, zend-ontvangstmodules en antennes

Monolithic Microwave Integrated Circuits (MMIC’s) zijn essentiële componenten voor AESA radars. Ze zijn bepalend voor het uitgezonden vermogen, de gevoeligheid en het vermogensverbruik. We lopen wereldwijd voorop met het ontwerp van geavanceerde MMIC’s op basis van Gallium Arsenide (GaAs), Gallium Nitride (GaN) en Silicium Germanium (SiGe) processen.

Dat is mogelijk dankzij uitstekende relaties met de industrie. Een breed netwerk in de wetenschappelijke wereld. En goede faciliteiten en procedures om te kunnen ontwerpen, meten en testen. We ontwerpen ook complete zend-ontvangstmodules en antennes op maat voor allerlei militaire en commerciële radartoepassingen, inclusief radars voor satellieten.

Algoritmes en real-time processing

Algoritmes sturen zend-ontvangstmodules aan en zetten de ontvangen radarsignalen om naar bruikbare informatie. Zo bepalen ze de functionaliteit van een radar. Voorbeelden van recent ontwikkelde algoritmes zijn gebaseerd op compressive sensing en deep learning. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van digitale hardware (multi-core processoren, System-on-chip, System-in-Package), software en snelle interfaces kunnen we de voordelen van deze nieuwe algoritmes in digitale AESA radars ten volle te benutten.

Inspelen op de behoeften van onze partners

We hebben een bijzondere combinatie van dieptekennis, domeinkennis en een sterke systems engineering achtergrond. Hierdoor kunnen we diensten leveren en radar (sub)systemen ontwerpen die op elk vlak rekening houden met de eisen van de gebruiker: functionaliteit, omgeving, fabricage, onderhoud en logistiek.

Volg de laatste ontwikkelingen

88 resultaten, getoond 1 t/m 5

Noors-Nederlandse nanosatellieten succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
3 januari 2023

Twee Noors-Nederlandse nanosatellieten zijn vandaag met succes gelanceerd. De twee satellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ zijn door het bedrijf SpaceX in een baan om de aarde gebracht.

TNO in de media 2022

Informatietype:
Nieuws
22 december 2022

Een veilige stad, ontwerpen met VR, drijvende zonnepanelen en snelle detectie van biologische wapens. Bekijk de video voor al onze innovaties in 2022.

Peter Werkhoven treedt terug als lid van de Raad van Bestuur

Informatietype:
Nieuws
19 december 2022

Prof. Dr. Peter Werkhoven treedt op 1 januari 2023 terug als lid van de Raad van Bestuur. Hij doet dit uit eigen beweging en om persoonlijke redenen. Peter blijft een aantal dagen per week aan als ‘Scientific Advisor to the Board’. Daarnaast was en blijft hij een dag in de week hoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Naar een toekomst bestendig bewaken en beveiligen

Informatietype:
Nieuws
2 november 2022

In Doorn kwamen ruim honderd mensen bijeen om de tussenresultaten te delen van het vierjarige programma “Adaptief Bewaken & Beveiligen in stedelijk gebied”. In dit programma dat in 2020 is gestart, onderzoekt TNO,  samen met de Koninklijke Marechaussee én de Nationale Politie hoe de praktijk van Bewaken en Beveiligen meer toekomstbestendig kan worden.

Handboek voor hulp bij opsporing

Informatietype:
Nieuws
1 november 2022

Iedereen kan een bijdrage leven aan opsporing. Maar hoe kunnen politie en burger(organisaties) samen onze veiligheid en rechtvaardigheid garanderen? Het nieuwe TNO handboek ‘Eerste Hulp bij Opsporing – Handboek Burgerdetectives’ biedt hulp.