Gezondheid van kinderen
Met expertisegroep Gezondheid van kinderen dragen we bij aan het gezond en veilig opgroeien van kinderen. We focussen op preventieve jeugdzorg met oog voor de samenhang tussen fysieke, sociale en psychische problemen van kinderen. Op het snijvlak tussen preventie en curatie. En met aandacht voor geïntegreerde zorg en vroege preventie.
Onze expertise
Met onze kennis in expertisegroep Gezondheid van kinderen spelen we een belangrijke rol in gezondheids- en psychosociale vraagstukken rondom jeugd. We benaderen deze vraagstukken op een geïntegreerde manier. Wij:
- identificeren en monitoren gezondheidsproblemen
- achterhalen determinanten van gezondheidsproblemen
- ontwikkelen en implementeren interventies
- evalueren de effecten van interventies (ook qua kosten) en identificeren de juiste implementatiestrategie
- ontwikkelen opleidingen voor jeugdartsen
Onderzoeksgebieden jeugd en gezondheid
De expertisegroep richt zich op een aantal onderzoeksgebieden die betrekking hebben op het gezond en veilig opgroeien van kinderen, namelijk:
- verloskunde en kraamzorg
- preventieve gezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 23 jaar
- psychosociale ontwikkeling van kinderen
- opleiding tot jeugdarts
Multidisciplinaire teams
We werken samen in multidisciplinaire teams met bijvoorbeeld:
- verloskundigen
- geneeskundigen
- psychologen
- epidemiologen
- gezondheidswetenschappers
Zo dragen we bij aan oplossingen voor de verloskunde en kraamzorg, de jeugdgezondheidszorg en de jeugdzorg. Middels op bewijs gebaseerd onderzoek, ontwikkelen wij richtlijnen en interventies die professionals in deze domeinen toepassen. Door evaluatie en monitoring meten we de effecten van interventies. Zo dragen we bij aan de effectiviteit van de preventieve zorg voor kinderen.
5 voorbeelden kennis naar praktijk
We vertalen kennis uit onderzoek naar de praktijk, 5 voorbeelden.
1. Implementatie van richtlijnen
We leggen kennis vast in richtlijnen die we door het veld toepassen. Bijvoorbeeld de richtlijnen voor zindelijkheid en huid.
2. Ontwikkelingen monitoren
We ontwikkelden bijvoorbeeld de landelijke groeistudie en een internationaal onderzoek naar sterftecijfers rondom de geboorte: Peristat.
3. Interventies ontwikkelen
We ontwikkelen interventies, zoals het Children of Divorce Intervention Program (CODIP). Dit is een programma voor ondersteuning van kinderen in echtscheidingssituaties. Een ander voorbeeld is de interventie bij Shaken Baby Syndrome (SBS). Dit is een programma gericht op jonge ouders ter voorkoming van SBS.
4. Vroegsignalering
We richten ons bijvoorbeeld op vroegsignalering (pdf, 103 kB) van psychosociale problemen. Een ander voorbeeld is de door ons ontwikkelde ALPHA-NL (pdf, 95 kB): een vragenlijst die gericht is op het vroegtijdig signaleren van zorgwekkende opvoedomstandigheden en kindermishandeling. Dit doen we door bijvoorbeeld aanpassing van het protocol op de Spoedeisende hulp in het ziekenhuis.
5. Kosteneffectiviteitsanalyses
We analyseren in hoeverre de interventies bijdragen aan het verbeteren van effectiviteit.
Meer weten?
Benieuw naar ons werk en de resultaten in het gezond en veilig opgroeien van de jeugd?
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
1 op de 10 werknemers voelde zich in 2022 gediscrimineerd op werk
In 2022 voelde 10 procent van alle werknemers zich in de voorafgaande twaalf maanden gediscrimineerd op het werk. Ervaringen met discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit en vanwege leeftijd of geslacht komen op de werkvloer het meest voor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO, die in het laatste kwartaal van 2022 is uitgevoerd onder 61.000 werknemers.


TNO pleit ervoor innovaties sneller op de weg te krijgen
Met de huidige stand van de innovatie kunnen we ons veel efficiënter, veiliger, en schoner verplaatsen. De implementatiekant is vaak de beperkende factor. Daardoor dreigen zowel economische- als maatschappelijke doelen in het gedrang te komen. TNO pleit voor meer focus op het implementeren van innovaties.


Varen op groene methanol binnenkort mogelijk; internationaal beleid vormt obstakel
Binnen het project Green Maritime Methanol onderzoekt een internationaal consortium onder penvoerderschap van TNO de haalbaarheid van groene methanol als brandstof voor de maritieme sector.


Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd
De Noorse NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD) is met succes gelanceerd door SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. NorSat-TD wordt beheerd door het Noorse Ruimteagentschap (NOSA) en zal technologie demonstreren voor satellietcontrole, tracking, navigatie, communicatie en maritieme verkeersbewaking. Aan boord van het ruimtevaartuig bevinden zich verschillende nuttige ladingen, waaronder het SmallCAT (Small Communication Active Terminal) lasercommunicatiesysteem. SmallCAT is ontwikkeld in een consortium onder leiding van TNO en gebruikt directe lasercommunicatie om de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten. In de komende maanden volgt een demonstratie als SmallCAT in zijn baan om de aarde verbinding gaat maken met het optische grondstation op een TNO-locatie in Den Haag.


Nieuwe basislijst met sleuteltechnologieën voor de toekomst van Nederland
De basislijst van sleuteltechnologieën uit 2018 heeft een herziening gekregen. Samen met het NWO hebben we de lijst herijkt naar 44 technologieën in 8 categorieën.

