Metabool gezondheidsonderzoek
Overgewicht is een toenemend probleem. Onze expertisegroep Metabool gezondheidsonderzoek (MHR) helpt mee aan het verminderen van de ziektelast door middel van preklinisch onderzoek. We richten ons op metabole ziektes, zoals diabetes type 2 en obesitas. Met onderzoek versnellen we de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, functionele voeding, diagnostica en preventie.
Onderzoeksgebied
Onze MHR-expertisegroep ontwikkelt cellulaire en diermodellen voor het bestuderen van mechanisme, interventie en biomarkers in metabole ziekten. En de daarmee samenhangende complicaties. In preklinisch onderzoek passen we de volgende modellen toe:
- Translationele modellen, waaronder unieke, gehumaniseerde transgene muismodellen.
- In vivo en in vitro fibrose modellen, gecombineerd met histologische, biochemische, moleculairbiologische, celbiologische en immunologische analysemethoden.
We richten ons op het verbeteren van onderzoek naar effectiviteit en veiligheid van interventies met medicijnen of voeding. Dit doen we door het vergroten van de kennis van ziekteprocessen en mechanismen. En we verbeteren de translatie naar de mens.
Kennis en ervaring
We hebben veel ervaring in ontwerp en uitvoering van toegepast wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast doen we veel in professioneel projectmanagement en werken we met kwaliteitssystemen. We leveren projecten op maat, door de directe interactie van onze MHR-wetenschappers met klanten.
Metabole ziekte en complicaties
Karakteristiek voor de projecten is een combinatie van kennis en expertise op het gebied van metabole gezondheid en metabole ziekte. En de daarmee verbonden complicaties, zoals:
- cardiovasculaire ziektes
- leversteatose
- fibrose
- artrose
Partners
Binnen MHR voeren we projecten uit met en voor partners, zoals:
- industriële biotechnologie
- farmaceutische industrie
- diagnostiek
- voedingsindustrie
- patiëntenorganisaties
- overheden
- consortia
Nieuwe inzichten
Uit ons onderzoek komen nieuwe inzichten en mogelijkheden om metabole ziekten te behandelen of voorkomen. Een aantal voorbeelden:
- Een dieet waarbij we cholesterolvrije voeding afwisselen met veel cholesterol bevattende "westerse" voeding. Dit heeft een vrijwel gelijk effect op het voorkomen van hart- en vaatziekten en leverontsteking als een volledig cholesterolvrij dieet.
- Metabole stress, veroorzaakt door overgewicht, speelt een prominentere rol in het ontstaan van artrose dan de hogere mechanische belasting.
- Een nieuwe statistische benadering leidt tot vermindering van proefdiergebruik.
- Mogelijkheden om lichaamsvet in levende proefdieren zichtbaar te maken en te analyseren met behulp van niet-invasieve MRI .
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Hoe laten we hybride werken voor iedereen werken?
TNO onderzoekt de impact en potentie van hybride werken. We verkennen nieuwe technologieën om hybride werken mogelijk te maken, en helpen organisaties met een succesvolle implementatie.


Transitie gezonde leefomgeving
De maatschappij heeft uitdagingen in klimaat, verduurzaming, verstedelijking, leefbaarheid en mobiliteit, maar ook op het vlak van gezondheid, cohesie en brede welvaart. Met het innovatiegebied Health Transitions creëren wij grip op de integrale samenhang tussen gezondheid, gedrag en leefomgeving.


Jeugd: gezond, veilig en kansrijk opgroeien
TNO is partner van professionals en beleidsmakers op het gebied van zorg voor de jeugd. Wij leveren onderbouwde kennis voor vragen uit de praktijk. Lees meer.


Onze impact
Risicoanalyse voor producten in ontwikkeling
RAPID verricht onderzoek naar kwaliteit en veiligheid van chemische stoffen, voedingsingrediënten en -producten, geneesmiddelen en nanodeeltjes.