Microbiologie en systeembiologie

Thema:
Gezonde samenleving

Vanuit onze expertisegroep Microbiologie en systeembiologie (MSB) bedenken we oplossingen voor uitdagingen in voeding, gezondheid en biotechnologie. Met onze expertise brengen we op-maat-gemaakte innovaties tot stand. Dit doen we voor bedrijven in de sectoren agro & voeding, persoonlijke verzorging, chemie, biotechnologie en farma.

Wat we doen

Met systeembiologie leren we verbanden in complexe biologische processen begrijpen. We zijn sterk in de ontwikkeling van indicatoren van biologische en pathogene processen. Denk aan inflammatie en voedselbederf. We gebruiken de nieuwste analytische platforms die we toepassen op een brede collectie van in vitro en in vivo modellen van ziekte en gezondheid. Hiermee pakken we complexe vraagstukken uit het bedrijfsleven aan.

Systeembiologie

We kijken bijvoorbeeld of voedingsmiddelen gezonde effecten hebben op darm- en mondmicrobiota. En of ze gezondheid bevorderen in muismodellen voor hart- en vaatziekten, landbouwhuisdieren en mensen. We gebruiken systeembiologie ook om natuurlijke voedingsmiddelen te vinden die voedselbederf remmen. Daarnaast optimaliseren we industriële bioprocessen en ontwikkelen we methodes waarmee we biomassa omzetten in basismoleculen. Denk aan bouwstenen en biobrandstoffen.

Onze expertise

Onze expertise ontwikkelt zich onder de volgende TNO-innovatiegebieden.

Voedingsinnovaties

  • Gezondheid: vermindering van zout, vetzuren en suikers. Meten van effecten van voeding op gezondheid voor onderbouwing van health claims.
  • Veiligheid: snelle detectie van voedselbederf en -vergiftiging, verbeteren houdbaarheid, alternatieven voor antibiotica.
  • Duurzaamheid: duidelijke etikettering voor levensmiddelen, vervanging additieven door natuurlijke ingrediënten.
  • Biomedische innovaties
  • Diagnose: biomarkers voor gezondheid en ziekte.
  • Behandeling en preventie: behandeling op maat, gezondheid in stand houden.
  • Voorspellen en modelleren van gezondheid en ziekte.
  • Drug development: holistische (pre)klinische toxicologische en effectiviteitstudies van geneesmiddelen, dierstudies verkorten.

Industriële innovaties

  • Bioproces intensificatie: efficiëntere en snellere productie van biomoleculen door micro-organismen.
  • Biobased economie: het omzetten van biomassa in veelgebruikte basismoleculen.

In de praktijk

We behoren tot de top in toegepaste systeembiologie, microbiologie en biotechnologie. We zijn partner in diverse (inter-)nationale netwerken en publiek-private partnerschappen. In veel markten werken we voor de top 10 grootste bedrijven. We staan bekend om onze professionaliteit en excellent projectmanagement.

Projecten

Een selectie van uitgevoerde projecten:

  • Testen van voedingsproducten om gezondheid van mensen te behouden.
  • Optimalisatie van yoghurt- en kaasstarterculturen.
  • Detectie van Legionella in drinkwater en Campylobacter in voedsel.
  • Natuurlijke alternatieven voor antibiotica in de veterinaire sector.
  • Testen van voeding op effecten op de darmflora van katten.
  • Efficiëntere bioproductie van enzymen en metabolieten.
  • Ontrafelen van inflammatieprocessen tijdens vaccinatie.

Laat je verder inspireren

184 resultaten, getoond 1 t/m 5

Mentale gezondheid van kinderen op een wetenschappelijk onderbouwde manier versterken

Informatietype:
Insight
25 mei 2023

Er is steeds meer aandacht voor het belang en de effecten van een goede mentale gezondheid van kinderen. TNO werkt al decennia, samen met belangrijke stakeholders, aan de ontwikkeling en implementatie van evidence-based interventieprogramma’s om de weerbaarheid van kinderen van alle leeftijden te vergroten.

Werkgevers laten mogelijkheden onbenut om gelijke kansen in loopbaanontwikkeling te bevorderen

Informatietype:
Nieuws
17 mei 2023

TNO onderzocht, op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, wat organisaties concreet doen om behoud en loopbaanontwikkeling van medewerkers met een migratieachtergrond te bevorderen en in hoeverre dit aansluit bij wat experts zeggen dat effectief is.

VitalTissue ontvangt ZonMW Parel

Informatietype:
Nieuws
11 mei 2023

Op 8 mei ontving het ZonMw-project VitalTissue een Parel. Het consortium werkte een plan uit, waarmee meer onderzoekers voor hun experimenten gebruik kunnen gaan maken van menselijk restweefsel dat overblijft na operaties in ziekenhuizen.

Persoonlijk diabetesplan Ancora Health dankzij 360 methodologie

Informatietype:
Insight
11 mei 2023

Met behulp van TNO’s kennis van onder meer diabetypering wil Ancora Health een diabetes leefstijlprogramma binnen de zorg implementeren.

Hoe MixMasters fenotypetest gebruikt om gepersonaliseerde voeding aan te bieden

Informatietype:
Insight
11 mei 2023

TNO helpt MixMasters antwoord te geven op de vraag ‘Hoe kunnen we personaliseren én gebruiksvriendelijk blijven?’ Tijdens de samenwerking is bovendien het idee voor een nieuw concept geboren: FoodiYou.