Risicoanalyse voor producten in ontwikkeling
RAPID onderzoekt gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek, omgeving/milieu en inname en ontwikkelt innovatieve benaderingen voor vroege voorspelling van gezondheidseffecten als gevolg van deze blootstelling, het meten, modeleren en beheersen van blootstelling. Dit doen we binnen de (inter)nationale wetgevende kaders, én we richten ons op vroegere procesfases, zoals de ontwikkeling van nieuwe ingrediënten, materialen en producten door middel van Safe en Sustainable by Design-concepten.
Gezondheidsrisico's van gevaarlijke stoffen
Vanuit RAPID benaderen we gezondheidsrisico's van gevaarlijke stoffen voor de mens steeds meer modelmatig om kosten te verlagen en snelheid te verhogen. Hierbij combineren we grondige kennis op het gebied van risicoanalyse en statistiek met de praktische ervaring op het gebied van innovatief experimenteel onderzoek. Bijvoorbeeld toxicologie, immuun gezondheid, epidemiologie, chemie, humane blootstelling, statistiek en modelleren. Zo ontwikkelen we geïntegreerde strategieën die de gezondheidsrisico's voor de mens uiterst precies voorspellen en die minimaal gebruik maken van proefdierstudies.
We maken hierbij gebruik van dataplatform Diamonds voor data integratie voor Life Sciences. We zetten dit in voor verschillende domeinen zoals risicobeoordeling van stoffen, veiligheidsbeoordeling van drug targets en decision support systemen voor gepersonaliseerd advies.
Onze expertise
De focus van RAPID is aantonen of innovaties in voldoende mate werken (proof of principle). En het realiseren van een eerste toepassing, waarin het werkende principe is gebruikt (proof of market). Met externe partners geven we vorm aan de verdere opschaling van een belangrijk deel van deze innovaties in de private markt.
We zijn zeer internationaal georiënteerd en richten ons op industriële problemen binnen drie bedrijfssectoren:
- chemie
- farma
- voeding
Daarnaast ondersteunen we ook overheden bij hun onderzoeksvragen.
Toepassingen en impact
Enkele voorbeelden van onze toepassingen met hun impact op de maatschappij:
- Op basis van onderzoek bij een groot aantal brancheorganisaties concluderen we dat veel Nederlanders mogelijk worden blootgesteld aan nanodeeltjes op de werkvloer. Deze resultaten dienen als basis voor nieuw grootschalig onderzoek naar blootstelling aan nanodeeltjes bij Nederlandse werknemers.
- We hebben aangetoond dat de concentratie allergenen in voedingsmiddelen door kruiscontaminatie risico's voor de volksgezondheid kan veroorzaken. Een door ons ontwikkeld model berekent het aantal consumenten dat allergisch reageert op een bepaalde concentratie van een allergeen in voedsel. Ons onderzoek en de door TNO beheerde internationale databank met meer dan 3500 drempels van gevoeligheid van individuele voedsel-allergische patiënten vormt de basis voor het WHO/FAO advies over veilige grenzen voor allergenen in voeding.
- RAPID heeft een leidende rol in de ontwikkeling van het multidisciplinaire exposoom paradigma. Het exposoom identificeert multifactoriale gezondheidsstressoren, als gevolg van veelvoudige en levenslange blootstelling in relatie tot gezondheidsgevolgen. Het exposoom krijgt een steeds grotere rol in het bepalen/meten van gezondheid en het ontwikkelen van strategieën voor gezondheidsinterventies.
- Om farma bedrijven te helpen in de vroege selectie van nieuwe drug targets heeft RAPID een digitale tekst-mining applicatie genaamd Target Tri ontwikkeld waarmee snel de veiligheid en effectiviteit van targets kan worden vastgesteld.
De punten verbinden voor effectieve ziektepreventie
Lees in ons Engelstalige whitepaper hoe blootstellingen in onze omgeving een belangrijke risicofactor vormen voor ziekte.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Toekomstbestendige zorg: Implementatie van leefstijl
Op woensdag 29 maart gaf minister Kuipers het startsein voor de Coalitie Leefstijl in de Zorg. In deze Coalitie slaan zorgprofessionals, kennisinstellingen en patiëntvertegenwoordigers de handen ineen voor de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg.


TNO publiceert Jaarverslag 2022 volledig geïntegreerd
Het Jaarverslag 2022 van TNO is verschenen. Voor het eerst betreft het een volledig geïntegreerd jaarverslag, waarbij duurzaamheid integraal in het algemene jaarverslag is verwerkt.


Nachtwerkers hebben meer kans op een slechte werk-privébalans
Mensen die in de nacht werken, hebben meer dan 2,5 keer zoveel kans op een slechte werk-privébalans. Zij vinden het lastiger om werk en privé te combineren dan mensen die alleen overdag werken. Dat is een van de resultaten van het onderzoek van TNO en RIVM.


TNO lanceert nieuwe merk & werk campagne: #ditisonzetijd
In maart 2023 lanceert TNO de nieuwe campagne #ditisonzetijd. TNO wil de samenleving, ondernemers en overheid bewust maken van wat TNO doet en zich op de arbeidsmarkt verder profileren.


WHO lanceert nieuwe methode voor meten vroege ontwikkeling van kinderen tot 36 maanden
Vandaag heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de (GSED) gelanceerd. GSED is een nieuwe methode om de ontwikkeling van kinderen tot 36 maanden te beoordelen met behulp van metingen die cultureel neutraal, eenvoudig toe te passen, vrij toegankelijk en begrijpelijk zijn voor zorgverleners en kinderen.

