Risicoanalyse voor producten in ontwikkeling

Thema:
Gezonde samenleving

RAPID onderzoekt gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek, omgeving/milieu en inname en ontwikkelt innovatieve benaderingen voor vroege voorspelling van gezondheidseffecten als gevolg van deze blootstelling, het meten, modeleren en beheersen van blootstelling. Dit doen we binnen de (inter)nationale wetgevende kaders, én we richten ons op vroegere procesfases, zoals de ontwikkeling van nieuwe ingrediënten, materialen en producten door middel van Safe en Sustainable by Design-concepten.

Gezondheidsrisico's van gevaarlijke stoffen

Vanuit RAPID benaderen we gezondheidsrisico's van gevaarlijke stoffen voor de mens steeds meer modelmatig om kosten te verlagen en snelheid te verhogen. Hierbij combineren we grondige kennis op het gebied van risicoanalyse en statistiek met de praktische ervaring op het gebied van innovatief experimenteel onderzoek. Bijvoorbeeld toxicologie, immuun gezondheid, epidemiologie, chemie, humane blootstelling, statistiek en modelleren. Zo ontwikkelen we geïntegreerde strategieën die de gezondheidsrisico's voor de mens uiterst precies voorspellen en die minimaal gebruik maken van proefdierstudies.

We maken hierbij gebruik van dataplatform Diamonds voor data integratie voor Life Sciences. We zetten dit in voor verschillende domeinen zoals risicobeoordeling van stoffen, veiligheidsbeoordeling van drug targets en decision support systemen voor gepersonaliseerd advies.

Onze expertise

De focus van RAPID is aantonen of innovaties in voldoende mate werken (proof of principle). En het realiseren van een eerste toepassing, waarin het werkende principe is gebruikt (proof of market). Met externe partners geven we vorm aan de verdere opschaling van een belangrijk deel van deze innovaties in de private markt.

We zijn zeer internationaal georiënteerd en richten ons op industriële problemen binnen drie bedrijfssectoren:

  1. chemie
  2. farma
  3. voeding

Daarnaast ondersteunen we ook overheden bij hun onderzoeksvragen.

Toepassingen en impact

Enkele voorbeelden van onze toepassingen met hun impact op de maatschappij:

  • Op basis van onderzoek bij een groot aantal brancheorganisaties concluderen we dat veel Nederlanders mogelijk worden blootgesteld aan nanodeeltjes op de werkvloer. Deze resultaten dienen als basis voor nieuw grootschalig onderzoek naar blootstelling aan nanodeeltjes bij Nederlandse werknemers.
  • We hebben aangetoond dat de concentratie allergenen in voedingsmiddelen door kruiscontaminatie risico's voor de volksgezondheid kan veroorzaken. Een door ons ontwikkeld model berekent het aantal consumenten dat allergisch reageert op een bepaalde concentratie van een allergeen in voedsel. Ons onderzoek en de door TNO beheerde internationale databank met meer dan 3500 drempels van gevoeligheid van individuele voedsel-allergische patiënten vormt de basis voor het WHO/FAO advies over veilige grenzen voor allergenen in voeding.
  • RAPID heeft een leidende rol in de ontwikkeling van het multidisciplinaire exposoom paradigma. Het exposoom identificeert multifactoriale gezondheidsstressoren, als gevolg van veelvoudige en levenslange blootstelling in relatie tot gezondheidsgevolgen. Het exposoom krijgt een steeds grotere rol in het bepalen/meten van gezondheid en het ontwikkelen van strategieën voor gezondheidsinterventies.
  • Om farma bedrijven te helpen in de vroege selectie van nieuwe drug targets heeft RAPID een digitale tekst-mining applicatie genaamd Target Tri ontwikkeld waarmee snel de veiligheid en effectiviteit van targets kan worden vastgesteld.

De punten verbinden voor effectieve ziektepreventie

Lees in ons Engelstalige whitepaper hoe blootstellingen in onze omgeving een belangrijke risicofactor vormen voor ziekte.

Laat je verder inspireren

37 resultaten, getoond 16 t/m 20

Gepersonaliseerde voeding gemakkelijk thuis geleverd

Informatietype:
Insight
23 januari 2023

MixMasters ontwikkelt, produceert en verpakt gepersonaliseerde gezondheidsvoeding en sportsupplementen. Samen met TNO ontstond: FoodiYou.

TNO-innovaties voor mentale gezondheid van kinderen

Informatietype:
Insight
9 december 2022

BoB, TNO's methode om kinderen veerkracht en stressmanagement bij te brengen in Zuid-Soedan is succesvol en effectief gebleken, en is klaar voor opschaling.

40 jaar POPS: Wat doet vroeggeboorte met je op lange termijn

Informatietype:
Insight
17 november 2022

Elk jaar wordt ongeveer 7 procent van de baby’s in Nederland te vroeg geboren, wereldwijd is dat zelfs 1 op de 10 kinderen. Op 17 november wordt hier wereldwijd aandacht voor gevraagd tijdens World Prematurity Day. TNO doet middels het POPS-cohort sinds 1983 onderzoek naar de ontwikkeling en gezondheid van bijna alle kinderen die dat jaar te vroeg zijn geboren in Nederland. In dit artikel gaan Sylvia van der Pal (coördinator POPS-cohort bij TNO), Sylvia Obermann (coördinator wetenschapscommissie bij Care4Neo) en Michiel Schreuder (hoogleraar kindernefrologie bij het Radboudumc) met elkaar in gesprek over het belang van het langdurig volgen van vroeggeboren volwassenen en de plannen om een vervolgonderzoek op te zetten voor POPS.

TNO-blik op 2030: Leefstijlgerelateerde ziektes gehalveerd

Informatietype:
Insight
14 november 2022

We blikken vooruit op 2030 en zoeken o.a. uit hoe we mensen een gezonde omgeving kunnen bieden en met een gezondere levensstijl.

Consortium zet zich in voor ondersteuning van samengestelde gezinnen

Informatietype:
Insight
29 september 2022

Het aantal samengestelde gezinnen is afgelopen decennia sterk gegroeid. Daarom dient TNO samen met partners op 4 oktober 2022 een subsidieaanvraag in voor onderzoek naar en de ontwikkeling van ondersteuning van (stief)ouderschap in samengestelde gezinnen.