Toegepaste cryptografie & quantumalgoritmen

Thema:
Algoritmen voor quantumoptimalisatie

Het tijdperk van quantumcomputing is aangebroken en brengt heel wat uitdagingen en kansen met zich mee. Dit is waar TNO’s expertisegroep Applied Cryptography & Quantum Algorithms (ACQuA) zich op richt, evenals op nieuwe cryptografische technologie voor de ontwikkeling van privacyvriendelijke en quantum-safe toepassingen die onze manier van interactie, delen en beschermen in de digitale wereld veranderen.

Onze expertise toepassen

ACQuA is een unieke expertisegroep van wiskundigen, informatici en natuurkundigen die uitdagingen vanuit diverse invalshoeken aangaat en effectievere oplossingen bedenkt.

ACQuA ontwikkelt innovatieve software, algoritmen en strategieën voor nu en voor het nabije quantumtijdperk. Met onze expertise en onafhankelijke marktpositie zijn we ideaal gepositioneerd om samen met publieke en particuliere organisaties en de wetenschap onze kennis toe te passen en werkende oplossingen te ontwikkelen.

Ook gaan we de organisatorische, wettelijke en ethische uitdagingen van de door ons ontwikkelde technologie aan om oplossingen direct toe te kunnen passen.

Optimaal datagebruik

ACQuA ontwikkelt oplossingen die de samenleving vooruithelpen. In het tijdperk van de AVG en toenemende zorgen over dataprivacy benut ACQuA geavanceerde cryptografische technieken voor de ontwikkeling van privacybevorderende technologie zoals Secure Multi-Party Computation (bv. homomorfe encryptie en differentiële privacy) waarmee privacyvriendelijke analyses kunnen worden gemaakt die diverse nuttige toepassingen opleveren.

Zoals optimalisering en personalisering van gezondheidszorg of verbetering van technieken ter voorkoming van fraude en witwassen of bestrijding van armoede. Ook steunen we nieuwe Europese wetgeving over elektronische identiteiten door Self-Sovereign Identity.

Kracht van quantum benutten

Quantumcomputers maken gebruik van quantummechanische effecten om specifieke problemen op te lossen waar klassieke computers keer op keer tegenaan lopen. Tot dusver zijn hun mogelijkheden beperkt, maar dankzij wereldwijde inspanningen gaan ze met sprongen vooruit.

Daarnaast moeten we werken aan software en algoritmen om de beschikbare quantumhardware ten volle te benutten voor snelle dataverwerking, optimalisering en AI-toepassingen. Hier kunnen allerlei sectoren van profiteren, van automotive tot finance tot de farmaceutische industrie.

ACQuA werkt aan geavanceerde software voor praktische toepassingen op de quantumhardware van nu en de nabije toekomst. Samen met en voor bedrijven ontwikkelen we generieke toolsets voor optimalisering, machinelearning en cybersecurity.

Naar een quantum-safe samenleving

Maar quantumcomputers vormen ook een grote bedreiging voor de momenteel gebruikte cryptografie. In de verkeerde handen kan deze technologie de samenleving ondermijnen in plaats van vooruithelpen. Dit kunnen we alleen voorkomen door ons nu al te beschermen nu quantumcomputers nog in de kinderschoenen staan.

ACQuA werkt samen met partners aan de voorbereiding op het quantumtijdperk, onder meer door de ontwikkeling van post-quantum cryptografie voor de beveiliging van digitale communicatiekanalen en data.

De migratie naar quantum-safe technologie wordt steeds urgenter, maar de implementatie van quantum-safe cryptografie is complex en tijdrovend en heeft gevolgen voor bestaande IT-protocollen. ACQuA wil deze migratie vergemakkelijken, onder meer door binnen HAPKIDO samen met partners aan roadmaps voor quantum-safe publieke sleutelinfrastructuur te werken.

ACQuA werkt ook aan computergestuurde cryptografie en ontwikkelt methoden voor het genereren van computercontroleerbare beveiligingsbewijzen voor ontwerp en implementatie van cryptografische primitieven. Dit alles voor een soepele en veilige overgang naar een quantum-safe samenleving.

Partners in quantumoptimalisering

Partners van ACQuA zijn onder meer QuTech, Quantum Delta NL, Quantum Application Lab en PlanQK. Ook werken we samen in (inter)nationale kennisprogramma’s en met particuliere bedrijven. Door onze samenwerking met topuniversiteiten – via intensief contact met promovendi en twee bijzonder hoogleraren in ons team – zitten we bovenop de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Weten hoe TNO kan bijdragen aan een veilige quantum-empowered samenleving? Neem vandaag nog contact op.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

TNO-blik op 2030: Quantumtechnologie luidt nieuw tijdperk in

Informatietype:
Insight
29 augustus 2023
TNO wil voor 2030 een nieuw tijdperk van quantumtechnologie inluiden en innovaties stimuleren die in diverse sectoren een revolutie teweeg zullen brengen.

Zevenjarig quantum-onderzoeksprogramma van start bij TNO

Informatietype:
Insight
28 november 2022