Informatietype:
Project
Thema:
Zonnetechnologie
Unit:
High Tech Industry

Bright View Energy: zonne-energie uit raamoppervlak

In samenwerking met

Solliance

Zonne-energie is niet alleen meer op te wekken uit zonnepanelen op het dak. Met speciale materialen zijn ook gevels en wegen te gebruiken. Het veelgebruikte glas op gebouwen vormde een struikelblok. Onze experts hebben daar nu samen met partners binnen Solliance een oplossing voor gevonden. De beoogde spin-off Bright View Energy gaat de nieuwe technologie op de markt brengen.

Solliance

Solliance is gespecialiseerd in de technologie voor dunne filmzonnecellen. Ze ontwikkelen toepassingen om die zonnecellen in zoveel mogelijk materialen te verwerken om energie te oogsten. Solliance is een samenwerking tussen ons en onder meer imec, Forschungszentrum Jülich, de TU’s Eindhoven, Delft en Twente, Universiteit Hasselt, RU Groningen en bedrijven als VDL, DSM, STS, Panasonic en Shell.

Energie én zicht

Omdat grote gebouwen steeds vaker glazen gevels hebben, is hier veel winst te behalen. Probleem is dat het zicht door glas met dunne film vaak minder goed is. In de oplossing van Solliance levert het glas energie op, terwijl het toch doorzichtig blijft.

De nu ontwikkelde technologie heeft een dunne film opgeleverd die vrijwel onzichtbaar tussen lagen glas is aan te brengen en zeer kosteneffectief elektriciteit opwekt uit zonne-energie. Het materiaal is dun, weegt bijna niks en is in elke vorm, afmeting en mate van transparantie te maken. Zo is het makkelijk te gebruiken in gebogen glazen façades zonder het uiterlijk van het gebouw aan te tasten. De dunne film is ook makkelijk te produceren en heeft een zeer lage ecologische voetafdruk.

Verder perfectioneren

De werking van het product is op een klein oppervlak aangetoond. De komende periode gaan de experts met een partner een demonstrator op grotere schaal bouwen. Ook gaan ze het product verder perfectioneren samen met industriële partijen in de waardeketen (fabrikanten van glas, film, bouw, energie). Bright View Energy levert daarbij de techniek om de film doorzichtig te maken. Het integreren van de film in het glas biedt grote kansen voor nieuwe bedrijvigheid in ons land.

Interesse?

We zijn inmiddels in gesprek met binnen- en buitenlandse bedrijven. We verwelkomen ook nog andere partijen die een rol willen spelen in het verder ontwikkelen van dit innovatieve product. Heb je interesse? Laat het ons weten en neem contact op met Hans Bouman.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 1 t/m 5

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering
Dit is de tijd om innovatieve zonne-energie technologie in Nederland en Europa te gaan produceren. Ontdek in deze webinar de kansen voor verduurzaming en werkgelegenheid in de gebouwde omgeving.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Artikel

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen

PITCCH event: Showcasing Open Innovation

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Haus der Wirtschaft Baden-Württemberg, Stuttgart – Bertha-Benz Hall

Angèle Reinders nieuwe directeur Solliance

Informatietype:
Nieuws
1 februari 2023