Optics

Thema:
Semicon en quantum
11 juli 2024

Innovatieve en hoogwaardige optische oplossingen kunnen helpen om de huidige grote uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, gezondheid en digitalisering op te lossen. TNO Optics draagt bij aan deze oplossingen door in samenwerking met bedrijven en universiteiten concrete prototypes en proof-of-concept van nieuwe optische systemen te ontwikkelen die getest of opgeschaald kunnen worden.

Innoveren voor de toekomst

Optische systemen zijn van cruciaal belang voor satellietgestuurde atmosfeermonitoring, snelle communicatiesystemen, de productie van de next generation computerchips, ruimteverkenning en niet-invasieve detectie van ziekten. De systemen kunnen worden gebruikt om de structurele integriteit van bruggen of windturbinebladen in realtime te controleren en kunnen ook worden gebruikt bij diagnosesystemen voor fusiereactoren. TNO Optics ontwikkelt en optimaliseert technologie voor al deze toepassingen en meer.

Achter de schermen bij TNO Optics

Duurzaamheid en wetenschap

Optische satellietsystemen die luchtvervuiling en broeikasgassen meten, moeten niet alleen extreem nauwkeurig zijn maar ook robuust genoeg om onder de zware omstandigheden in de ruimte te presteren. TNO Optics is er trots op dat zij bij heeft mogen dragen aan enkele van de meest geavanceerde systemen voor atmosferische monitoring ter wereld, waaronder de UVN optical bench module voor TROPOMI en telescopen en spectrometers voor de Sentinel-5-missie. We leveren daarnaast ook een bijdrage aan de ontwikkeling van de technologieën die een cruciale rol spelen bij de voorgestelde TANGO-missie.

Optische expertise voor 'high-performance' systemen

TNO ontwerpt en realiseert robuuste optische precisiesystemen. Om deze systemen te realiseren combineren we een breed scala aan expertise op het gebied van optica, waaronder:

  • Optisch ontwerp
  • Fotonische geïntegreerde schakelingen (PIC)
  • Glasvezeltechnologie
  • Metamaterialen
  • Kalibratie van ruimte-instrumenten
  • Weefseloptica
  • Quantumoptica
  • Systeem-engineering
  • Optische engineering

Digitalisering helpt de toekomst vooruit

Van dataoverdracht per laser tot digital twins en van apparatuur voor de productie van geavanceerde computerchips tot quantumtechnologie: optica is nodig voor de systemen die onze digitale toekomst mogelijk maken. TNO werkt samen met diverse toonaangevende bedrijven in de sector om de meest geavanceerde optische systemen ter wereld te ontwikkelen.

Samen de uitdaging aan

Of het nu gaat om samenwerking met de overheid of om particuliere opdrachtgevers, TNO past haar uitgebreide en onpartijdige expertise op het gebied van optica-technologie toe om belangrijke maatschappelijke en industriële uitdagingen aan te pakken. Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe TNO Optica kan helpen bij het ontwerpen, optimaliseren of miniaturiseren van optische systemen.

Geavanceerde medische hulpmiddelen

TNO draagt bij aan initiatieven die gericht zijn op toegankelijkere, betaalbaardere en meer nauwkeurige gezondheidszorg. Dankzij onze samenwerking met partners op het gebied van medische fotonica zijn er doorbraken geweest in retinal imaging, photonic health patches en wearables. Ook is er vooruitgang geboekt op het gebied van geïntegreerde, op fotonica gebaseerde ultrasone camera's die tot 100 keer gevoeliger zijn dan nu het geval is. We zijn er trots op dat we deelnemen aan samenwerkingsverbanden zoals MedIPUT, die gericht zijn op impactvolle innovaties in de gezondheidszorg.

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 1 t/m 5

HERACLES legt basis voor veilige datadeling in zorg

Informatietype:
Insight
6 februari 2024
In het project HERACLES gebruiken we veilige data-uitwisseling voor kankeronderzoek. Dit legt de basis voor de zorg van de toekomst.

Federated learning: maak kennis met privacybestendige data analyse

Informatietype:
Artikel

Nederlandse Willy Wortels maar buitenlandse Dagoberts

Informatietype:
Insight
23 juni 2022

Secure multi-party computation

Informatietype:
Artikel

Duurzame landbouw door digitalisering

Informatietype:
Artikel
18 mei 2022