High Tech Industry
De Nederlandse industrie hoort bij de wereldtop. Innoveren is noodzakelijk om die positie te behouden én om de maatschappij verder te ontwikkelen. Onze taak is om bij te dragen aan de vernieuwing van de industrie. Dit doen we onder andere met sleuteltechnologieën: belangrijke bouwstenen om doelstellingen rond bijvoorbeeld klimaat en digitalisering te halen.
Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie
Lees de nieuwste paper over industrie.
High Tech Industry
Onze ambitie is om er met onze baanbrekende technologieën voor te zorgen dat de Nederlandse hightechindustrie in 2030 toonaangevend is in nieuwe en bestaande markten. We gaan ervan uit dat de oplossingen voor de huidige wereldproblemen grotendeels zullen berusten op nieuwe technologieën. Die nieuwe technologieën maken nieuwe materialen, producten, processen en diensten mogelijk.
Bij Industrie zetten we onze jarenlange ervaring in voor sleuteltechnologieën. Wij zorgen ervoor dat we deze technologieën en oplossingen zover doorontwikkelen dat we ze in de industrie kunnen toepassen. De sleuteltechnologieën waar we ons op richten zijn:
- Nanofabricage voor patroneren en metrologie in bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie
- Satelliet-instrumentatie voor aardobservatie en astronomie
- Precisie-instrumentatie voor wetenschappelijke installaties
- Dunne-filmelektronica voor een groot scala aan toepassingen van medische sensoriek tot automotive toepassingen in dashboards
- 3D-printprocessen voor nieuwe toepassingen gericht op opschaling van printtechnologie voor seriematige fabricage
- Quantumcomputers en quantumcommunicatie voor het versterken van rekenkracht en veilige communicatiestromen
Smart Industry
Smart Industry staat voor verregaande digitalisering, het aan elkaar koppelen van producten, machines en mensen én de inzet van nieuwe productietechnologie. Slimmere machines, robots en andere onderdelen van het productieproces communiceren onderling en werken zo optimaal samen. Door de optimalisatie van processen kan de industrie veel efficiënter werken.
Dat optimaliseren gebeurt niet alleen binnen bedrijven, maar juist ook door samenwerking tussen verschillende bedrijven in de waardeketen. Wij stimuleren de ontwikkeling van nieuwe initiatieven dan ook door het opzetten van regionale 'fieldlabs' waarin bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen samenwerken om Smart Industry-doelstellingen te realiseren. Door deze samenwerkingen kunnen we oplossingen bieden voor wereldwijde vraagstukken.
Sterke publiek-private samenwerking
Samen met bedrijven en kennispartners zetten we regionale ecosystemen op. Op basis van platformtechnologie creëren we sterke publiek-private samenwerkingsverbanden die gezamenlijke topfaciliteiten gebruiken. Door samen te werken, ontwikkelen we meer kennis en zorgen we dat wat we creëren sneller toepasbaar is.
Expertisegroepen
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd
De Noorse NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD) is met succes gelanceerd door SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. NorSat-TD wordt beheerd door het Noorse Ruimteagentschap (NOSA) en zal technologie demonstreren voor satellietcontrole, tracking, navigatie, communicatie en maritieme verkeersbewaking. Aan boord van het ruimtevaartuig bevinden zich verschillende nuttige ladingen, waaronder het SmallCAT (Small Communication Active Terminal) lasercommunicatiesysteem. SmallCAT is ontwikkeld in een consortium onder leiding van TNO en gebruikt directe lasercommunicatie om de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten. In de komende maanden volgt een demonstratie als SmallCAT in zijn baan om de aarde verbinding gaat maken met het optische grondstation op een TNO-locatie in Den Haag.


Nederlands consortium onder leiding van TNO ontwikkelt HemiCAT-lasercommunicatieterminal
TNO gaat samen met een consortium van Nederlandse partners beginnen met de ontwikkeling van een lasercommunicatieterminal. Deze hoogefficiënte, kleine demonstrator, genaamd HemiCAT, zal de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten vergroten door met de aarde te communiceren via laser.


FSO Instruments brengt lasersatellietcommunicatie naar de markt
De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL.


Duurzame, betaalbare medische apparatuur
Als spin-off van het “Surgery for All” programma van de TU Delft, ontwerpt Layco medische apparatuur die niet alleen geschikt is voor hoge inkomenslanden.


Je gezondheidssituatie monitoren met behulp van licht: TNO ontwerpt draagbare optische sensoren
Draagbare biosensoren die licht en detectoren gebruiken om real-time feedback te geven over onze gezondheid. Ze zijn niet alleen een handig hulpmiddel om gezondheidsproblemen te voorkomen, sommige mensen hebben er zelfs hun leven aan te danken.

