High Tech Industry

De Nederlandse hightech-sector is een onderzoeks- en ontwikkelingshub die een essentiële rol speelt in Europese en mondiale oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien: van ontwikkelingen in de gezondheidszorg tot duurzame energie, van meer veiligheid tot de klimaatverandering. TNO High Tech Industry werkt samen met lokale, regionale en internationale partners om effectieve, duurzame en revolutionaire technologische innovatie mogelijk te maken.

Een partner in verandering

TNO High Tech Industry past zich aan de steeds veranderende behoeften van de sterk concurrerende Nederlandse hightech-sector aan. In het begin van de jaren 2000 lag de focus vooral op consumentenelektronica. Vandaag de dag is het de productie van halfgeleiderapparatuur die voor innovatie zorgt. En in de nabije toekomst zullen ontwikkelingen op het gebied van geïntegreerde fotonica, quantumtechnologie en AI een nieuwe verschuiving in focus en innovatie vereisen om de Nederlandse sector concurrerend te houden. Tegelijkertijd vragen maatschappelijke uitdagingen om technologische innovatie op het gebied van gezondheidszorg, duurzame energie en productie. Te midden van dit concurrerende landschap neemt door toenemende geopolitieke spanningen de behoefte aan open strategische autonomie, technologische soevereiniteit en reshoring toe.

Nederlandse hightech-bedrijven staan in de startblokken om een centrale rol te spelen in de ontwikkeling van sleuteltechnologieën. Deze zullen niet alleen bijdragen aan de welvaart in Nederland, maar Europa ook in staat stellen zijn concurrentiepositie in het mondiale hightech-landschap te handhaven en natuurlijk enkele van de meest complexe uitdagingen van onze tijd aan te pakken. TNO High Tech Industry is gepositioneerd om hun werk te ondersteunen en te versnellen door innovatie te stimuleren en marktkansen te identificeren en te creëren.

Hightechindustrie 2040

In 2040 zal een succesvolle Nederlandse hightechindustrie ongeveer 50% van haar omzet genereren uit nieuw gecreëerde waardeketens. Download de whitepaper van TNO, waarin wordt beschreven hoe TNO zal bijdragen aan deze waardeketens.

TNO biedt kennis, inzicht en innovaties op het gebied van toekomstige technologieën ter ondersteuning van de Nederlandse en Europese hightech-sectoren. Via diverse (internationale) publiek-private samenwerkingsverbanden en consortia dragen we bij aan een sector die de komende jaren sterk zal groeien en zorgen we ervoor dat Nederland haar leidende positie houdt, zowel als het gaat om bestaande als om toekomstige industriële waardeketens.

Ons werk richt zich op vijf bedrijfssegmenten.

Future electronics

Door middel van flexibele elektronica, 3D hybride printen en digitale productie ontwikkelt TNO systemen en technologieën die bestaande en nieuwe waardeketens vooruithelpen op het gebied van energieopslag, versnelde medicijnontwikkeling, digitale gezondheidszorg, geavanceerde chip-packaging, geïntegreerde fotonica en gepersonaliseerde voedsel- en farmaceutische oplossingen.

Semicon and quantum

De snelle ontwikkeling van quantumtechnologieën zal een revolutie teweegbrengen in computer-, detectie- en diagnostische mogelijkheden. Technologieën zoals fotonische geïntegreerde schakelingen, akoestische metrologie, chipkoeling en weefseloptica moeten ervoor zorgen dat de Nederlandse industrie (met behulp van TNO) een nieuwe, leidende rol kan gaan spelen op innovatiegebied.

Space and scientific instrumentation

Laser- en satelliettechnologie zijn de sleutel tot het monitoren en beperken van de uitstoot van broeikasgassen, het uitbreiden van veilige breedbandverbindingen, het mogelijk maken van een quantuminternet en het verbeteren van wereldwijde defensiesystemen. TNO's decennialange expertise op het gebied van optische systemen, optomechatronica en radarsystemen draagt bij aan de baanbrekende technologieën en systemen van de toekomst.

Smart manufacturing

Om cruciale maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en de Europese strategische autonomie veilig te stellen, zijn circulaire productieprocessen en hyperefficiënte en veerkrachtige digitale toeleveringsketens nodig. TNO ontwikkelt systemen en fabricagetechnieken die de transitie naar een flexibel, duurzaam en digitaal verbonden Europees productienetwerk ondersteunen.

Small- & medium-sized enterprises

TNO's Fast Track-programma, start-up-accelerator en strategische partnerschappen versterken de concurrentiepositie van het MKB en maken hun innovatieprocessen sneller en minder risicovol. Als echte R&D-partner is TNO erop gericht het MKB zodanig te ondersteunen dat dit kan bijdragen aan belangrijke innovaties, het creëren van banen en toevoegen van maximale waarde voor hightech-sectoren.

Onderzoeksgroepen

Laat je verder inspireren

35 resultaten, getoond 1 t/m 5

Dit is onze tijd: Ondernemen met TNO's laser-satellietcommunicatie technologie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024
TNO startte in 2024 een strategisch partnerschap met FSO Instruments, een joint venture van Demcon en VDL Group, die TNO's technologie commercialiseert en industrialiseert.

Dit is onze tijd: Werken aan doorbraken in laser-satellietcommunicatie

Informatietype:
Insight
15 juli 2024

Optics

Informatietype:
Artikel
11 juli 2024

Semicon equipment and metrology

Informatietype:
Artikel
2 juli 2024

Semicon equipment lifetime

Informatietype:
Artikel
5 juni 2024