Quantum technology

Thema:
Semicon en quantum
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
18 mei 2022

TNO is al jarenlang voortrekker als het gaat om onderzoek en vroege ontwikkeling van quantumtechnologie. Nu de quantumsector in opkomst is, kunnen we onze kennis, expertise en netwerken in de praktijk brengen om bedrijven te helpen die als aanjager dienen voor de eerste golf van industrieel toegepaste innovaties. Van workflows tot prototypes, en van productie tot testen - TNO Quantum technology is een echte partner als het gaat om quantuminnovatie.

Aanjager van innovatie

Start-ups en technologiebedrijven doen hun best om als eerste baanbrekende quantuminnovaties op de markt te brengen. Daarbij lopen ze echter tegen tal van uitdagingen aan. Quantumapparatuur moet bijvoorbeeld uiterst precies worden gebouwd. Ook moeten fabricageprocessen worden geoptimaliseerd en zijn er nieuwe oplossingen nodig voor complexe meet-, regel- en stabilisatie-aspecten. TNO Quantum technology beschikt over aantoonbare ervaring op het gebied van ontwerpen, (nano)fabriceren, testen en valideren van quantumsystemen en -apparatuur. Als onafhankelijke organisatie zorgt TNO ervoor dat bedrijven effectief aan de slag kunnen met de uitdagingen waar ze tegenaan lopen terwijl tevens hun intellectuele eigendom beschermd is.

Sinds 2014 is TNO betrokken bij de ontwikkeling van quantumtechnologieën en creëren we eveneens partnerschappen om onze kennis en ervaring in dit vakgebied uit te breiden. En nu zijn we er klaar voor om met onze expertise het hele quantumecosysteem naar een volgend niveau te tillen. Onze expertise strekt zich uit van de ontwikkeling van workflows voor feilloze apparaatprototypes tot de ontwikkeling van de nieuwe apparatuur die nodig is om deze apparaten te bouwen. We ontwikkelen en verbeteren niet alleen quantumsysteemarchitecturen en besturingssystemen (hardware en software), maar richten ons ook op de gegevensanalyses en besturingsalgoritmen die ervoor zorgen dat deze innovaties optimaal werken.

Belangrijke partnerschappen

Door ons eigen gerichte onderzoek en ontwikkeling te combineren met belangrijke strategische partnerschappen heeft TNO in de loop der jaren veel expertise in quantumtechnologie weten op te bouwen. Als founding partner van QuTech heeft TNO bijgedragen aan de realisatie van Quantum Inspire, de eerste cloud-based full-stack prototype quantumcomputer ter wereld. Quantum Inspire faciliteert de gezamenlijke ontwikkeling en samenwerking die het hele ecosysteem van quantumcomputing vooruithelpen.

In het kader van een samenwerking zoals Quantum Delta NL draagt TNO bij aan het creëren van een sterk ecosysteem voor de ontwikkeling van quantumtechnologie in Nederland. Van computing en communicatie tot sensorontwikkeling: bij Quantum Delta NL willen we innovatie in Nederland aanjagen en de maatschappelijke impact van deze technologieën vergroten. Binnen Quantum Delft helpen we de nieuwste ontwikkelingen in de technologie te realiseren.

Spin-off naar succes

Binnen QuTech heeft TNO een aantal belangrijke obstakels in kaart gebracht die een succesvolle productie van quantumchips in de weg staan. Wat onder andere ontbrak, was een effectief systeem om te testen of chips de benodigde ultieme precisie leverden. Omdat deze tests niet effectief konden worden uitgevoerd met de bestaande technologie, ontwierp en optimaliseerde TNO een nieuw hardware- en softwaresysteem. Nu is die technologie als eerste ter wereld commercieel beschikbaar voor de hele quantumketen via Orange QuantumSystems – een spin-off van TNO.

Samen de uitdaging aan

Of het nu is voor publieke consortia, TKI's, partnerschappen of werk voor particuliere opdrachtgevers, TNO Quantum technology wil niets liever dan start-ups, scale-ups en andere organisaties helpen om succes te hebben in de nieuwe quantumsector. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we onze expertise voor jou aan het werk kunnen zetten en ervoor kunnen zorgen dat de hele quantumketen klaar is voor de toekomst.

Octrooien en publicaties

TNO heeft talloze artikelen gepubliceerd en tientallen octrooien geregistreerd met betrekking tot onze innovaties op het gebied van quantumtechnologie. Via speciale licentieovereenkomsten kunnen we onze gepatenteerde technieken en technologieën beschikbaar stellen aan organisaties die op zoek zijn naar goede oplossingen voor hun uitdagingen op gebied van quantumtechnologie. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Achter de schermen bij TNO Quantum technology

Laat je verder inspireren

36 resultaten, getoond 1 t/m 5

Space systems engineering

Informatietype:
Artikel
28 juni 2024
TNO Space systems engineering ontwikkelt ontwerpen, prototypes en vluchthardware voor optische satellietsystemen en optische systemen voor wetenschappelijke instrumenten.

Nederland stap dichterbij ecosysteem voor lasersatellietcommunicatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024

ESA kiest Nederlands satellietsysteem voor lokale emissiemonitoring

Informatietype:
Nieuws
21 februari 2024

Nederlands satellietinstrument verstuurt voor het eerst data via laser naar aarde

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024

TNO ondersteunt Uruguay in gebruik satellietdata bij voorspelling luchtkwaliteit

Informatietype:
Nieuws
16 januari 2024