Optomechatronics

Thema:
Semicon en quantum
Smart manufacturing
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
18 mei 2022

Voor optische systemen is precisiemechanica nodig die zorgt voor uiterst stabiele positionering, precieze en voorspelbare beweging en ultieme constructieve stabiliteit, en dan met name in extreme omgevingen zoals de ruimte. De specialisten van TNO Optomechatronics ontwerpen, realiseren en testen mechatronische systemen die zowel van maatschappelijk belang zijn als de wetenschap vooruithelpen. Wij zijn een van de meest geavanceerde en innovatieve organisaties als het gaat om bijdragen aan ruimtevaart, astronomie, halfgeleiders en 'big science'.

Verandering dankzij nieuwe ontdekkingen

Precisie-optica wordt ingezet voor allerlei belangrijke wetenschappelijke vraagstukken op het gebied van ruimteverkenning, astronomie, kernfusie en quantum: van het in kaart brengen van de Melkweg tot het snel meten en manipuleren van materie op nanometerschaal. Ook wordt precisie-optica vaak gebruikt bij hightech commerciële toepassingen, bijvoorbeeld in halfgeleiders, satellietcommunicatie en smart manufacturing. Maar om optica volledig te benutten, moeten de platforms, regelsystemen, sensoren en actuatoren die de beweging ervan mogelijk maken zo nauwkeurig en betrouwbaar mogelijk zijn.

TNO Optomechatronics vertegenwoordigt een breed scala aan expertise: van mechanica, mechatronica, dynamica en regeltechniek tot elektriciteit, software, "low-latency" dataverwerking en communicatietechniek, hierbij ondersteund door onze competenties op het gebied van systeemengineering en projectmanagement. Onze dynamische, multidisciplinaire teams dragen bij aan mechanisch ontwerp, regeltechniek, nanomechanica en systeemengineering en -architectuur in mechatronische systemen. We combineren dynamische systeemanalyse en ontwerpmethoden met ervaring op het gebied van metrologie, sensoren en actuatoren. Daarnaast richten we ons op systeembesturing.

Achter de schermen bij TNO Optomechatronics

Versnelling in bedrijven vooruit helpen

Elke branche waarmee we samenwerken, gebruikt optica op een andere manier. Daarom stemmen we onze expertise, oplossingen en adviezen af op de specifieke behoeften van die sector - of het nu gaat om de bouw van spectrometers, vluchthardware en kalibratieapparatuur voor ruimtevaartinstrumenten of om het ontwerpen van sensoren, metrologie en lithografieconcepten voor de halfgeleiderindustrie. We ontwikkelen ook sensoren voor de biomedische industrie en allerlei verschillende sensoren en actuatorsystemen voor bijvoorbeeld kernfusiereactoren, neutrinodetectoren en grote astronomische telescopen, evenals voor smart manufacturing.

Dankzij onze unieke en uitgebreide kennis van optische assemblage, precisieontwerpprincipes en voorspelling van systeemstabiliteit kunnen projecten sneller worden ontwikkeld. Daarnaast biedt onze interdisciplinaire benadering van systeemarchitectuur, ontwerp, productie en testen een aanzienlijke meerwaarde.

Wil je weten hoe TNO Optomechatronics kan bijdragen aan jouw optische systemen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Laat je verder inspireren

62 resultaten, getoond 1 t/m 5

Optics

Informatietype:
Artikel
11 juli 2024
TNO Optics ontwerpt, optimaliseert en miniaturiseert optische instrumenten voor maatschappelijke toepassing in sensoren, satellieten, de halfgeleiderindustrie en medische apparatuur.

Semicon equipment and metrology

Informatietype:
Artikel
2 juli 2024

Space systems engineering

Informatietype:
Artikel
28 juni 2024

Semicon equipment lifetime

Informatietype:
Artikel
5 juni 2024

TNO intensiveert samenwerking Zuid-Korea en Japan Smart Cities, Smart & Sustainable Mobility en Semicon

Informatietype:
Insight
3 juni 2024