Informatietype:
Project
Thema:
Zonnetechnologie
Unit:
High Tech Industry

Calosol: meer zonne-energie met nieuwe coating

In samenwerking met

AkzoNobel

In de EU is in totaal 120 miljard vierkante meter beschikbaar om zonlicht om te zetten in elektriciteit en warmte. Deze vierkante meters vind je vooral op daken en gevels. Samen met partners hebben we een methode ontwikkeld om gevels om te toveren tot een energiebron. Zo zijn gebouwen op een relatief goedkope manier energiepositief te maken.

Innovatief gebruik van het zonnespectrum

Kern van de oplossing is een innovatieve coating die we samen met AkzoNobel ontwikkelden. De huidige verf in de gebouwde omgeving reflecteert vaak de zon voor koeling. Door reflecteren te veranderen in absorberen is het mogelijk energie uit zonlicht te winnen. Onze experts hebben manieren ontwikkeld om het voor de mens onzichtbare deel van het zonnespectrum te benutten. Hierdoor kunnen zij alle kleuren maken die veel meer zonlicht absorberen. Bijvoorbeeld de kleur wit die een meer dan 30 procent hogere zonneabsorptie krijgt.

Huizen eenvoudig energiepositief maken

Zo’n 60 procent van de gebruikte energie in huizen en gebouwen gaat op aan verwarming. Hier is veel winst te behalen. Met de nieuwe coatingtechniek en speciaal ontwikkelde panelen is tussen de 40 en 100 procent van het zonlicht effectief te benutten. Dat is erg interessant voor renovaties. Meer dan 80 procent van de woningen in de EU is van vóór 1990 en slecht geïsoleerd. Met deze nieuwe methode zijn de huizen vrij eenvoudig energiepositief te maken. De investering is snel terugverdiend. En het is een goed alternatief voor een warmtepomp die draait op lucht of een bodemlus.

EU-project ENVISION

Wij coördineren het EU-project ENVISION dat het renovatieconcept momenteel ontwikkelt. Bij renovatie gaat het onder andere om het eenvoudig aanbrengen van een modulaire prefabconstructie. We pakken het huis als het ware in, voorzien het dak van zonnepanelen en gevels van zonnewarmtecollectoren. Daarnaast oogsten de ramen energie uit zonlicht. De komende tijd staan demonstraties van deze oplossingen in verschillende landen op het programma.

Interesse?

Wil je meer weten over de thermische zonnecollector in de gebouwde omgeving? Laat het ons weten en neem contact op met Roplh Segers.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 1 t/m 5

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering
Dit is de tijd om innovatieve zonne-energie technologie in Nederland en Europa te gaan produceren. Ontdek in deze webinar de kansen voor verduurzaming en werkgelegenheid in de gebouwde omgeving.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Artikel

Zonpositief

Informatietype:
Podcast
21 augustus 2023
4 afleveringen

PITCCH event: Showcasing Open Innovation

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
Locatie:
Haus der Wirtschaft Baden-Württemberg, Stuttgart – Bertha-Benz Hall

Angèle Reinders nieuwe directeur Solliance

Informatietype:
Nieuws
1 februari 2023