Informatietype:
Project
Thema:
Veilige chemische innovaties
Unit:
High Tech Industry

Crystalline: gevaarlijke stoffen op de werkvloer zichtbaar maken

Jaarlijks overlijden in ons land duizenden mensen doordat ze tijdens hun werk zijn blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Wij werken aan methoden en technieken om sluipmoordenaars op de werkplek tijdig op te sporen en uit te schakelen. De nieuwste ontwikkeling daarin zijn sensoren.

De huidige meetmethoden voor blootstelling aan schadelijke stoffen op de werkvloer zijn tijdrovend en omslachtig. Systemen meten op bepaalde plekken, het monster gaat naar een lab voor onderzoek en dagen later volgt de uitslag. Er is geen relatie te leggen tussen tijdstip van blootstelling, de mate waarin en de bron.

Meer en realtime meten

Met de nieuwe sensor is op veel meer plekken realtime te meten. Dat maakt direct ingrijpen mogelijk. Het levert tegelijkertijd een schat aan gegevens op over op welke plek, door welke stof en in welke concentratie gevaarlijke situaties ontstaan. Hiervoor combineren we expertises van arbeidsomstandigheden, chemie, big data, rekenmodellen, datacommunicatie en menselijk gedrag.

Het systeem bestaat ruwweg uit een cycloon die de deeltjes ter plekke opzuigt en een spectrometer die infraroodmetingen doet. Een computer verwerkt de gegevens realtime en verzendt ze naar de cloud voor verdere analyse, het geven van waarschuwingen of opslag. Hier hebben we een speciale data-infrastructuur voor gebouwd. Die maakt het mogelijk de data ook in een app te presenteren.

Flexibel en breed inzetbaar

In eerste instantie is de sensor gericht op het meten van het kankerverwekkende kristallijn silica, beter bekend als kwartsstof. Het is de bedoeling uiteindelijk een flexibele sensor te hebben die veel meer soorten schadelijke stoffen in allerlei sectoren meet.

Ons eerste prototype is uitgebreid getest op een bouwplaats. We verwachten binnen korte tijd het huidige relatief grote prototype terug te brengen tot een kleine, draagbare sensor die makkelijk op de werkkleding van medewerkers is aan te brengen. Het permanent realtime meten van risico’s en acuut gevaar op de werkplek moet een grote bijdrage leveren aan veilig en gezond werken.

Interesse?

Ben je ondernemer en wil je de sensor gebruiken? Of wil je de sensor verder helpen ontwikkelen? Laat het ons weten en neem contact op met Joe Trimboli.

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Veilige chemische innovaties

Informatietype:
Artikel
In sommige beroepen hebben medewerkers te maken met gevaarlijke stoffen, zoals chemicaliën, asbest en lasrook. Bij TNO ontwikkelen we samen met partners innovatieve oplossingen om mensen gezond aan het werk te houden.