Informatietype:
Project
Thema:
Zonnetechnologie
Unit:
High Tech Industry

EnFoil: zonnecellen op daken, vrachtwagens en boven gewassen

Dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt, zodat het gebouw zelf energie opwekt. Vrachtwagens en opleggers die geen dieselmotor meer nodig hebben om de lading te koelen, maar de energie zelf opwekken via zonnefolie op het dak. Wijngaarden of akkers met gevoelige gewassen die schaduw krijgen van een zonnedak van textiel. Er bestaat een enorme (internationale) markt voor dit soort toepassingen. EnFoil, een spin-off van TNO, zusterorganisatie imec en de Universiteit Hasselt (België), brengt de eerste producten op de markt en werkt aan de ontwikkeling van nog veel meer producten.

Gebruik van bestaand oppervlak

Onder de vlag van Solliance wordt al jaren onderzoek gedaan naar de integratie van zonnecellen in bestaande oppervlakken, zonder dat deze hun oorspronkelijke functie verliezen. Duurzame energie kan bijvoorbeeld worden opgewekt door daken, gevels, ramen, dijken, wegdek, vangrails, geluidsschermen en zelfs auto's.. Traditionele zonnepanelen (doorgaans plat en zwaar, met vaste afmetingen) worden bij EnFoil vervangen door flexibele zonnefolie die in elke vorm kan worden gegoten, en bovendien schokbestendig en licht is.

Koploper met unieke technologie

Het feit dat omvang, vorm en gewicht geen belemmering meer vormen voor de integratie van zonnecellen in bestaande materialen, is fantastisch nieuws maar is ook hoogst noodzakelijk om de energietransitie te versnellen. De geopolitieke situatie vereist ook een snelle verduurzaming op het gebied van energie. Maar daarnaast is er een positieve reden om zonnefolie in bestaande oppervlakken te integreren: dankzij deze unieke technologie kunnen Nederland en België een leidende rol krijgen in de ontwikkeling en toepassing van zonne-energie, wat weer zorgt voor nieuwe innovaties, bedrijvigheid en werkgelegenheid. Dat maakt ons ook weer minder afhankelijk van productie in Azië. Doordat de zonnepanelen dichtbij huis worden geproduceerd, hoeven ze niet over de hele wereld te worden vervoerd. Dat zorgt voor minder vervuiling en lagere transportkosten. Daarnaast is de energiemix in Europa schoner, wat zorgt voor nog een extra verbetering van de CO2-voetafdruk van zonnepanelen.

Snelle en grootschalige productie

De ontwikkeling van EnFoil-zonnefolie is mede te danken aan "mass customization", oftewel maatwerk op grote schaal. Dit betekent dat zonnefolie in vrijwel elke gewenste afmeting (of in ieder geval in heel veel verschillende afmetingen) kan worden geproduceerd, iets wat voorheen niet tegen een concurrerende prijs mogelijk was. Hierdoor krijgt de verduurzaming van de gebouwde omgeving een enorme impuls. Bovendien biedt dit ongekende kansen voor bedrijven. TNO en haar partners hebben een pilot-productielijn ontwikkeld die nieuwe toepassingen binnen handbereik brengt. Hier kunnen grote aantallen halffabricaten tegen lage kosten en met hoge snelheid op maat worden geproduceerd. Dat is precies het mooie van EnFoil: er kunnen snel en grootschalig uiteenlopende producten voor verschillende markten worden gemaakt, die ook nog eens goedkoper zijn dan de huidige oplossingen.

Miljardenmarkt

Door zonnecellen te integreren in bestaande bouwmaterialen verwacht EnFoil toegang te krijgen tot een markt die goed is voor miljoenen vierkante meters en miljarden euro's. EnFoil levert de halffabricaten aan bedrijven die de folie in hun producten integreren, waardoor deze zelf energie opwekken. Denk bijvoorbeeld aan dakbedekkingen, voor woningen, bedrijven of industrieën. Elk nieuw of te renoveren dak kan worden bedekt met dakpannen of sandwichpanelen die energie produceren. Dus twee vliegen in één klap: een nieuw dak en je eigen energiecentrale! En het concept kan ook worden uitgebreid naar de mobiliteitssector, de glastuinbouw of de fruitteelt, waarbij producten kunnen worden beschermd tegen de zon en er tegelijkertijd energie wordt opgewekt. Er worden al gesprekken gevoerd met diverse grote partijen die belangstelling hebben getoond.

Interesse? Neem contact op met Rolph Segers!

Laat je verder inspireren

566 resultaten, getoond 1 t/m 5

Samenwerken in energiehubs: energie lokaal slim organiseren

Informatietype:
Insight
26 april 2024
Een groeiend aantal ondernemers op bedrijventerreinen slaat de handen ineen om samen te verduurzamen. Dat maakt hen minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, reduceert de CO2-uitstoot en helpt het overvolle elektriciteitsnet te ontlasten.

Dit is onze tijd

Informatietype:
Podcast
22 april 2024
11 afleveringen

TNO maakt luchtkwaliteit rondom vliegvelden inzichtelijk

Informatietype:
Insight
22 april 2024

World Hydrogen Summit 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
Rotterdam Ahoy

Hergebruik van afvalhout door integrale ketensamenwerking

Informatietype:
Insight
15 april 2024