Informatietype:
Project
Thema:
Digitale samenleving
Smart work
Unit:
High Tech Industry

MetaCap: de werkelijkheid in de virtuele wereld brengen

Videogesprekken zijn in hun opzet best saai, omdat alles in 2D is. TNO brengt daarom de werkelijkheid dichter bij de virtuele wereld. Door het gebruik van speciale camera’s zijn mensen in een dieptebeeld te registreren en tijdens een gesprek zo realistisch weer te geven alsof ze bij je op de bank of aan de vergadertafel zitten. Het beeld gaat van het platte 2D naar 3D. De technologie MetaCap is inmiddels marktrijp.

MetaCap

Grafische avatars evolueren

TNO maakt 3D opnames van personen in real-time. Zo ontstaat een puntenwolk, die in een virtuele ruimte geprojecteerd kan worden. Daardoor zijn een-op-eengesprekken heel realistisch in beeld te brengen, tot zelfs vergaderingen met meer mensen in één ruimte. De traditionele grafische avatars maken plaats voor echte weergave van personen, die in allerlei posities en situaties in een 3D-stream zijn te projecteren. MetaCap: volumetrische personages in virtual reality. De fysieke en digitale wereld met elkaar verweven.

Samenzijn

Tijdens een vergadering via Teams of Zoom bijvoorbeeld krijg je nu alle hoofden van de deelnemers in een kader op je scherm, elk met een eigen achtergrond. In de nieuwe situatie zie je de vergadertafel voor je met je collega’s, ook al is iedereen op een andere locatie. Tijdens corona maakten we het mogelijk dat grootouders, die geen bezoek mochten ontvangen, hun kinderen of kleinkinderen in augemented reality bij hen op de bank zagen zitten. Nog steeds op afstand, maar door de 3D livestream zo realistisch dat er een gevoel ontstond van tóch samenzijn.

Uiteenlopende toepassingen

De toepassingen zijn legio. TNO heeft gedemonstreerd hoe reddingsacties op zee, waarbij tijd en snelheid van handelen cruciaal zijn, efficiënter zijn te maken. Het trainen van mensen op afstand wordt veel realistischer. Denk ook aan gesprekken waarbij het van belang is iemands houding en gezichtsuitdrukkingen te zien, zoals bij sollicitaties. Het geldt ook voor allerlei vormen van communicatie waarbij onderling vertrouwen een rol speelt. En voor contact tussen familieleden heeft MetaCap zich al bewezen als succesvolle toepassing.

Get inspired

89 resultaten, getoond 1 t/m 5

Data delen in de zorg

Informatietype:
Evenement
Benieuwd naar de mogelijkheden van data delen in de zorg? Kom meer te weten over de datarevolutie in de zorg en stel je vragen aan de experts.
Startdatum:
Locatie:
Online, via Teams

TNO lanceert open source tool voor geautomatiseerde cybersecurity

Informatietype:
Nieuws
19 maart 2024

Data spaces software certificatie

Informatietype:
Nieuws
13 maart 2024

Bedrijven en kennisinstellingen slaan handen ineen voor ontwikkeling slimme landbouwrobots

Informatietype:
Nieuws
6 maart 2024

Data-doorbraak dwingt zorg tot actie

Informatietype:
Insight
6 februari 2024