Informatietype:
Project
Thema:
Energie in de gebouwde omgeving
Unit:
High Tech Industry

Thermochrome coatings: energie besparen door gecoate beglazing

Gebouwen verwarmen en koelen kost veel energie. Met speciale coatings op de ramen is hier flink op te besparen. Deze coating benut de warmtestraling van de zon op momenten dat het nodig is. De coating houdt de warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Dat schakelen gebeurt volautomatisch dankzij de thermochrome laag.

Schakelen op basis van temperatuur

We ontwikkelden de coating bij Brightlands Materials Center. Bijzonder is dat het een veel kortere terugverdientijd heeft dan de systemen die nu op de markt zijn. Terwijl de opbrengst minstens zo goed is. Het geheim is de thermochrome coating die in- en uitschakelt op basis van temperatuur. Beneden een bepaalde temperatuur laat de coating infraroodlicht, en dus warmte, door. Komt de temperatuur boven een ingestelde waarde, dan houdt het infraroodlicht tegen. Dit systeem is goedkoper dan de huidige elektrochrome systemen en het glas blijft transparant bij het weren van zonlicht.

Minder energie en CO2

Dat het glas niet verkleurt of donkerder wordt, scheelt een barrière voor architecten om dit toe te passen in hun ontwerpen. En voor grote renovatieprojecten is het gecoate glas een betaalbare oplossing om energie te besparen. Volgens berekeningen is op het totale energieverbruik van een woning tot meer dan 20 procent te besparen. Per jaar levert dat gemiddeld ruim 600 euro per woning op. En landelijk scheelt het 4,5 megaton aan CO2-uitstoot per jaar.

Wereldwijde markt

Veel bestaande systemen voor ‘slimme’ beglazing werken of goed in warme gebieden of in koude. De thermochrome coating is ontworpen voor gematigde klimaten die zomers en winters kennen. Dat maakt het product voor het grootste deel van de wereld interessant. De markt van vlak gecoat glas, waarin tientallen miljarden euro’s omgaan, groeit jaarlijks met zo’n 8 procent. Omdat de thermochrome coating voordeliger is dan de huidige coatings liggen hier grote kansen.

Van lab naar prototype

De werking van de thermochrome coating is inmiddels in het lab bewezen. Dat is een doorbraak. Want veel bedrijven en kennisinstellingen liepen steeds vast omdat de temperatuur waarbij het schakelen lukte veel te hoog was. De nu ontwikkelde coating schakelt op elke gewenste temperatuur. Voor woningen is dit tussen de 15 en 25 graden. Binnen 2 jaar moet er een prototype zijn dat onder reële omstandigheden werkt. Dan ligt de weg naar marktintroductie open.

Interesse?

Wil je investeren in of op een andere manier bijdragen aan de verdere ontwikkeling van deze technologie? Laat het ons weten en neem contact op met Rolph Segers.

Laat je verder inspireren

24 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO en eLstar Dynamics ontwikkelen schakelbare gevelplaten warmteregulering in gebouwen

Informatietype:
Nieuws
28 februari 2024
TNO en eLstar Dynamics, een ontwikkelaar van slim adaptief glas gaan samen niet-transparante schakelbare glaspanelen ('SwitchARP') ontwikkelen om de verduurzaming van woningen en gebouwen te versnellen.

TNO en Kiwa ontwikkelen testprotocol warmtepompinstallaties

Informatietype:
Nieuws
30 november 2023

Bij koken op gas veel vaker overschrijding advieswaarden stikstofdioxide dan bij elektrisch koken

Informatietype:
Nieuws
8 november 2023

Een gezonde binnenlucht met minder fijnstof in huis

Informatietype:
Artikel

Drie aanpassingen voor een gezonder binnenluchtklimaat

Informatietype:
Artikel