Informatietype:
Project
Thema:
Concepten voor metrologie en apparatuur
Unit:
High Tech Industry

Nearfield Instruments: wereldwijd voorop in metrologie

In het jaarverslag over 2015 voerde TNO het nog op als showcase: nanofabricage en quantumcomputing. Voor de productie van de nieuwe generatie supersnelle computers zijn straks geheel nieuwe technologieën en processen nodig. Dan is continu meten tijdens het productieproces essentieel om fouten te voorkomen. De spin-off Nearfield Instruments gaat hiervoor revolutionaire systemen realiseren.

Nearfield Instruments: wereldwijd voorop in metrologie

Meetsysteem brengt nieuwe generatie chips dichterbij

Voor de productie van de nieuwe generatie supersnelle computers zijn straks compleet nieuwe technologieën en processen nodig. Dan is het continu meten tijdens het productieproces van wezenlijk belang om fouten te voorkomen. De spin-off Nearfield Instruments gaat hiervoor revolutionaire systemen realiseren.

Krachtig en energiezuinig

In eerste instantie gaat het om de ontwikkeling van metrologiesystemen voor de halfgeleiderindustrie. Deze technologie, high throughput scanning probe microscopy (HT-SPM), gaat de industrie in staat stellen steeds krachtiger en energiezuiniger elektronica te blijven produceren tegen lagere kosten. Nearfield Instruments loopt hierin wereldwijd voorop.

Bekijk de video waarin Hamed Sadeghian en Roland van Vliet laten zien hoe m.b.v. High Throughput Scanning Probe Microscopy de kwaliteit van chips kan worden gecontroleerd.

Duizend keer sneller

Het bedrijf is begin 2016 gestart door twee medewerkers van TNO. De activiteiten vloeien voort uit het TNO-programma Nano-OptoMechatronica Instrumentatie dat jaren daarvoor in gang was gezet om onder meer de halfgeleiderindustrie van nieuwe technieken en toepassingen te voorzien. In een paar jaar tijd slaagden de TNO-experts erin de SPM-technologie duizend keer sneller te maken. Nearfield Instruments brengt deze oplossingen nu op de markt.

Hoge verwachtingen

Na succesvolle demonstraties met een Proof of Concept aan grote chipsfabrikanten hebben zij hier hoge verwachtingen van en daardoor zijn weer grote investeerders geïnteresseerd geraakt. Samsung Venture Investment Corporation, de VC-tak van Samsung Electronics, en Innovation Industries, een investeringsfonds voor hightech-innovaties in Nederland, investeren samen tien miljoen euro. TNO blijft als aandeelhouder aan het bedrijf verbonden.

Nieuwe generatie

Vanzelfsprekend staat elk productieproces van halfgeleiders onder strenge controle, maar de metrologiesystemen van Nearfield Instruments tillen dat op een hoger plan door wafers in 3D in hoge resoluties en met hoge snelheden te meten. Het stelt chipfabrikanten in staat hun productieprocessen op het hoogste niveau te controleren. Dat is cruciaal voor vervaardiging van chips voor de nieuwe generatie smartphones, tablets en laptops. Nearfield Instruments verwacht de eerste systemen in de loop van 2020 te kunnen leveren. Daarmee komt een binnen TNO ontwikkelde technologie op de markt én versterkt Nederland zijn positie in de wereld als ontwikkelaar en leverancier van hightech systemen.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Apparatuur detecteert en meet kleine deeltjes

Informatietype:
Artikel
Om microscopisch kleine oppervlakken te meten en onderhouden gebruiken we scanning probe microscopy en onze speciale scanner, de Rapid Nano.

Metrologie en inspectieconcepten

Informatietype:
Artikel