Informatietype:
Project
Thema:
Gezonde samenleving
Unit:
High Tech Industry

RetinaScope: draagbare camera die oogziekten opspoort

Mensen met diabetes hebben vaak oogproblemen die tot blindheid kunnen leiden. Ze doen er dan ook goed aan hun ogen regelmatig te laten controleren. Dat is tijdrovend en kostbaar. Samen met TNO heeft de startup RetinaScope een geavanceerde draagbare camera ontwikkeld die weinig kost en simpel is te hanteren waardoor controles vaker en beter zijn uit te voeren.

RetinaScope: draagbare camera die oogziekten opspoort

Het idee is huisartspraktijken met de camera uit te rusten, waardoor speciale bezoeken aan ziekenhuis of kliniek niet meer nodig zijn. De camera is eenvoudig in gebruik zodat deze door de praktijk-assistent is te bedienen. De opnamen zijn ook bij apothekers en opticiens te maken of als mobiele service bij de patiënt thuis.

Kunstmatige intelligentie

Beoordeling van de beelden van het netvlies kan door de huisarts, maar ook op afstand in de cloud door een specialist. Een stap verder is volledig geautomatiseerde analyse door kunstmatige intelligentie (AI) software. RetinaScope werkt samen met verschillende gespecialiseerde bedrijven die deze software voor retina fotografie hebben ontwikkeld. De camera is straks eenvoudig aan deze software te koppelen. Dat neemt een belangrijke drempel weg om de ogen te laten controleren.

Ondersteuning TNO

RetinaScope laat de camera produceren door de Taiwanese fabrikant Dino-Lite, leverancier van digitale microscopen. TNO is benaderd voor het ontwerp vanwege de diepgaande expertise op het gebied van optische technologieën. Behalve deze kennis heeft TNO ondersteuning geleverd waar het gaat om industrieel ontwerp, marktverkenning en financiering. Innovatiefonds Noord-Holland heeft in maart een converteerbare lening verstrekt voor de verdere ontwikkeling. Daarmee moet eind dit jaar het ontwerp zijn afgerond en kan de productie beginnen.

Onnodige aandoeningen voorkomen

De camera moet een belangrijke bijdrage leveren aan het bestrijden van blindheid. De bestaande manieren van screening zijn omslachtig en kosten patiënten veel tijd. Daardoor laten zij de frequente controles veelal achterwege en zij een grotere kans oplopen dat oogziektes te laat worden ontdekt. Op tijd detecteren en behandelen kan schade aan het oog voorkomen of minimaliseren.

De camera is geschikt voor het diagnosticeren van bekende oogziekten als diabetische retinopathie (aantasting van het netvlies), glaucoom (vorm van staar) en maculadegeneratie (verlies van scherpte).

Laat je verder inspireren

1 resultaat

Health Applications

Informatietype:
Artikel
Ondanks het overweldigende bewijs dat gedragsverandering de ernst van deze aandoeningen aanzienlijk kan verminderen of ze zelfs helemaal kan voorkomen, is er geen pasklare, universele oplossing om het tij te keren.