Informatietype:
Project
Thema:
Zonnepanelenproductie Europa
Unit:
Mobility & Built Environment

Solar Visuals: zonnepanelen in alle vormen en kleuren

Lang waren ze prijzig, slechts in donkerblauw, in één vorm en formaat verkrijgbaar. Maar dat gaat snel veranderen. Het standaard zonnepaneel op het dak maakt plaats voor PV-modules in alle denkbare vormen, formaten, kleuren en zijn zelfs onzichtbaar in bijvoorbeeld een gevel te verwerken. TNO heeft na jaren onderzoek en testen een vrijwel marktrijp product ontwikkeld dat uniek is in de wereld.

Solar Visuals: zonnepanelen in alle vormen en kleuren

Zonnepaneel in kleine vorm

De nieuwe generatie zonnepanelen is ontwikkeld door onderzoekers in het lab in nauw overleg met de creatieve industrie. Het was vooral architecten al langer een doorn in het oog dat ze nauwelijks keuze hadden in kleur en vorm. Dat stond een kunstzinnig ontwerp van energiezuinige gebouwen in de weg.

Nieuwe materialen en technieken

Aan het gebruik van kleuren kleven wel bezwaren: ze verminderen de lichtdoorlatendheid en dus energie-opbrengst. Toch wisten de onderzoekers van het toenmalige ECN hier passende oplossingen voor te vinden. En door het gebruik van nieuwe materialen en technieken bleek het ook mogelijk zonnepanelen in uiteenlopende vormen en formaten te maken. Dat is het resultaat van samenwerking met UNSense, een ‘arch tech’ startup van architect Ben van Berkel, en TSVisuals, een bedrijf gespecialiseerd in ontwerpen en print van grote oppervlakken, zoals in de Rotterdamse Markthal.

Details van een zonnepaneel

Groeiende markt

De energie-experts van TNO en de creatieve bedrijven vulden elkaar perfect aan. De ontwikkeling is inmiddels zover dat het woord ‘paneel’ niet langer van toepassing is, want de nieuwe PV-modules zijn op uiteenlopende materialen aan te brengen, in verschillende vormen en full colour te printen. Alles is in het lab getest en de verschillende toepassingen worden nu bij  innovatieve klanten als proef geïnstalleerd.

Na deze demo’s staat niets een uitrol meer in de weg. Dan zijn forse oppervlakken zoals gevels van grote kantoorgebouwen met fraai ogende of juist onzichtbare zonnestroomgevels uit te rusten. Het is een groeiende markt, omdat steeds meer bedrijven naar manieren zoeken om zelf energie op te wekken en dat esthetisch willen doen.

Laat je verder inspireren

2 resultaten, getoond 1 t/m 2

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Webinar
21 november 2023
1 aflevering
Dit is de tijd om innovatieve zonne-energie technologie in Nederland en Europa te gaan produceren. Ontdek in deze webinar de kansen voor verduurzaming en werkgelegenheid in de gebouwde omgeving.

Productie van zonnepanelen terug naar Europa

Informatietype:
Artikel