Informatietype:
Project
Thema:
Digitale samenleving
Unit:
High Tech Industry

Studio Automated Sports & Media: AI-productie om live events uit te zenden

De AI-software van Studio Automated is ontwikkeld om in hoge kwaliteit live Sport en Media events te produceren en het tegelijkertijd schaalbaar en toegankelijk voor Media productiebedrijven, sport federaties/clubs en Streaming platform bedrijven te maken.

Studio Automated Sports & Media: AI-productie om live events uit te zenden

Toepasbaar in tal van sectoren

Deze technologie is bruikbaar in tal van sectoren, zoals sport & media, veiligheid & gezondheid, mobiliteit en logistiek.  Inmiddels is er via de TNO spin-off, Studio Automated een toepassing beschikbaar via bedrijven als GameOn, Usportfor en Livearena. De (inmiddels operationele) software wordt nu ingezet bij en voor (amateur en professionele) sportclubs en bedrijven, waaronder TNO zelf. Het softwareproduct van Studio Automated zorgt er voor dat live events zoals sportwedstrijden met hoge kwaliteit video worden geproduceerd.

Vervolgens kan er live worden ‘gebroadcast’ naar consumenten en/of zakelijke klanten van bedrijven (die bijvoorbeeld product presentaties live in hoge kwaliteit willen uitzenden). Het marktpotentieel van de Studio Automated software is dus alleen al voor sport en media enorm.

De technologie is echter ook goed toepasbaar in andere domeinen zoals beveiliging of logistiek. Te denken valt aan het detecteren van patronen om verdacht gedrag van personen of ongewenste situaties tijdig te herkennen. Vooral door het slim toepassen van AI en deep-learning algortimes zijn de mogelijkheden van de software eindeloos.

Spin-off studio automated

TNO heeft samen met twee werknemers deze unieke technologie ondergebracht in een spin-off die de technologie als softwareproduct in de markt zet: Studio Automated. De unieke positie die de TNO spin-off inmiddels in de markt heeft, blijkt uit een toenemende marktvraag en wordt versterkt door de huidige Corona crisis. De reden is dat er nu en in de toekomst geen of minder publiek aanwezig zal zijn voor het bijwonen van live events, maar dat mensen toch ‘need-to-have’ content live of on-demand willen zien. Uit eerder marktonderzoek bleek ook dat slechts 4% procent van alle sportwedstrijden live wordt uitgezonden.

Wat de studio automated software doet

De camera beweegt automatisch mee met hetgeen plaatsvindt tijdens een live event (concert, sportwedstrijd, productpresentatie, etc.) en filmt naar keuze het complete veld, volgt een speler, een specifieke situatie en kan de hoogtepunten van een live event registreren. In feite ‘automatiseert’ de software de cameraman en de regisseur. Het kunnen classificeren van bepaalde spelsituaties en die real-time aansturen in combinatie met standaard hardware, maakt het product uniek. Behalve het produceren van beelden voor media toepassingen wordt de software ook gebruikt als videoanalyse voor trainingsdoeleinden bij amateurverenigingen en professionele voetbalclubs zoals Ajax.

Hoge kwaliteit, gunstige prijs

Naast de zeer hoge beeldkwaliteit van de toepassing is deze ook zeer betaalbaar. Een ander groot voordeel is het gemak om de software te integreren en hanteren in andere systemen door gebruik van standaard interfaces. Opmerkelijk gezien de enorme rekenkracht die nodig is om de hoge kwaliteit beeld, de detectie en het kunnen volgen van personen, objecten en gedrag te kunnen toepassen op standaard lage kosten hardware. Naast de Studio Automated software, bestaat de totale oplossing uit een camera en software voor het kunnen streamen van de ‘slimme en bewerkte’ video.

Geld verdienen als club

Hoewel de uitzendingen van live events van hoge kwaliteit zijn, kunnen ze ook via bestaande vaste en mobiele netwerken worden gestreamd naar pc’s, tablets en smartphones. Sportclubs zijn door het volledig automatiseren van de registratie van een wedstrijd ook in staat een uitzending te ‘verkopen’ aan lokale adverteerders. Sponsors en adverteerders kunnen zo bijvoorbeeld op hun locatie de wedstrijd live op een scherm vertonen. Ook zijn wedstrijdfragmenten aan te bieden via social media als Facebook of Twitter. Door nieuwe kanalen en bestaande kanalen te blijven bedienen, levert het systeem dus geld op in plaats van alleen maar kosten.

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 6 t/m 10

Sensornetwerken op basis van Internet of Things

Informatietype:
Artikel
Ontdek hoe TNO en partners voor drie Nederlandse waterschappen onderzoeken hoe zij Internet of Things kunnen toepassen bij diverse metingen.

Self-sovereign identity: eenvoudig en veilig digitaal leven

Informatietype:
Artikel

International data spaces: uitwisselen veilig en makkelijk

Informatietype:
Artikel

Blockchain: samen tot innovatieve toepassingen komen

Informatietype:
Artikel

Op weg naar een toekomstvaste en duurzame digitale infrastructuur

Informatietype:
Insight
8 juli 2021