Informatietype:
Project
Thema:
Digitale samenleving
Unit:
High Tech Industry

Tiledmedia: streamen van hoge kwaliteit VR-beelden

In de zomer van 2017 wisten de vier TNO’ers die een bedrijf waren begonnen niet of ze het einde van het jaar zouden halen. Inmiddels hebben investeerders er een kleine twee miljoen euro ingestoken, wonnen ze twee prestigieuze (inter)nationale prijzen, staan in de top-100 meest innovatieve bedrijven van ons land en hebben toonaangevende multinationals hun product omarmd.

Tiledmedia: streamen van hoge kwaliteit VR-beelden

Virtual reality (VR) maakt het mogelijk beelden te projecteren via een speciale bril waardoor je je elders waant. Je loopt bijvoorbeeld door een stad of oerwoud, woont een concert bij of een sportwedstrijd. Door de hoge kwaliteit beeld en geluid ervaar je, waar je ook bent, op een heel realistische manier een andere werkelijkheid.

Drempel geslecht

Er is alleen één probleem: het versturen van VR-beelden in zulke hoge kwaliteit vergt enorm veel bandbreedte. Om ze te kunnen projecteren heb je een supersnelle internetverbinding nodig, tenzij je aan beeldkwaliteit inboet. Dat betekent een drempel voor het gebruik van VR, terwijl er prachtige toepassingen voorhanden zijn.

De startup Tiledmedia heeft een methode bedacht om die barrière te slechten. De technologie die aan de basis ligt van deze oplossing ontwikkelden zij als media-experts bij TNO.

Filmbeelden opknippen in 'tiles'

Die techniek bleek perfect geschikt voor VR. Het geheim is het opknippen van de beelden in stukjes, tiles in het Engels, en alleen de fragmenten streamen die de gebruiker op dat moment nodig heeft.

Op een VR-bril met een video van 360 graden ziet de kijker altijd maar een deel. Je kunt het Panorama Mesdag ook niet in één oogopslag waarnemen. De techniek van Tiledmedia detecteert waar de gebruiker via de bril op dat moment naar kijkt en berekent in milliseconden welke beelden nodig zijn.

Wereldwijde belangstelling

Binnen een jaar is de groep van vier uitgegroeid tot ruim tien medewerkers. Tiledmedia werkt inmiddels samen met toonaangevende bedrijven als Intel, MediaKind (spin-out van Ericsson), Harmonic en Viaccess-Orca. Er is interesse van Akamai en andere content delivery networks die de distributie voor grote entertainmentbedrijven of omroepen verzorgen, en ook van telecomoperators.

Er zijn tal van toepassingen denkbaar voor reisorganisaties, bedrijven die mensen met hoogtevrees of vliegangst kunnen helpen en het onderwijs. De uitbouw van het bedrijf gebeurt op eigen kracht, maar voor nieuwe technologieën blijft Tiledmedia samenwerken met aandeelhouder TNO.

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 1 t/m 5

HERACLES legt basis voor veilige datadeling in zorg

Informatietype:
Insight
6 februari 2024
In het project HERACLES gebruiken we veilige data-uitwisseling voor kankeronderzoek. Dit legt de basis voor de zorg van de toekomst.

Federated learning: maak kennis met privacybestendige data analyse

Informatietype:
Artikel

Nederlandse Willy Wortels maar buitenlandse Dagoberts

Informatietype:
Insight
23 juni 2022

Secure multi-party computation

Informatietype:
Artikel

Duurzame landbouw door digitalisering

Informatietype:
Artikel
18 mei 2022