We groeien meer en meer naar een ‘Smart Society’: een maatschappij waarin, door de juiste inzet van data, informatie tot stand komt. De video-conferencing tools van nu zullen verder evolueren naar Social Extended Reality (XR) versies zeker nu met de enorme impact van de Corona pandemie. Daarbij zullen technologieën zoals Virtual Reality (VR), mixed reality (MR) en augmented reality (AR) een vanzelfsprekend onderdeel uit gaan maken van ons dagelijkse leven.

Nieuwe XR-tools vragen om 'digitale zesbaansweg'

Die nieuwe technologieën, zoals Social XR, vragen echter een stuk meer van de bestaande digitale infrastructuur en worden pas gemeengoed als zij accuraat, goedkoop en zonder al te veel apparatuur op grote schaal werken, en overal beschikbaar zijn. We moeten meer en sneller innoveren in onze digitale infrastructuur als we willen dat de Nederlandse digitale snelwegen de vitale aderen blijven voor de digitale dienstverlening van morgen. 

Samen met TNO on top of your game

Daarom werkt TNO hard aan innovaties voor een optimaal functionerende digitale infrastructuur waar veeleisende applicaties zoals XR-toepassingen zonder problemen werken naast alle andere applicaties die van hetzelfde netwerk gebruikmaken. In onze testfaciliteiten beschikken we over netwerk- en ICT-ketens waardoor we uiteenlopende innovaties, toepassingen en scenario's kunnen toetsen.

Ontdek de technische mogelijkheden van het 5G netwerk.

Bekijk masterclass

Capaciteit op maat met network slicing

We werken bijvoorbeeld hard aan de ontwikkeling van network slicing waarmee service providers eenvoudig netwerkfuncties op maat kunnen leveren voor specifieke sectoren of klanten. Door mobiele netwerken virtueel op te delen in ‘slices’ ontstaat een individueel uniek netwerk. Met alle bijbehorende voordelen: minder complex, meer individuele controle en flexibiliteit, en gegarandeerde op maat gemaakte prestaties voor de klant.

Optimale infrastuctuur vraagt optimale samenwerking

Een geavanceerde flexibele digitale infrastructuur lukt alleen als we de bestaande digitale netwerken en platformen – denk aan Clouds, Edge Computing, datacenters etc. – met elkaar in verbinding brengen en variabel inzetbaar maken. Dat zijn complexe processen waar onze service providers, netwerkaanbieders, platformaanbieders en clouddiensten optimaal moeten samenwerken maar op die manier wel hun hun positie kunnen versterken en economische kansen kunnen grijpen.

In zo’n samenwerking trekt TNO samen op met service providers uit alle sectoren zoals telecom, de zorg, de zakelijke en de agrarische sector. Vanzelfsprekend worden hier ook overheden en de industrie bij betrokken. Het vinden van de juiste projectvorm, aanpak en partners is bij dit soort complexe innovatietrajecten een vak op zich. Binnen TNO zijn daarom Innovation Orchestrators actief.

Ondersteuning nodig bij het optimaliseren van netwerkcapaciteit?

Neem contact op met Paul Wijngaard

Contact opnemen
Thema

Dichter bij elkaar dankzij digitale evolutie van onze Smart Society

We zijn allemaal met elkaar verbonden. Ook al zijn je naasten nu ver weg, via de XR-technologie van TNO, zullen we dichter bij elkaar komen dan ooit. TNO werkt samen met partners aan technologie en toepassingen rondom Social... Lees verder
Kennis

Scalable IT Systems: Efficientie verhogen met grootschalige sensornetwerken of IoT en big data

Met behulp van slimme sensoren kunnen real-time allerlei metingen aan productieprocessen gedaan worden, maar bijvoorbeeld ook aan dijken, of ondergrondse leidingen. Hiermee kunnen processen worden geoptimaliseerd,... Lees verder
Ons werk

Hoe Social XR (Extended Reality) afstanden verkleint

Social eXtended Reality ofwel Social XR staat op het punt om door te breken in de markt. Het laat de afstanden tussen mensen voorgoed verdwijnen en opent de sluizen voor een stortvloed aan ongekende nieuwe... Lees verder
Ons werk

VR Together: samen alles virtueel beleven

Er is geen gebrek aan tools om met elkaar te videobellen. We zoomen, teamen en skypen er op los. Ondanks dat we elkaar zien blijft het toch iets wat we zo overduidelijk apart van elkaar doen. Juist dat... Lees verder
Contact

Paul Wijngaard

  • 5G
  • Telecom
  • ICT
  • Netwerken