
Fieldlab Drijvende zonnepanelen
Het Fieldlab Green Economy Westvoorne is gelegen aan het Oostvoornse Meer en biedt ons de ruimte voor uiteenlopende onderzoeksprojecten rond drijvende zonne-energiesystemen. Dit is een locatie met golfslagcategorie 2. Dat betekent dat er golven tot 1 meter hoog voorkomen.
Op het fieldlab liggen een aantal testvelden van ongeveer 50 kWp. Verder is het fieldlab ingericht met meetapparatuur, een netaansluiting, een drijvende steiger en een referentieveld op land.
Uniek project drijvende zonnepanelen
In 2020 is op deze locatie een consortium onder leiding van ons een onderzoeksproject gestart voor drijvende zonne-energiesystemen. Partners zijn de petrochemische onderneming SABIC, het Noorse energiebedrijf Equinor en de gemeente Westvoorne. In deze pilot zijn 3 veelbelovende systemen aangelegd die kunnen bijdragen aan verdere ontwikkeling van drijvende zonne-energie. Ook op locaties met hoge golven, harde wind en brak water. Daarnaast doen we samen met Hogeschool Zeeland onderzoek naar effecten van drijvende zonneparken op het leven onder water en de biodiversiteit.
Zon op water
Zon op water zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Sommige scenario’s voorspellen in 2050 in Nederland 200 gigawattpiek (GWp) aan zonne-energievermogen, waarvan 25 GWp op binnenwater. Daarom willen we kennis opbouwen over het effect van wind en golven op de levensduur en de prestaties van drijvende zonne-energie-installaties en ook van de ecologische effecten.
De onderzoeksfaciliteit vormt een belangrijke schakel in de roadmap die is opgesteld door het Nationaal Consortium Zon op Water en is een grote stap op weg naar zonneparken op zee.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Combinatie offshore wind en drijvende zonnepanelen om kosten groene waterstof te verlagen
Nieuw onderzoeksproject SENSE-HUB, onder leiding van TNO, onderzoekt hoe de integratie van verschillende energiesysteemmodules op de Noordzee tot een toekomstig stabiel en betrouwbaar energiesysteem kan leiden. Er wordt gekeken naar de synergie tussen offshore wind, zonnepanelen en waterstofproductie op zee.


Switch naar het hybride energiesysteem
Hoe kan ons toekomstig elektriciteitsnet stabiel en betaalbaar blijven? Kijk het webinar van 1 februari 2023 terug en krijg inzicht in de technologische en maatschappelijke oplossingen voor ons toekomstige energiesysteem.
Platform Offshore Solar: 3 Gigawattpiek (GWp) zonnestroom in 2030
Op 1 januari 2023 is het Platform Offshore Solar (POS) officieel van start gegaan. Het platform bestaat vooralsnog uit een kerngroep van Nederlandse bedrijven die de ontwikkeling en uitrol van zonne-energie op zee als ambitie hebben, samen met TNO.


Zonpositief webinars
Bekijk 4 webinars over zonne-energie: zonne-energie op weg naar impact, innovaties in zonne-energie-technologie en betaalbare zonne-energie van elk oppervlak.
TNO Symposium 40 jaar zonne-energie
Op donderdag 12 mei 2022 kwam de solar community bij elkaar bij TNO in Petten. Het symposium 40 jaar Zonne-energie werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid en pensioen van Wim Sinke, hoofdonderzoeker zonne-energie bij TNO en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.