innovatie

Brains4corona: coronacrisis bestrijden met innovatiekracht

9 april 2020 • 4 min leestijd

De coronacrisis heeft grote impact op onze samenleving en de wereldeconomie. TNO zet daarom haar innovatiekracht in om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de effecten van het coronavirus. Het speciaal opgerichte ‘Brains4corona-team’ coördineert verschillende projecten die de afgelopen weken zijn bedacht en gestart, met dank aan de expertise, creativiteit en vindingrijkheid van onze experts.

Heeft u een vraag of idee voor het Brains4corona-team, neem dan contact op.

Neem contact op

Het idee voor Brains4corona is afkomstig van Peter Werkhoven, lid van de Raad van Bestuur van TNO. “Deze moeilijke tijd vraagt om innovatiekracht, om bij te dragen aan het bestrijden van de coronacrisis. Die innovatiekracht hebben wij in huis. We vragen daarom TNO’ers hun ‘brains’ in te zetten voor de coronacrisis. Dit sluit, nu meer dan ooit, aan op ons motto, ‘Innovation for Life’”, aldus Werkhoven.

79 projectvoorstellen binnen twee weken

“We hebben alle TNO’ers opgeroepen om mee te denken en hun projectvoorstellen in te sturen”, vertelt Jaap Lombaers, projectleider van Brains4corona. “Teams zijn er dag én nacht mee in de weer geweest en dit heeft 79 voorstellen opgeleverd. Inzendingen vanuit alle geledingen van de organisatie en van teams variërend in grootte van één tot vijf TNO’ers. Het zijn stuk voor stuk creatieve en concrete oplossingen voor urgente tekorten en behoeften in de crisisbestrijding. Uiteindelijk hebben we met het Brains4corona-team 21 fantastische voorstellen geselecteerd.”

Projecten met urgentie

De geselecteerde projecten voldoen aan een aantal essentiële voorwaarden. Zo moeten ze binnen acht weken tot daadwerkelijke toepassing komen. Daarnaast bieden de initiatieven een oplossing voor een urgente vraag of behoefte die leeft in de buitenwereld. “De plannen hebben al een eerste check doorstaan; we weten dat betrokken partijen daadwerkelijk behoefte hebben aan deze oplossingsrichtingen. Bovendien letten we erop dat we met onze projecten andere partijen niet voor de voeten lopen. We willen werken vanuit onze onderscheidende expertise en inspringen op lacunes die anderen niet (kunnen) opvullen”, benadrukt Lombaers.

Van mondkapjes tot platforms voor bevoorrading

“Natuurlijk wist ik dat we bij TNO zeer inventieve en creatieve medewerkers hebben, maar toch heeft het aantal ideeën me verrast. Het is mooi om te zien dat het een combinatie van verschillende expertises betreft. Dat illustreert de unieke kracht van TNO”, stelt Lombaers. Hieronder enkele voorbeelden van geselecteerde voorstellen:

  • Hergebruik van mondkapjes: TNO beschikt al over een test waarmee je kunt inschatten in hoeverre verpakkingsmateriaal medische instrumenten steriel houdt. Deze test wordt ook ingezet om voor mondkapjes te bepalen of een sterilisatietechniek het materiaal niet te zeer aantast.
  • Expertpanel voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen: er is een helpdesk opgericht met experts die vragen van ziekenhuizen en andere zorginstellingen beantwoorden over klimaat- en luchtbehandelingsinstallaties en contaminatieproblemen.
  • Internationaal COVID-19-paspoort: TNO is actief betrokken bij een wereldwijd initiatief om een zogenoemd Covid-19 paspoort te ontwikkelen. Hiermee kan een persoon (via een beveiligde “wallet” op zijn smartphone) zijn Covid-19-status digitaal en privacy-proof bewijzen en daarmee veilige toegang krijgen tot fysieke locaties en het zo helpen met het gecontroleerd opstarten van het maatschappelijk verkeer.
  • Diagnostische tools voor vitale functies in de zorg: de capaciteit ontbreekt om iedereen te testen. Maar hoe beschermen we mensen die bijvoorbeeld in de thuiszorg of in een verzorgingshuis werken? Ze kunnen niet aan ‘social distancing’ doen, maar werken wel met de meest kwetsbare bevolkingsgroep. Met vereenvoudigde analyse en ook minder belastende monsters kan sneller dan met reguliere testen worden geconstateerd of iemand besmet is. 
  • Phishing-detectie tijdens de coronacrisis: de coronacrisis biedt oplichters de kans om mensen te benaderen met oplichtingspogingen die aan corona refereren. Hoe zorg je ervoor dat cybercriminelen zo min mogelijk kans krijgen hun slag te slaan? TNO gaat haar kennis en ervaring inzetten om aanbieders van beveiligingssoftware te helpen bijvoorbeeld phishing-e-mails automatisch te herkennen.
  • Infectierisico’s van openbare ruimten terugdringen: hoe kunnen we de ventilatie en klimatisering in gebouwen zo instellen, aanpassen en onderhouden dat het risico op besmetting zo klein mogelijk is? Op basis van onze eigen kennis én ervaringen in onder andere Wuhan en Singapore gaat TNO met verschillende partners richtlijnen opstellen die helpen de virusoverdracht te beperken.
  • Logistiek en big data: een ander project richt zich met behulp van big data op het bouwen van modellen om leveranciers van essentiële goederen, zoals medische benodigdheden (medicijnen, beschermingsmaterialen, et cetera), de vraag en daarmee de verdeling beter te helpen inschatten en opzetten.
  • Pop-Up, Pick-Up and Home Delivery (PUPPY): het winkelende publiek is structureel terug te brengen met een logistiek concept: de zogenoemde ‘pop-up, pick-up and home delivery’-oplossing. Via een portal kunnen consumenten bestellingen doen bij diverse (lokale) winkeliers. Deze kleine retailers zetten de bestellingen klaar en een logistieke partij haalt ze op en brengt ze naar een algemene verzamelplaats in de wijk. Dat verkleint de kans op besmetting, ondersteunt lokale ondernemers en helpt kwetsbaren en zorgpersoneel.

Hoe nu verder?

De 21 geselecteerde projecten zijn direct gestart. “Het is heel spannend hoe ver we met ieder van de projecten kunnen komen in acht weken, want het is en blijft innovatie. Maar we zetten alles op alles om te zorgen dat een zo groot mogelijk deel van de projecten daadwerkelijk tot succesvolle implementatie komt”, belooft Lombaers.

Anderen weten TNO te vinden

Naast de Brains4corona-projecten die vanuit TNO zijn opgezet, wordt TNO met verzoeken en vragen benaderd door andere partijen, zoals overheden, bedrijven en zorginstellingen. “We zorgen er met het Brains4corona-team voor dat de juiste expertise binnen TNO wordt aangeboord en dat waar mogelijk vragen worden gecombineerd, zodat we dubbel werk voorkomen. Hierbij schakelen we met ministeries, Topsectoren en landelijke crisisteams. Het is immers zaak op alle fronten de handen ineen te slaan. Zo leveren we input aan het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C), het ondersteunende dienstencentrum voor de veiligheidsregio's tijdens de coronacrisis. Dit is een unieke samenwerking met diensten als politie, brandweer, Defensie en het Instituut Fysieke Veiligheid”, besluit Lombaers.

Sluit aan en denk met ons mee

We zijn altijd op zoek naar externe partijen om mee samen te werken, ook als het gaat om de bestrijding van de effecten van de coronacrisis. Heeft u specifieke expertise die van meerwaarde kan zijn, wilt u meedenken of kunt u juist hulp en ondersteuning van ons gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Heeft u een vraag of idee voor het Brains4corona-team, neem dan contact op.

Neem contact op
blik op de toekomst

Windturbine met bladen van 145 meter: kostenreductie en meer efficiëntie

1 apr '22 - 5 min
Als de trend zich doorzet, hebben windmolens in 2040 bladen van 145 meter. In het rapport ‘Future Blades’ onderzoekt TNO hoe deze bladen eruit kunnen zien, maar... Lees meer
innovatie

Stoffen Informatie Systeem: Geavanceerde online zoekmachine voor chemische stoffen

30 mrt '22 - 4 min
Er is veel informatie over gevaarlijke stoffen in diverse (publiek toegankelijke) databases en online te vinden, maar tot op heden ontbrak het aan een tool die veel... Lees meer
blik op de toekomst

Transitie naar aardgasvrije wijken: van regie naar uitvoering

25 mrt '22 - 1 min
De transitie naar aardgasvrije wijken staat bij gemeenten hoog op de agenda. Het Klimaatakkoord schrijft immers voor dat de gebouwde omgeving in 2050 volledig aardgasvrij... Lees meer
blik op de toekomst

Productpaspoort: Basisvoorwaarde voor een duurzame economie

2 mrt '22 - 3 min
De roep om duurzaamheid is groter dan ooit. En bedrijven worden steeds vaker verantwoordelijk gehouden voor hun CO2-footprint. Deze signalen tonen de wens voor een... Lees meer
op de werkvloer

Privacyvriendelijk data delen is echt hogere wiskunde

18 feb '22 - 6 min
In onze datagedreven samenleving is de bescherming van vertrouwelijke en persoonlijke gegevens een groot goed. Cryptoloog Thomas Attema verricht baanbrekend wiskundig... Lees meer