innovatie

Bundelen van innovatiekracht = succesformule

4 november 2019 • 3 min leestijd

TNO zet zich in voor het oplossen van grote maatschappelijke vraagstukken. Of het nou gaat om mobiliteit, circulariteit, gezondheidszorg of digitalisering, het oplossen van deze opgaves vraagt om succesvolle samenwerking tussen veel verschillende partijen. Met Orchestrating Innovation helpt TNO overheden, sectoren en organisaties om duurzame innovatie te realiseren. Een voorbeeld daarvan is de opbouw van het innovatieprogramma SMITZH in Zuid-Holland wat is opgezet door InnovationQuarter, MRDH, PZH en TNO.

Meer weten over de Orchestrating Innovation aanpak van TNO?

Neem contact op met Lotte de Groen.

Contact

SMITZH RESULTEERT IN EEN INNOVATIEVE REGIO

SMITZH is de Smart Industry Hub van Zuid-Holland en wil de maakbedrijven ondersteunen bij het automatiseren, robotiseren en digitaliseren van hun productie. SMITZH staat dan ook voor ‘Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland’. “Binnen SMITZH stimuleren we samenwerking tussen Fieldlabs, maakbedrijven, TNO en kennis- en onderwijsinstellingen omdat dit bedrijven helpt hun concurrentiepositie te versterken en de regio zich hierdoor economisch verder kan ontwikkelen”, vertelt Lotte de Groen, Programmamanager bij TNO.

Met meer dan tien kiemprojecten, tientallen bedrijven die in actie kwamen rondom slimme maaktechnologie en drie demonstratieprojecten, mag het huidige SMITZH-programma een succes worden genoemd. De fieldlabs zijn daarin cruciaal. Fieldlabs zijn praktijkomgevingen waarin bedrijven, kennis- en onderwijsinstellingen doelgericht oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Bedrijven kunnen in de praktijk experimenteren wat wel en niet werkt. In SMITZH doen zeven fieldlabs mee, met specialismen als robotica, 3D-printen, mensgerichte technologie, digital twinning en big data. “Gedurende alle fases blijven we evalueren waardoor het programma zich voortdurend ontwikkeld en zo goed mogelijk aansluit op wat bedrijven willen en de markt vraagt”, aldus de Groen.

INNOVATIE VRAAGT OM SAMENWERKING

De aanpak bij SMITZH is erop gericht om die partijen te betrekken die op cruciale punten verandering stimuleren en waarmaken. Zij maken ruimte om innovaties te laten ontstaan en te zorgen voor een goede voedingsbodem om die innovatie te laten groeien, zodat deze geïmplementeerd kan worden en waarde krijgt voor bedrijven én de maatschappij. Die aanpak noemen we bij TNO: Orchestrating Innovation 

Voor SMITZH zijn de initiatiefnemers de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), Provincie Zuid-HollandInnovationQuarter en TNO. Zij maken gezamenlijk de ruimte om te innoveren door een visie te formuleren in samenwerking met Fieldlabs en bedrijven, door financiering te organiseren en door constant het programma te evalueren op het effect. De innovaties zelf worden bij TNO, Fieldlabs en bedrijven ontwikkeld en in samenwerking met onderwijspartners, brancheverenigingen en regionale verbanden verder gebracht tot een punt dat werknemers zijn opgeleid, de infrastructuur is aangepast en de techniek is geïmplementeerd.  

De ontwikkeling van SMITZH is een bijzondere samenwerking tussen MRDH, PZH, IQ en TNO.  Elske Jansens van de MRDH: “Doordat ieder zijn of haar eigen expertise inbrengt en eigen rol heeft binnen het team van initiatiefnemers creëren we meer dan we alleen voor elkaar kunnen krijgen. Zo heeft MRDH de eerste stap in de financiering op zich genomen, en ze heeft goede contacten met alle gemeenten. InnovationQuarter kan regionale innovatietrajecten aanjagen. Zoals bijvoorbeeld het praktisch verbinden van de human capital agenda van Zuid-Holland aan SMITZH.” Renate Beausoleil van de PZH vult aan: “De Provincie is blij om via deze weg innovatiebeleid gericht bij ondernemers te kunnen brengen en inzichten op te doen om het beleid aan te passen voor de toekomst. Dit samenspel, waar niemand de lead heeft maar we het gezamenlijk maken en waarbij een financiële injectie vanuit de MRDH, Economische zaken en nu vanuit de Provincie en TNO tot langdurige initiatieven leidt, werkt”. 

Volgens Anton Duisterwinkel van InnovationQuarter zit de meerwaarde in co-makership waarbij diverse samenwerkingspartners vanuit verschillende invalshoeken naar innovatie kijken“We kunnen elk andere stakeholders betrekken en hebben samen zicht op het totaalplaatje. Door klein en concreet te beginnen, is het gelukt vertrouwen op te bouwen en tot een gezamenlijke waarde te komen. Daarin is de strategische rol van TNO belangrijk. TNO is een van de weinige organisaties die naast het inhoudelijke ook goed kijkt naar wat er speelt op Europees, landelijk- en regionaal niveau en naar wat er speelt op het gebied van innovatiebeleid.”  

Bij SMITZH is het gelukt om een effectief team te bouwen en we blijven ons gezamenlijk inzetten voor de innovatiekracht van Zuid-Holland”, besluit De Groen. 

verhaal van de klant

Aeolus versnelt innovatie in militaire lucht- en ruimtevaart

22 nov '18 - 4 min
Een innovatieplatform voor het verbeteren van menselijke prestaties onder extreme omstandigheden in de militaire lucht- en ruimtevaart. Dat is Aeolus, opgericht... Lees meer
column

5 tips voor bedrijven om innovaties samen op te pakken

9 okt '18 - 3 min
Bedrijven die voor een uitdaging staan – van verplichte energiebesparing of de overstap naar een elektrisch wagenpark tot de inzet van blockchain voor het distributieproces... Lees meer