Ons werk

Orchestrating Innovation

Innovatietrajecten zijn complexe processen en vereisen samenwerking. Het vinden van de juiste projectvorm, aanpak en partners is een vak op zichzelf. Binnen TNO zijn daarom Innovation Orchestrators actief. Zij zijn gespecialiseerd in het verbinden van partijen. Zij activeren voor u innovatie- en technologie-experts binnen en buiten TNO op alle maatschappelijk relevante gebieden. Deze aanpak noemen wij Orchestrating Innovation (OI).

TNO realiseert de verandering  

Door gebruik te maken van een Innovation Orchestrator krijgt u eenvoudig toegang tot het TNO netwerk van experts. Zij bieden u actuele kennis over maatschappelijke uitdagingen zoals digitalisering, verduurzaming, veiligheid en gezondheid. Daardoor sluit uw innovatietraject aan op de laatste inzichten rond hoe deze maatschappelijke uitdagingen zich moeten of gaan ontwikkelen. Onze orchestrators gaan vervolgens een stap verder. Om de innovatie te realiseren betrekken en activeren zij alle relevante belanghebbenden. Wij brengen interne en externe innovatie- en technologie-experts samen rond uw innovatievraagstuk. Daarmee helpen wij de faalkansen van technologische innovaties te beperken en wordt duurzame maatschappelijke en economische waarde gecreëerd. De Orchestrating Innovation aanpak vergroot uw kans op succes.  

Innovation Orchestrators bieden inzicht

Binnen TNO faciliteert de unit Strategische Analyse en Beleid het netwerk van orchestrators. Door middel van een coaching- en trainingsprogramma ontwikkelen wij doorlopend hun kennis en vaardigheden. Zij hebben daardoor inzicht in de meest uiteenlopende tools en instrumenten. Daarmee helpen onze orchestrators u met het inzichtelijk maken van het stakeholdernetwerk, de machtsverhoudingen, het waardenetwerk, enzovoort. Hierdoor zijn zij nog beter in staat de beoogde verandering te realiseren.

Onafhankelijke organisator van de innovatie

TNO staat al meer dan 80 jaar midden in de innovatie. Daardoor weten wij dat voor het daadwerkelijke gebruik van innovatie het organiseren van een kloppend ecosysteem (overheid, kennisinstellingen, bedrijven) cruciaal is. Vanwege onze hoogwaardige kennis en praktische ervaring is TNO als orchestrator betrokken bij veel complexe innovatietrajecten. Als onafhankelijk regisseur zorgen wij voor alle betrokken partijen voor een gezamenlijke doelstelling en een duurzame en eerlijke verdeling van kosten en baten.

Voorbeeldtrajecten

De Innovation Orchestrators van TNO spelen reeds een belangrijke rol bij:

 • het innoveren met startups
  TekDelta is een platform van TNO, yesDelft, KPN, StartupDelta en NXP voor ondernemingen, kennisinstellingen en start-ups. Deze partijen worden aan elkaar gekoppeld voor versnelling van innovatie rond startups.
 • smartification van de maakindustrie
  Smart Manufacturing: Industriële Toepassing in Zuid-Holland (SMITZH) is een programma opgezet door InnovationQuarter, TNO, Metropoolregio Rotterdam Den Haag en Provincie Zuid-Holland. Het programma verbind 8 fieldlabs waarin clusters van bedrijven en kennisinstellingen op innovatieve onderwerpen samenwerken. Het biedt bedrijven praktische en financiële hulp om hun productie te digitaliseren, automatiseren en/of robotiseren waarmee ze hun concurrentiepositie versterken.
 • JoinData (voorheen Smart Dairy Farming)
  Onder de naam Smart Dairy Farming werkten onder meer de coöperaties FrieslandCampina, Agrifirm en CRV samen met TNO aan een "elektronische snelweg waarop informatie van melkveehouders en andere spelers in de zuivelsector wordt gedeeld". Dat platform is nu breed in de agrarische sector uitgerold onder de naam JoinData en vormt de basis voor de Precision Farming toepassingen van de toekomst.

Complexe innovatieuitdaging?

Betrek een TNO Innovation Orchestrator op uw vakgebied.

zoek
Expertise

Strategic Business Analysis

Strategic Business Analyse van TNO creëert inzichten in innovaties die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Wij realiseren een vliegwiel voor innovatie... Lees verder
Contact

Lotte de Groen, MSc

 • Orchestrating innovation
 • Duurzame ecosysteem ontwikkeling
E-mail

VOLG TNO OP SOCIAL MEDIA

blijf op de hoogte van ons laatste nieuws, vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.