De laserstraal in deze foto is toegevoegd ter verduidelijking. In een echte testsituatie is de lichtstraal niet zichtbaar voor het menselijk oog.
innovatie

Licht als verdediging? Laser haalt ongewenste drones neer

19 mei 2020 • 2 min leestijd

Bijna 300.000 kilometer per seconde. Dat is de lichtsnelheid, en dus ook de snelheid van laserlicht. Sneller dan welk projectiel dan ook. Daarbij is een laser nauwkeurig en trefzeker. En zo zou je bijvoorbeeld snel en goedkoop ongewenste drones kunnen neerhalen. TNO behaalt in een laboratoriumopstelling voor wapensystemen al veelbelovende testresultaten met een high energy laser.

Samenwerken?

Wil je meer weten over het onderzoek van TNO naar wapensystemen? Of staat jouw bedrijf of organisatie open voor samenwerking? Neem dan contact op met Federica Valente.

Contact

Van onschuldig speelgoed tot aanvalswapen: dat gebeurt er als kwaadwillenden explosieven op drones vastmaken. En dat zulke improvised explosive devices enorm veel schade kunnen aanrichten, bleek vorig jaar september maar weer, tijdens de aanslagen op olie-installaties in Saoedi-Arabië.

Drone-plaag op Gatwick

Maar ook zonder explosieven kunnen drones flinke problemen veroorzaken. Zo waren eind 2018 een paar simpele drones van een paar honderd euro in staat om urenlang het luchtverkeer op de Britse luchthaven Gatwick te hinderen.

“Ook Nederland heeft een Counter Drone-onderzoeksprogramma. Het probleem staat dus hoog op de agenda.”

Counter Drone onderzoeksprogramma

Wereldwijd ontwikkelen meerdere landen oplossingen voor het drone-probleem. Zo ook Nederland. Vorig jaar startte hier het Counter Drone-onderzoeksprogramma, onder aansturing van het ministerie van Defensie, de Nationale Politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het probleem staat dus hoog op de agenda.

Zorgvuldig

“De eerste uitdaging is om een inkomende drone snel te kunnen detecteren en identificeren”, zegt Patrick Keyzer, namens TNO de programmaleider van het onderzoeksprogramma. “En blijkt het inderdaad om een drone te gaan die een bedreiging vormt? Dan moeten we die zo snel mogelijk onschadelijk maken. Dat moet uiteraard zeer zorgvuldig gebeuren. Daarbij willen we zo min mogelijk bijkomende schade veroorzaken.”

“TNO test een high energy laser die sterk genoeg is om binnen een paar seconden een gat in dik plaatstaal te branden”

Genoeg vuurkracht

Het gebruik van een laser is een van de mogelijkheden om drones uit te schakelen. “Een heel effectieve manier”, weet Federica Valente, de Business Developer voor het high energy laser-onderzoek van TNO. In een zwaarbeveiligde bunker testen haar collega’s een high energy laser die sterk genoeg is om binnen een paar seconden een gat in dik plaatstaal te branden. “Meer dan genoeg vuurkracht dus om drones neer te halen.”

Nog geen euro per schot

“Daarbij is zo’n laser ook nog eens zeer nauwkeurig en kosteneffectief”, vervolgt ze. “Bij het afvuren heb je alleen met energiekosten te maken: nog geen euro per keer. Bovendien is een laser heel wendbaar, waardoor je ook nog eens op een relatief goedkope manier alle bewegingen van een drone kunt volgen.”

“Naast het gebruik van een laser kunnen we bijvoorbeeld de besturing van drones overnemen of stoorzenders inzetten”

Toolbox

“Een laserwapen heeft inderdaad veel voordelen”, beaamt Keyzer. “Wel moeten we goed kijken in welke omgeving en situatie een drone opduikt. Het is belangrijk om meerdere mogelijkheden tot onze beschikking hebben om drones op een verantwoorde manier uit te schakelen. Daarom ontwikkelen en onderzoeken we momenteel ook verschillende oplossingen. Naast het gebruik van een laser kunnen we bijvoorbeeld de besturing overnemen of stoorzenders inzetten. Er is dus geen one solution fits all. Maar de komst van een laserwapen gaat ons wel enorm helpen in onze strijd tegen drone-bedreigingen.”

Het laserwapen is slechts één van de wapensystemen waar TNO onderzoek naar doet. Het doel van die innovaties is om degenen die ons beschermen te beschermen. Lees hier meer over op de basispagina ‘Weapon Systems.

Hoe brengen we de bestrijding van cybercriminaliteit naar een hoger niveau?

25 mrt '21 - 4 min
In deze tijd van wereldwijde lockdowns, waarbij een toenemend deel van ons leven zich afspeelt via internet, groeit het risico op cybercriminaliteit. Dat geldt met... Lees meer
blik op de toekomst

De economie na het coronavaccin: hoe Nederland zich uit de crisis kan innoveren

15 feb '21 - 3 min
Nu het vaccineren is opgestart, groeit de aandacht voor de toekomst. Met de bankencrisis in ons achterhoofd willen we koste wat het kost voorkomen dat onze economie... Lees meer
op de werkvloer

Criminelen pakken door 'crimineel' te denken

18 jan '21 - 5 min
Het Ondermijningslab in de regio Brabant-Zeeland probeert criminele netwerken in kaart te krijgen en te verstoren. Het project is een succes en wordt daarom nu landelijk... Lees meer
blik op de toekomst

PTSS: hoe virtual reality en artificial intelligence kunnen helpen bij een effectieve aanpak

23 nov '20 - 6 min
Psychotrauma’s, zoals de posttraumatische stressstoornis (PTSS), zijn bekende beroepsziekten bij de politie. Preventie en effectieve zorg staan daarom hoog op de... Lees meer
blik op de toekomst

Podcast Insights seizoen 2 #25 - Pandemiebestendig: samen uit voor én na de crisis

12 jun '20 - 1 min
Het mag weer: een gezellig avondje uit! Maar kan het allemaal wel? En hoe zorgen we - ondanks de noodzakelijke maatregelen - voor een veilige en positieve ervaring... Lees meer

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.