Informatietype:
Project

Nauwkeurige geo-locatie met nanosatellieten

Status project

2021 - heden

In samenwerking met

Ministerie van Defensie, het Noorse Ministerie van Defensie, het Noorse FFI, NanoAvionics en NLR

De veiligheidssituatie in Europa en elders in de wereld wordt complexer en het wordt steeds lastiger om op de hoogte te blijven van nieuwe bedreigingen voor de veiligheid en de stabiliteit. Om de samenleving te beschermen en bedreigingen bij militaire operaties tegen te gaan, is gebruik van de ruimte cruciaal.

Door gebruik te maken van nieuwe satellietsystemen en opkomende technologieën, is het mogelijk om meer gedetailleerde informatie te verzamelen en besluitvormers op het gebied van defensie en veiligheid een beter situationeel bewustzijn te verschaffen.

Samenwerking Noorwegen en Nederland

Noorwegen en Nederland, twee gelijkgestemde NAVO-landen, hebben hun krachten gebundeld in een onderzoeksmissie. Samen zijn ze erin geslaagd een capaciteit te creëren die radarsystemen te land en ter zee kan observeren: het Milspace2-satellietsysteem. De Birkeland- en Huygens-satellieten werken samen, in formatie, om radardreigingen beter te detecteren, te geolokaliseren en te volgen.

Door samen te werken en onze kennis en ervaring in deze onderzoeksmissie te combineren, demonstreren wij een unieke en essentiële capaciteit als basis voor toekomstige operationele mogelijkheden. Ruimtetechnologie en -diensten zijn geïntegreerd in ons dagelijks leven en onze samenleving.  De ruimte is belangrijk om economische redenen, voor onze manier van leven en voor onze veiligheid. Dit project is een belangrijke stap om deze waarden te beschermen en onze zelfstandige informatiepositie te behouden.

MillSpace-foto1
De twee nanosatellieten vliegen in de ruimte. Credits: Nanoavionics

Twee identieke nanosatellieten

De twee Noors-Nederlandse nanosatellieten ‘Birkeland’ en ‘Huygens’ draaien om de aarde. Ze zijn niet veel groter dan een pak melk, met elk afmetingen van ongeveer 30x20x10 cm. De namen van de twee nanosatellieten zijn een verwijzing naar de Noorse natuurkundige Kristian Olaf Birkeland en de Nederlandse astronoom Christiaan Huygens. In januari 2023 zijn ze succesvol gelanceerd en door het bedrijf SpaceX in een baan om de aarde gebracht.

Factsheet MilSpace2

Het MilSpace2-satellietsysteem zal het militaire gebruik van de ruimte met een microsatellietspectrumbewakingssysteem demonstreren. De twee satellieten vormen een constellatie die in tandem vliegen. Dit betekent dat de betrokken partijen tijdens het project ervaring opdoen met formatievliegen. Bovendien zal het voortbouwen op de ervaring van de Noorse NorSat-3 en de Nederlandse BRIK-II-missies.

MilSpace2

MilSpace2 is een project dat al 5 jaar loopt en onder meer heeft geleid tot het ontwerp en de realisatie van de twee MilSpace 2-satellieten Birkeland en Huygens. De lancering van de Milspace 2-satellieten vond plaats op 3 januari 2023. Het bedrijf SpaceX voerde de lancering uit vanaf Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Met MilSpace2 lanceert Defensie voor de tweede keer nanosatellieten en geeft op deze manier invulling aan de Defensievisie 2035: een nieuw profiel voor Defensie.

Get inspired

9 resultaten, getoond 1 t/m 5

Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
15 april 2023

De Noorse NorSat Technology Demonstrator (NorSat-TD) is met succes gelanceerd door SpaceX vanaf de Vandenberg Space Force Base in Californië. NorSat-TD wordt beheerd door het Noorse Ruimteagentschap (NOSA) en zal technologie demonstreren voor satellietcontrole, tracking, navigatie, communicatie en maritieme verkeersbewaking.  Aan boord van het ruimtevaartuig bevinden zich verschillende nuttige ladingen, waaronder het SmallCAT (Small Communication Active Terminal) lasercommunicatiesysteem. SmallCAT is ontwikkeld in een consortium onder leiding van TNO en gebruikt directe lasercommunicatie om de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten te vergroten. In de komende maanden volgt een demonstratie als SmallCAT in zijn baan om de aarde verbinding gaat maken met het optische grondstation op een TNO-locatie in Den Haag.

Nederlands consortium onder leiding van TNO ontwikkelt HemiCAT-lasercommunicatieterminal

Informatietype:
Nieuws
22 maart 2023

TNO gaat samen met een consortium van Nederlandse partners beginnen met de ontwikkeling van een lasercommunicatieterminal. Deze hoogefficiënte, kleine demonstrator, genaamd HemiCAT, zal de datatransmissiecapaciteit van kleine satellieten vergroten door met de aarde te communiceren via laser.

FSO Instruments brengt lasersatellietcommunicatie naar de markt

Informatietype:
Nieuws
14 maart 2023

De Nederlandse technologie-ontwikkelaars en -producenten Demcon en VDL Groep bundelen hun activiteiten voor lasersatellietcommunicatie in FSO Instruments. Met de oprichting van dit eerste technologiebedrijf in Nederland voor lasersatellietcommunicatie wordt voortgebouwd op baanbrekende technologie die TNO heeft ontwikkeld in samenwerking met bedrijven, waaronder Demcon en VDL.

SmallCAT lasercommunicatiesysteem geleverd voor integratie in Noors ruimtevaartuig NORSAT-TD

Informatietype:
Nieuws
26 september 2022

SmallCAT gebruikt nieuwe optische communicatietechnologie om via satellieten informatie naar de aarde te verzenden. Deze technologie, die werkt met onzichtbare lichtsignalen, maakt veel snellere gegevensoverdracht mogelijk dan de radiofrequenties die momenteel overal voor communicatie worden gebruikt.

Data succesvol verstuurd via lasercommunicatie tussen optische grondstations over 10 km afstand

Informatietype:
Nieuws
13 september 2022

Geslaagde veldproef met optische lasercommunicatieverbinding over 10 km. Bij laser-satellietcommunicatie wordt gebruik gemaakt van satellieten die informatie verzenden naar de aarde in de vorm van onzichtbare lichtsignalen.