Direct naar de inhoud

Alles onder controle in noodsituaties. Zie jij het voor je?

Kijk door de ogen van TNO en ontdek hoe wij met voorbereiding op het onbekende bijdragen aan het leven van morgen. Waar kunnen wij ons op voorbereiden? Hoe gaan we om met toenemende Cybercrime?  En kunnen we straks nog beter nood- en crisissituatie aan? Als het aan TNO ligt wel.

De technologische vooruitgang die je de afgelopen vijftien jaar doorgemaakt hebt heeft iedereen in digitale zin dichter bij elkaar gebracht. Je kunt 24/7 op de hoogte zijn van wat er zich in je eigen omgeving afspeelt bij familie, vrienden en in je eigen straat. Maar ook dat wat ver van je bed gebeurt is binnen één klik te zien en te lezen. Een gebeurtenis heeft daardoor snel effect. Iedereen en alles is verbonden. In het geval van een maatschappelijke noodsituatie zijn veel complexere krachtvelden ontstaan. Met technologische en sociale innovaties helpt TNO grote maatschappelijke noodsituaties sneller op te lossen of onder controle te hebben. We hebben een paar innovaties uitgelicht.

Cybersecurity

Alles lijkt door de technologische vooruitgang onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Mooi, toch? Het gaat daardoor sneller en efficiënter. Keerzijde is dat het ook sneller mis kan gaan bij bijvoorbeeld een cyberaanval. Hackers kunnen bijvoorbeeld ook kunstmatige intelligentie gebruiken om deze cyberaanvallen te automatiseren en verfijnen.

Dat vraagt om een nieuwe aanpak van cybersecurity en om een professionalisering van crisisbeheersing. TNO zet de wetenschap en de nieuwste technologie in om ons weerbaarder te maken tegen de moderne bedreigingen. Dat slaapt toch een stuk lekkerder.

Cybersecurity uitdagingen en innovaties

Lees verder

Een beeld zegt meer

Hoe vaak bel je nog met iemand? Beeldbellen lijkt het 'gewone' bellen te hebben verdrongen. En door de behoefte aan 'echt' contact tijdens coronacrisis heeft het gebruik van video een vlucht genomen. Toch bellen we nog 'gewoon' met de politie of andere spoeddiensten, terwijl beeld op zo'n moment wel eens heel belangrijk zou kunnen zijn. TNO verkent de impact van spoedeisende meldingen met beeld. Kan het tot verkeerde beslissingen leiden? Of helpt het juist met overbrengen van de situatie?

Melden met beeld

Lees verder

De hele wijk online

"Hoi Jan, ik hoorde net allemaal gerinkel van glas, heb jij dit ook gehoord?" "Hoi Kees, ik hoorde ook glasgerinkel en zag mannen wegrennen..." Eén bericht dat gelijk de hele buurt bereikt. De buurt whatsapp groepen hebben al heel wat leed voorkomen of er in ieder geval voor gezorgd dat iedereen direct alert is. Het aansluiten van politie en gemeente op dit soort berichten is de volgende logische stap. BART! Is een co-creatieproject. Burger Alert Real Time. Daarin experimenteert TNO samen met veiligheidspartners, bewoners, het bedrijfsleven en andere wetenschappelijke instellingen om 24/7 zaken mét en zonder spoed te delen via nieuwe media met politie en andere instanties.

De hele wijk online

Lees verder

Kijk door onze ogen en zie ook:

Volg TNO op social media

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de vacatures en activiteiten

Op TNO.nl maken we gebruik van cookies. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd  worden.