Versnelde AI ontwikkelingen door krachtenbundeling TNO en Nederlandse AI Coalitie

Thema:
Artificiële intelligentie
19 oktober 2021

Op 14 oktober 2021 hebben Peter Werkhoven (Chief Science Officer, TNO) en Kees van der Klauw (Coalitiemanager, Nederlandse AI Coalitie) een Memorandum of Understanding getekend om de onderlinge samenwerking te bekrachtigen.

Versnelling AI ontwikkeling en sterkere samenwerking

Een belangrijk doel van het partnerschap met de NL AI Coalitie is het versnellen van AI innovaties. Denk daarbij aan het beschikbaar maken van meer data uit verschillende bronnen, het verbeteren van de samenwerking tussen mens en machine en aan de verantwoorde inzet van autonome systemen.

Het partnerschap met de NL AI Coalitie is daarnaast zeer fundamenteel, omdat we aan de basis stonden van de Taskforce AI die heeft geleid tot de oprichting van de NL AI Coalitie. Zowel de NL AI Coalitie als wij zetten ons in om Nederland tot een leidend AI-land te ontwikkelen.

Tot slot biedt de samenwerking een sterk platform om in te spelen op de groeiende behoefte van alle in de NL AI Coalitie deelnemende organisaties om krachten te bundelen op het gebied van AI-gerelateerde kennis en kunde.

APPL.AI Programma

1 van de programma’s waarin we nauwer zullen samenwerken, is het Appl.AI programma. Het programma binnen TNO bestaat in totaal uit vijftien projecten op het gebied van AI waarin overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen actief samenwerken. Een deel van deze projecten wordt mede gefinancierd vanuit de startimpuls die de NL AI Coalitie ontving van het Kabinet voor onderzoek naar en het ontwikkelen van AI-toepassingen.

Doelstellingen APPL.AI programma

In alle projecten van het programma worden 2 belangrijke AI-uitdagingen geadresseerd:

  1. Het verantwoord inzetten van autonome AI-systemen
  2. Het optimaliseren van de samenwerking tussen mens en AI

Door deel te nemen aan het Appl.AI programma krijgen partijen direct toegang tot de laatste stand van kennis en kunde over AI. Relevante informatie wordt gedeeld met andere organisaties inclusief het MKB zodat zij ook kunnen leren van wat er ontwikkeld wordt in de projecten.

Focus projecten

1 van de use cases waarin we samen zullen optrekken gaan over het verbeteren van oncologie onderzoek met behulp van AI alsook het bewerkstelligen van een eerlijkere arbeidsmarkt.

Laat je verder inspireren

51 resultaten, getoond 1 t/m 5

Onderzoek TNO en Kieskompas: AI-taalmodellen zijn inconsistent en neigen naar links

Informatietype:
Nieuws
22 november 2023
Uit een experiment van TNO en Kieskompas, waarbij TNO meerdere AI-taalmodellen de stemhulp van het Kieskompas 2023 liet invullen, blijkt dat de modellen aan de linkerkant van het politieke spectrum uitkomen en wisselvallig antwoorden.

Impuls voor TNO faciliteiten voor duurzame mobiliteit, biobased bouwen en AI

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

Nederland start bouw GPT-NL als eigen AI-taalmodel

Informatietype:
Nieuws
2 november 2023

GPT-NL versterkt Nederlandse autonomie, kennis en technologie in AI

Informatietype:
Artikel

AI Lab van start voor effectief en verantwoord toezicht

Informatietype:
Nieuws
20 oktober 2023